Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

hippyman 

všechny recenze uživatele

přehnaně teatrální herecké výkony i hudba, poměrně nudný průběh, prostě další průměrný film, jež je jen nafouknutou bublinou díky své tradované pověsti... nicméně věřím, že spoustu lidí dokáže tento snímek ocenit více než já a ty kvality v něm najde, tak se nenechte odradit touto mou ne zrovna extra spokojenou snůškou plků... 60% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I love somebody... Dospělé děti, zranitelné duše a touha po citech, které umí dát jenom blízcí. Teenagerovská zklamání a mindráky tu byly i před šedesáti lety a na plátně jim to slušelo stejně jako dnes. Rebel bez příčiny umí nalít do srdce rodinnou náladu, touhu po usmíření všech nesvárů a v neposlední řadě obraz Jamese Deana. Možná nebyl nejcharakternější herec nebo nejtypičtější představitel plakátového šviháka. Ale charisma z něj sálá po první větě. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film, jehož výpovědní hodnota je dnes nulová. Vše je vyumělkované, přehnané a žel místy trochu nedomyšlené. Šestnáctiletí fracci, kteří jsou v jádru vlastně strašně dobří, na sebe útočí noži, hopsají auty ze skal, pobíhají po městě s pistolí v kapse a házejí svým otcem jen proto, že ten zrovna není s to odpovědět na jejich existenciální otázky. Holčině vybuchne přítel a ona, bez jediné slzy, či alespoň náznaku rozrušení, padá do náruče do té chvíle psychicky nevyrovnaného Deana. Ten, chytřejší než všichni ostatní, hned ví, že to bude láska na celý život. Že by to bylo tím, že Deanovi, hrajícímu šestnáctku, bylo v té době už čtyřiadvacet? Jeho marné pokusy zahrát pubertální vzdor a snahu vyprostit se zpod kontroly rodičů pomocí záškubů těla a bizarním svíjením posouvají snímek jen hlouběji a hlouběji do bahna průměrnosti. Zbytečné! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému stáří výborný film, který poukazuje na problémy v rodinách, výchově a začleňování jedinců z takových rodin do společenství, v tomto případě školního kolektivu. James Dean je sice evidentně starší, než postava, již hraje, avšak jeho herecký výkon je odzbrojující a je radost jej na obrazovce sledovat. Role citlivého rebela mu svědčí. Zkouška odvahy na srázu je nezapomenutelná podobně jako rvačka před planetáriem. Ke konci je snímek také značně napínavý a když si dáme dohromady výpovědní hodnotu příběhu, zpracování filmu a herecké výkony (hlavně tedy Deana), vychází to na 5*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jamese Deana jsem poprvé viděl v Na východ od ráje, a jelikož mě jeho výkon upoutal, tak jsem si sehnal Rebela bez příčiny. A říkám to co mnoho lidí - odešel tak brzy do herecké nebe, po pouhých třech filmech, ale svůj odkaz zde otiskl navěky. Jako rebel byl opravdu přesvědčivý a prostě jsem mu to věřil. Během filmu měl ve tváři tolik výrazů, a ani jeden falešný. Mladičká Natalie Wood mu skvěle sekundovala a Sal Mineo byl jako psychicky narušený člověk nepřekonatelný. Celý film doprovázela nepatrná hudba a dotvářela skvěle atmosféru. Zkrátka James Dean byl opravdu rebel a hlavně herecký borec, teď už mi zbývá jen jeho Obr. P.S. Už tehdy se znuděná mládež, která nevědala co dělat, bavila "jízdou strachu". ()

Galerie (103)

Zajímavosti (51)

  • James Dean si na policajnej stanici pohmkáva skladbu od Richarda Wagnera "Ride of the Valkyries" (minutáž cca 9:35). (10kacena)
  • James Dean si během filmování scény na policejní stanici škaredě pohmoždil ruku. (FilmFan24)
  • Všichni tři hlavní představitelé - James Dean, Sal Mineo a Natalie Wood zemřeli tragicky v mladém věku. J. Dean (8.2.1931-30.9.1955) zemřel na následky automobilové nehody, S. Mineo (10.1.1939-12.2.1976) byl zavražděný bodnou ranou při loupežném přepadení a N. Wood (20.6.1938-29.11.1981) se utopila, když spadla do oceánu z jachty, na které pobývala se svým manželem, hercem Richardem Wagnerem. (FilmFan24)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama