Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Taková polokomedie, ze které ta nasáklost rumem skutečně srší. Velká pochvala patří filmovým architektům, kteří vybrali skutečně dokonalé lokace, další pochvala kostymérům, kteří se postarali o dokonalé a stylové retro. Ústřední duo se tak mile posouvá dějem a když už čekáte, že přijde vyvrcholení, přijdou titulky. Nicméně není to jedno? ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zavání po tom samém vyčpělém rumu, který z něho už tolikrát táhnul v Pirátech z Karibiku a na zlatou éru, kdy býval prvotřídní ozdobou indie filmů, tu dává vzpomenou jen velmi zřídka. Naštěstí tu je ještě famózní Giovanni Ribisi, pohledná Amber Heard a něco z ducha Huntera S. Thompsona, takže Rumový deník přeci jen stojí za zhlédnutí. Tak či tak Strach a hnus v Las Vegas je úplně jiná liga... ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Malinko lepší než Johnnyho Cizinec. Rozdíly se přesto najdou, tohle se neodehrává v Benátkách. Měl jsem celou dobu pocit že režisér naplno nevyužil všemožných opileckých úletů. Amber Heard vypadá božsky, škoda že kope jinou ligu. Johnny se nám sice po Pirátech stále hnízdil v Karibiku, ale tentokráte to moc zajímavé nebylo. Slabých 55%. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

V piatok skončil megaproces medzi Johnnym a Amber. Netrpezlivo sa teraz čaká na rozsudok o tom, či je alebo nie je #metoo honom na čarodejnice, a ja som sa rozhodol vrátiť sa na začiatok, kde všetká tá romantika začala. A Amber tu vyzerá vskutku jak reklama na ejakuláciu, ale čo ma prekvapilo, že medzi nimi ani vtedy nebolo cítiť žiadnu chémiu.  Ps: Díky za doporučenie MontyBrogan. ;) ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ač film postrádá typicky "thompsonovského" ducha, který naopak nechybí ve Fear and Loathing, není pouhým laciným pokusem o zfilmování dle mého nejlepší spisovatelovy knížky. To hlavní, tedy Karibik, hektolitry rumu a krásná Chenault, přítomno jest. A i Depp, ač v porovnání s jeho jinými rolemi nezvykle uťáplý, podává solidní představu o tom, jak romanticky dobrodružná mohla taková karibská novinařina být. Projekce no.2: Atmosféra přetrvává, nicméně celkový dojem mdlý -> 3*. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmový dialog totožný s konkrétní pasáží z knihy lze slyšet během představování Paula Kempa (Johny Depp) s Chenault (Amber Heard), v němž na Sandersonovu (Aaron Eckhart) otázku, zda-li se dvojice viděla už dřív, Paul odpovídá, že se viděli snad v letadle během letu na ostrov. (Conspi)
  • Krátce před podepsáním kontraktu o zachování mlčenlivosti mezi Paulem Kempem (Johnny Depp) a Sandersonem (Aaron Eckhart) se v dialogu objevuje zmínka o společnosti Jacuzzi, renomovanému výrobci výřivek, který navzdory období, kdy se film odehrává, vznikl až o 8 let později, v roce 1968. (Conspi)

Reklama

Reklama