Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobne nadhodnotený film som dávno nevidel. Ani by mi tak nevadil časový sklz, ktorý prekonal, tu nešlo o efekty, ale o príbeh. Ten má niečo sledovať, zaujať, no tu neznamenal pre mňa takmer nič. Príbeh mi doslova trhal oči a uši. Dialógy ako zo stredoveku, naivita v top ten (dva dni po smrti priateľa vyzná smútiace dievča lásku inému; Platón si nevšimne, že mu vybrali z pištole závobník, ktorý sám robí 1/2 váhy atď). Čo bolo vlastne na filme rebelské?! To, že niekto súperí v jednej scéne o česť za to, že mu povedali zbabelec?! Možno v starovékých tradíciách. Alebo že sa opije? Veď je to smiešne. Jediné, čo som si z neho odniesol bolo to, že som zistil, že James Dean sa bohovo podobá na Jamesa Franca a že slovenský dabing v mojich očiach znova klesol. 45%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I love somebody... Dospělé děti, zranitelné duše a touha po citech, které umí dát jenom blízcí. Teenagerovská zklamání a mindráky tu byly i před šedesáti lety a na plátně jim to slušelo stejně jako dnes. Rebel bez příčiny umí nalít do srdce rodinnou náladu, touhu po usmíření všech nesvárů a v neposlední řadě obraz Jamese Deana. Možná nebyl nejcharakternější herec nebo nejtypičtější představitel plakátového šviháka. Ale charisma z něj sálá po první větě. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

On to není rebel tak docela bez příčiny. Těch důvodů je ve skutečnosti dost:) Dílo je považováno za generační výpověď, ale jeho myšlenky jsou pochopitelně dodnes platné, na tom se nikdy nic nezmění. Příběh je zkrátka i dnes aktuální a zajímavý, ale film jako celek velmi zastaral. Vadilo mi na něm hned několik věcí: hrozné herectví většiny zúčastněných, fakt, že 24 letý James Dean představuje žáka střední školy, přílišná ukecanost, a hlavně - celý snímek byl neskutečně přímočaře vystavěný, jako z nějaké učebnice. Z dnešního pohledu se dá říct, že bez špetky invence. Film prostě vznikl ve správný čas, ale jeho kultovní status je dán především tragickou předčasnou smrtí Jamese Deana. Takže jediná věc, která to alespoň trochu zachraňuje, je doba vzniku. Filmu z roku 1955 leccos odpustím, navíc tento "rebelský" příběh musel tehdy obecenstvo docela šokovat:). Ačkoliv třeba Hitchcock tehdy natáčel hodně drsné filmy... No ale zase Ed Wood natočil Plan 9 až v roce 1959! Silné 3*. PS: Jízda Valkýr na 9:40. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Film legenda. Film, který se stal nesmrtelným. Já bych ještě doplnil: Film, který se stal nesmrtelným díky brzké smrti Jamese Deana, idolu a skvělého mladého herce. Jistě to ale není jen tento důvod, proč se stal REBEL BEZ PŘÍČINY populárním a kritikou uznávaným filmem. Nicholas Ray se ujal velmi dobře citlivého společenského tématu, které vždy hýbalo společností, tématu odcizení. Zde se režisér trefně a velmi přesvědčivě zaměřil na odcizení mladé generace dospívajících teenagerů a jejich rodičů. Navzdory oboustranné snaze o porozumění a vstřícný postoj institucí. Je příznačné, že ne jen hlavní hrdina Jim (Dean), ale i kamarádi Platon (Sal Mineo) a Judy (Natalie Woodová) se dostávají do stavů dojemné bezradnosti, kdy se stávají psanci ve vlastních rodinách. Dostávají se do pasti, kdy nemohou žít svůj život dle svého přesvědčení pro vzdor svých nejbližších a k tomuto stavu ve svém věku nemají žádnou alternativu. Důsledky jsou děsivé. _____ Právě postava Deana je úplně ukázkový prototyp frustrace z bezvýchodnosti. Zajímavostí je, že všichni tři mladí herci zahynuli předčasně: Dean při autonehodě, Woodová se utopila a Minea zavraždili. Jedno z pozitiv filmu je, že WB svolili k natáčení v barvě, což řadě scén hodně dodalo na naléhavosti díky vhodně zvoleným kontrastům. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Já bych to přejmenoval na Spratka bez příčiny. To jak se on chová k rodičům ještě k jeho postavě jakž takž sedí, ale to jak se chovají ti rodiče už je na facku. Kdyby mu dali řádně na prdel, nemuseli by se co chvílu stěhovat. Navíc 50' léta asi dost mladých holdovalo drogám, protože ostatní "rebelové" se chovají jako sjetí. Holka pusinkuje tatínka pusu na pusu, rvačky jdou hned na nože (hrozná sranda...) nebo pokud se zasekne rukáv o kliku auta, je nejlepší místo brzdění šlápnout na plyn a padnout z útesu. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (51)

  • Byl natočen také alternativní konec filmu, ve kterém Plato (Sal Mineo) padá z věže planetária. (FilmFan24)
  • Frank Mazzola, který si zahrál Crunche, byl skutečně členem pouličního gangu a učil Jamese Deana používat vystřelovací nůž. (FilmFan24)
  • Smrteľný závod s autami mal podľa Franka Mazzolu (Cruncha) ďaleko od skutočnosti. Uviedol pritom dve zásadné chyby: Žiadny frajer by k tomu nepoužil tak dobré autá a naviac by sa v nich nerútili k útesu ale priamo oproti sebe. (marlon)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama