Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tichá voda břehy mele. I z nenápadného človíčka se může stát nelítostný zabiják, třebaže koncovku naprosto nezvládl a psychicky se zhroutil. Sean Penn opět hraje výborně, jeho Sam Bicke je ovšem natolik ubožák, že je vyloženě nepříjemné ho sledovat. To se pak přenáší i na celý film. Takže si radši pustím znovu Taxikáře... ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon je především postavené na vývoji hlavní postavy, s kterou nás tvůrci dokonale spojují. Dávají ji do extrémní karikatury, která se však odráží v nás samotných. Nebýt výkonu Seana Penna, je tento snímek průměrný. Skvělé herectví vše ale zachraňuje a dodává nám nádhernou psychickou sondu do jedné choré duše. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vcelku sugestivní a syrový snímek, jehož kvality zvýrazňuje především fantastický herecký výkon Seana Penna. Ať už se to někomu líbí nebo ne, tak skutečně patří mezi nejlepší současné herce. Chybí zde však silnější scénář. Hezky zobrazená doba sedmdesátých let, se vším co k ní patří tak přichází vniveč kvůli plochosti a jednoduchosti děje. Dialogy jsou vesměs chytré a úderné a několik scén se stává dáky Pennovu výkonu doslova exhibicí. Přesto je však i na svou relativně krátkou stopáž film vcelku pomalý a působí tak nějak nemotorně. Deprimující atmosféra se povedla výborně a závěrečná zoufalá akce je natočena velice zručně. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi tak: Film je to ne nezajímavý, ale samotný si ho asi nijak nezapamatujete než jako drama neprůbojného a svým způsobem slušného člověka, loosera Sama Bycka, jehož ubíjí americký sen a zparchantělý systém, to celé na pozadí aféry Watergate a planých keců o právu a spravedlnosti. Potud za ***. Samotný Pennův výkon si ale tu extra hvězdu navíc zaslouží, tohle si odpracoval a zahrál skvěle. Až vám toho maniaka bude možná i líto. Pomalé, sugestivní, zdlouhavé, ale se skvělým Seanem. ~~~ "Its about mooneey, Dick. MOOONEEEY!" ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Neschopný, věčně nespokojený a do života naprosto nepoužitelný Samuel, obyčejné „zrnko písku, na pláži zvané Amerika“ se svým přáním „Vše co chci je malý kousek amerického snu.“ Ale „slib snu“ nepřichází a on selhává ve všech směrech, jako otec, manžel, prodavač (nepomohou ani knihy Dala Carnegiho), začínající obchodník a hlavně jako člověk. Pod tlakem neúspěchu se rozhodne udělat „opravdovou změnu“. Tradičně výborný S.Penn v roli nesnesitelného a mnohdy nechutně úlisného ztroskotance. Atmosféru doby podtrhuje všudypřítomné televizní zpravodajství. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)

Reklama

Reklama