Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

teutates 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, no J.Depp v mích očích už jen jako pirát, ty jeho ksichty na mne platí tam, tady bohužel ne... a už vůbec nemluvím o jiných rolích, jako třeba tourista. A co se rumového deníku týče, jedna "velká" biografie o ničem. Kemp co by nadějný spisovatel a novinář (samozřejmě o tom ještě neví) přichází někde do Karibiku. Následně potka svou osudovou lásku (upřímně? absolutně nechápu její roli tady) a nakonec chce konečně udělat ve svém životě něco správně. Ono to zni jako klišé, ono to je klišé (poklona), ale jako celek to absolutně nefunguje. 110 roztahaných min, kde se kromě rumu, děvek a par Johnnyho ksichtú opravdu nic neděje, bohužel. 3/10 ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Pěkný, příjemný, vtipný a svým způsobem docela zajímavý. Na druhou stranu film sám o sobě natolik neoslní a v konečný fázi nenabídne mnoho co si z filmu odnést, vyjma příjemný nálady. Ale to si dokonale kompenzuje skvělýma scénama pod vlivem všech možných i nemožných drog a hektolitrama chlastu. A i když hlavní postavy zrovna abstinujou, tak je to taky docela sranda. Upřímně, Johnny opět táhne většinu filmu, a tak to asi i má být. Na skvělejch hercích je film postaven a zbytek je už jen šikovně přimíchanej. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Malinko lepší než Johnnyho Cizinec. Rozdíly se přesto najdou, tohle se neodehrává v Benátkách. Měl jsem celou dobu pocit že režisér naplno nevyužil všemožných opileckých úletů. Amber Heard vypadá božsky, škoda že kope jinou ligu. Johnny se nám sice po Pirátech stále hnízdil v Karibiku, ale tentokráte to moc zajímavé nebylo. Slabých 55%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč je tu psáno komedie, když to komediální film nebyl (až snad na tu skvělou scénu, kde Depp a jeho kámoš seděli na sobě v autě a čuměli přitom na poldy). Délka dvou hodin je poměrně hodně vyčerpávající. Dobrých příběhových nápadů to mělo dost, ale všechno jaksi nedotažený. Nicméně já si aspoň hodně užil atmosféru 60. let a ty krásný starý auta :-) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Není to výborný film, spíš bych dokonce řekl, že má hodně nevyužitý potenciál - naběhnuto měl na depovský Arizona Dream po 20 letech ... bohužel se někdo lekl natočit buť příliš velké halucinační psycho nebo opravdu pořádnou kritiku společnosti, médií, systému a bůhví čeho ještě. Takhle z toho nakonec není obdi hodný dvacetiletý bílý rumík, ale jen flaška neurážejícího Captaina Morgana ... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmári navštívili okrem hlavného mesta San Juan aj mesto Vega Baja ležiace na severe Portorika. (MikaelSVK)
  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)
  • Původní knihu napsal Hunter S. Thompson, s nímž se v jeho pozdějších letech přátelil Johnny Depp, který ztvárnil ve filmu hlavní postavu. Při přípravě na roli v jiném filmu dle Thompsonovy předlohy Strach a hnus v Las Vegas (1998) byl Depp u něj doma a náhodou nalezl jím zapomenutý rukopis „Rumový deník“, který si nadšeně přečetl a přesvědčil Thompsona k vydání. (Nin)

Reklama

Reklama