Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

8/10 Je tomu už sice pár let, co jsem byl velký fanda Červeného trpaslíka a dal jsem si jeden závazek. Postupně vidět všechny filmy o kterých tam byla řeč. Díky tomu jsem viděl Bezstarostnou jízdu při niž se Kryton učil být bezstarostný. Nejoblíbenější film Krytona a Listera Casablancu. Čelisti, Občana Kanea. Rebel bez příčiny, Kryton se při něm učil rebelství, je nic víc, než skvělý film, který velice trefně a vystižně okomentoval Tsunami_X. P.S. Škoda, že neexistuje Noc v dámských sprchách nebo Pomsta surfujících sexywampů v bikinách. Nemluvě o Útoku smrtících angreštů..... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobne nadhodnotený film som dávno nevidel. Ani by mi tak nevadil časový sklz, ktorý prekonal, tu nešlo o efekty, ale o príbeh. Ten má niečo sledovať, zaujať, no tu neznamenal pre mňa takmer nič. Príbeh mi doslova trhal oči a uši. Dialógy ako zo stredoveku, naivita v top ten (dva dni po smrti priateľa vyzná smútiace dievča lásku inému; Platón si nevšimne, že mu vybrali z pištole závobník, ktorý sám robí 1/2 váhy atď). Čo bolo vlastne na filme rebelské?! To, že niekto súperí v jednej scéne o česť za to, že mu povedali zbabelec?! Možno v starovékých tradíciách. Alebo že sa opije? Veď je to smiešne. Jediné, čo som si z neho odniesol bolo to, že som zistil, že James Dean sa bohovo podobá na Jamesa Franca a že slovenský dabing v mojich očiach znova klesol. 45%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vzbura mladej generácie bola v 50 a 60 rokoch výraznejšie než kedykoľvek predtým. V tomto období vzniklo nespočetne veľa literárnych a filmových príbehov, ktoré rozoberali neľahký osud mladých ľudí, nútených konfrontovať sa so svetom, ktorý pre nich nemá porozumenie a v ktorom sa zmietajú v neistote a strachu. Rebel bez príčiny je jedným z týchto filmov. Nicholas Ray nakrútil jeden z najpôsobivejších príbehov mladej generácie vôbec, jeden z tých od ktorých nedokážete odtrhnúť oči. Jednak vďaka hereckým výkonom s ktorých najvýraznejší je sympatický James Dean alebo vďaka kompozícií záberov a tempe celého príbehu, ktoré strieda dramatické pasáže s tými miernymi a robí to tak sofistikovaným spôsobom, že myšlienka, ktorú sa snaží prezentovať sa stáva dominantnou a výraznou, že sa automaticky stáva ťahúňom, rôznych zápletiek, ktoré smerujú do nevyhnutného konca. Hlas stratenej generácie volal po vzbure a dostalo sa jej Rebela bez príčiny. Jeden z najlepších dôkazov Hollywoodskeho systému a príbehovosti a jeden z najvýraznejších filmov, filmovej histórie. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najkultovejšia úloha Jamesa Deana a jeden z najdôležitejších generačných filmov vôbec. Dospievaniu stredoškolskej mládeže sa dovtedy žiadna snímka nevenovala tak citlivo a pôsobivo. Mnohokrát citovaná klasika patrí už desaťročia k základnému vzdelaniu každého cinefila. Držiteľ troch oscarových nominácií. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Silné drama se skvělým Jamesem Deanem v hlavní roli, které bylo v době svého vzniku velice provokativní a rozporuplné. Rebelující mladík Jim Stark si žije podle svého, neposlouchá své rodiče, nemá přátele a málokdy si nechá poradit. Je to však čestný člověk, který má cit a jeho slovo platí. Nadčasová podívaná a pohled do života mladých lidí 50. let, majících svůj vlastní názor, ideály a sny. Snímek, který si diváka omotá okolo prstu a má mu stále co říct. I přes svůj věk film vůbec nezestárl, stejně jako jeho hlavní hrdina - příliš brzy zesnulý James Dean. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (51)

  • Scéna, ve které si Judy a Jim dělají z Plata srandu kvůli tomu, že má jednu ponožku modrou a druhou červenou, nebyla původně ve scénáři. Představitel Plata Sal Mineo si jen ráno nevšiml, že má každou ponožku jinou. (candy_daze)
  • Smrteľný závod s autami mal podľa Franka Mazzolu (Cruncha) ďaleko od skutočnosti. Uviedol pritom dve zásadné chyby: Žiadny frajer by k tomu nepoužil tak dobré autá a naviac by sa v nich nerútili k útesu ale priamo oproti sebe. (marlon)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama