Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

POMO 

všechny recenze uživatele

Sladkokyslá exotická oddychovka, z ktorej si zapamätáte pekný dom na pláži, diamantovú korytnačku a neskutočnú femme fatale Amber Heard. Film hrá skôr na euforický zážitok zo spontánnych a nepredvídateľných scénok, než na rozum. Alkoholový a drogový opar mu nechýba, no aby mohol byť naozaj zábavný, musel by dôvtipnejšie pracovať s bohémskymi figúrkami okolo Johnnyho Deppa (a s Deppom samotným). Z filmu cítiť, že režisér pred kamerou vidí radšej luxusný pár Eckhart + Heard, než otravných Deppovych flákačov. Neviem, na čom stavala knižná predloha, ale filmu to neprospieva. ()

JimWayne 

všechny recenze uživatele

Po tak nepriaznivej kritike som čakal doslova pohromu ale to sa nekonalo.Príbeh trochu fádny ale herecké predstavenie Deppa bolo naozaj zážitkom.Portoriko 60. rokov fakt super,rumové príhody takmer dokonalé a Ribisi a jeho postava boli stopercentné, a aby som nezabudol Amber Heard odtohoto momentu milujem. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být velmi zajímavý příběh, teda alespoň ten materiál mi na to přišel, ale podle mě to režisér nepojal příliš dobře, protože jsem se místy docela nudila. Ale zase na druhou stranu tam bylo pár naprosto nezapomenutelných a hrozně vtipných scén. Například ta scéna s "rozbitým" autem naprosto neměla chybu :D Celkem to byl průměr, vylepšený Johnny Deppem v hlavní roli, ale víc jak 3* tomu prostě dát nemůžu. ()

nash. odpad!

všechny recenze uživatele

Opilecké žvásty, historky a úlety mi nikdy moc neříkaly, takže tohle mě zcela minulo. Už roky jsem neviděl tak absolutně prázdný a nudný film, který by byl tak důsledně o ničem. Dvě hodiny krystalicky čisté nudy, během nichž se nic nestalo a ještě po hodině nebylo jasné v čem má spočívat zápletka, která se navíc nakonec v tom balastu zcela utopila. A čekání na vtip, záblesk humoru nebo něco co bych mohl označit jako zábavné bylo stejně zoufalé jako marné. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Snažím se vyhýbat alkoholu..........když to jde........... Záběr ve 20 minutě je - prostě rumový. Jedná se o povedenou scénu z bowlingu. CITÁT - Jak může někdo vychlastat 90 minilahviček alkoholu denně ?........... Postava šéfa novin se jménem Lotterman je zajímavá a ne nepodobná šéfovi jiných novin a to Daily Planet. Kemp pak tak trochu svým jménem připomene Kenta. Jo a nebojte bude i Lois. Ale zpět k Lattermanovi. Je vtipný ani netuší jak, pravdomluvný, někdy až moc a snaží se zachránit noviny - no, tak to prostě je. Ve filmu zazní jedna krutá a velice pravdivá věta - CITUJI - Půda (pozemky), ti kdo ji mají, mají Boha. A Bůh jsou peníze........... Černá je hodně tmavý odstín bílé. Zpět k příběhu. Hlavní postava Kemp (Johnny Depp) je alkoholik, přesto dostává práci a hotel. Jenže díky alkoholu je z hotelu vyhozen ( z práce ne) a přestěhuje se. Ke dvoum alkoholikům. Co jiného si může přát ? Vlastně pardon, on chce přestat. CITÁT - Nic pro společenského pijáka......... Situace se začíná komplikovat, když Kemp začíná vidět nejen problematiku lidí v Puerto Ricu, ale když začíná vidět dvakrát. Zatím co byl přesvědčen, že s novou prací přestane pít, opak se stává pravdou. CITÁT - Ten popelník i solničku vidím dvakrát........... Situace se vyhrotí ještě víc, když Kemp prohlásí, že už se nikdy nedotkne alkoholu. CITÁT - Dáš si pivo ?......... Jako mávnutím kouzelného proutku začne bez alkoholu jít do prdele všechno. Zatím co si jako alkoholik užíval práci, měl peníze, dokonce i lásku si našel (ne alkohol, ale tu Lois), tak teď se to vše hroutí. V šedesáté minutě však přijde jedna moc a moc vtipná scéna. Jízda v dvojsedu ve Fiátku městem je určitě tou nejlepší scénou. Johnny Depp opět pokořuje Karibik. A tady začíná ten rozpor. Krásná žena, snoubenka jednoho milionáře se z nějakého divného způsobu zamiluje do obyčejného novináře alkoholika. Alkoholik má práci, peníze, lásku a kurva já chci být alkoholik, měl bych se líp než teď. CITÁT - Od všeho znaj cenu, ale ne hodnotu....... Tyhle rozpory nějak nemůžu spolknout. Asi se stanu alkoholikem a seženu si práci v Karibiku. Je to vlastně ráj alkoholiků. CITÁT - .....a ještě došel RUM........ Konec příběhu mě rozesmál. Aneb jak se z jedné noci bez alkoholu stal z novináře zdatný mořeplavec. Film je věnován památce Hunter S. Thompsona (1937 - 2005), novináři a spisovateli, který napsal stejnojmennou knihu, podle které je natočen tento film, a který zemřel sebevraždou, údajně ze zoufalství z bolestných a chronických onemocnění. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)
  • Film je věnován památce spisovatele Huntera S. Thompsona, který žil v letech 1937-2005. (MeanWhile)

Reklama

Reklama