Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

verbal 

všechny recenze uživatele

To bych v životě neřekl, že to i po rumu může být taková hrozná otrava. Asi jsem udělal tu chybu, že jsem si k tomu neotevřel flašku Božkovské rzi, po které bych tento tupý, dvouhodinový notorikův cestopis po Portoriku šedesátých let, jenž přesně naplňuje otřepanou definici "naprosto o ničem", zajisté lépe snášel. Poté, co se Džony komerčně zaprodal a začal se plavit v Bruckheimerově žoldu, jde to s ním od desíti k pěti. Bude sice pěkně ve vatě, ale je zralý na to, aby mu jeden flustnul na jeho herecký hrobeček s nápisem Jump street. Avšak na druhé straně se mu moc nedivím, protože mít doma tu francouzskou obludu co on, taky chlastám první ligu a hraju v kdejaké sračce, jen proto, abych, proboha!!, nemusel být doma. Ještě párkrát někdo prokleje Černou perlu a Tim musí dostat totální deppku, protože z takové letargie už ho podruhé nevytáhne ani on. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Není to výborný film, spíš bych dokonce řekl, že má hodně nevyužitý potenciál - naběhnuto měl na depovský Arizona Dream po 20 letech ... bohužel se někdo lekl natočit buť příliš velké halucinační psycho nebo opravdu pořádnou kritiku společnosti, médií, systému a bůhví čeho ještě. Takhle z toho nakonec není obdi hodný dvacetiletý bílý rumík, ale jen flaška neurážejícího Captaina Morgana ... ()

Reklama

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Rumový deník je moje velmi oblíbená kniha a Thompson velmi oblíbený spisovatel, nicméně se zde nebudu opájet tím, co všechno bylo špatně a o kolik je kniha lepší. Ten pravý problém je pro mě v tom, že já osobně si z knihy kromě třeskuté zábavy a politicko-sociální kritiky (kteréžto jsou jakžtakž přítomny) vzal především generační výpověď, a to ne ve smyslu dekády, ale věku hlavního hrdiny. A to je ten problém s věkem Deppa, protože tahle linka byla pochopitelně zcela vypuštěna. Navíc Johnny je poslední dobou kulantně řečeno nemastný neslaný a své herectví okrouhal na série úšklebků a zhuleneckého civění, které by sice zde mohly být na místě, ale stejně už poněkud otravují. Ribisi si film krade pro sebe, přičemž i ostatní typy byly vybrány excelentně. ()

nash. odpad!

všechny recenze uživatele

Opilecké žvásty, historky a úlety mi nikdy moc neříkaly, takže tohle mě zcela minulo. Už roky jsem neviděl tak absolutně prázdný a nudný film, který by byl tak důsledně o ničem. Dvě hodiny krystalicky čisté nudy, během nichž se nic nestalo a ještě po hodině nebylo jasné v čem má spočívat zápletka, která se navíc nakonec v tom balastu zcela utopila. A čekání na vtip, záblesk humoru nebo něco co bych mohl označit jako zábavné bylo stejně zoufalé jako marné. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

buď všetci málo chlastajú, alebo sa za to hanbia, lebo inak si neviem vysvetliť toľkú nesmelosť v priznaní si, že sa jedná o skvelý film pri tak očividnej ukážke naozaj solídneho, sviežeho, vtipného, filmársky zrelého a ťažko pohodového diela, ktoré na prelome rokov prišlo, aby trochu zamiešalo karty v mojej top 10ke najobľúbenejších hollywoodskych mainstreamov. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmový dialog totožný s konkrétní pasáží z knihy lze slyšet během představování Paula Kempa (Johny Depp) s Chenault (Amber Heard), v němž na Sandersonovu (Aaron Eckhart) otázku, zda-li se dvojice viděla už dřív, Paul odpovídá, že se viděli snad v letadle během letu na ostrov. (Conspi)
  • Díky tomuto snímku se Johnny Depp seznámil s herečkou Amber Head, kvůli které opustil svou dlouholetou partnerku Vanessu Paradise a ukončil tak jejich čtrnáctiletý vztah. Johnny s Amber poté začali zvažovat svatbu. (skinny)
  • Díky filmovému střihu je možné během podepisování kontraktu o mlčenlivosti Paula Kempa (Johny Depp) se Sandersonem (Aaron Eckhart) zaznamenat mizejicí cigaretu, kterou si Paul zprvu zapálí, aby mu v následujícím kamerovém záběru úplně zmizela. (Conspi)

Reklama

Reklama