Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daisy Edgar-Jones hraje Kate Coopero, bývalou lovkyni bouří, kterou pronásleduje ničivé setkání s tornádem během jejích vysokoškolských studií a která nyní studuje bouřky na obrazovkách v New Yorku. Její přítel Javi (Anthony Ramos) ji vyláká zpět na otevřené pláně, aby otestovala nový převratný systém sledování bouří. Tam se její cesty zkříží s Tylerem Owensem (Glen Powell), okouzlující a bezohlednou hvězdou sociálních médií, která se vyžívá ve zveřejňování svých dobrodružství při honbě za bouřkami se svou bouřlivou partou, čím nebezpečnější, tím lepší. Jak se bouřková sezóna zintenzivňuje, rozpoutávají se děsivé jevy, které nikdy předtím neviděli, a Kate, Tyler a jejich konkurenční týmy se ocitají přímo v dráze několika bouřkových systémů sbíhajících se nad střední Oklahomou v boji o svůj život. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (7)

Trailer 13

Recenze (182)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[90%] Já si nemohu pomoci, ale filmy o tornádech mě fascinují. Určitě nesdílím nadšení těch lovců tornád, ale fascinuje mě jejich zápal, jejich vybavení při těch jejich bláznových počinech. Nechci moc srovnávat s podobnými filmy. Twister z r. 1996 jsem viděl teprve nedávno – plný počet * jsem mu sice nedal, takže je mi trochu hloupé, že tomuto dávám plnou palbu, ale já si nemohl pomoci. Akční je to až až, možná až moc, ale scénky jsou perfektně natočeny, mají výtečnou technickou stránku a hlavně to zde má funkční a až dojemný děj, který je především zasazený a točí se okolo hlavní ženské hrdinky, kterou zde hraje Daisy Edgar-Jones – zaujala mě od první chvíle až do napínavého finále. Vedle ní mě samozřejmě zaujal Glen Powell, který začíná být víc a víc známější a hlavně (to říkám já, ale ne sakra jen já :D) je víc a víc podobnější Cruisovi. ;) Hudba je taková obyčejná, ale dostačuje. Víc to asi okřávat nebudu. Já se nenudil ani na minutu. Osudový děj hlavní hrdinky, emoce, akční sekvence – prostě vše co se mi na těchto filmech o tornádech líbí. Škoda, že mi to uniklo v kině, ale nevadí. Doufám, že podobné filmy ještě vzniknou. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Ani sa nečudujem, že nový Twister, resp. Twisters rozbili americký box office, ale inde vo svete majú iba veľmi vlažné finančné prijatie. Ono to čo fungovalo v roku 1996 totiž o takmer tridsať rokov neskôr nefunguje až tak presvedčivo a noví Twisters sú tak síce poctivou letnou hollywoodskou blockbusterovou zábavkou, ale zároveň tak trochu zaspali dobu. A práve preto je to celé solídne remeselné natočené, ale patetické až beda, so scenárom, ktorý snáď obsahuje snáď každé a jedno klišé katastrofických filmov na svete. K tomu zbytočná romantická linka, ktorá nikdy poriadne nezačne, postavy ako zo šablóny od ChatGPT (aj s podobne napísanými hláškami) a kolísavé tempo, kde sa len monotónne variuje ten istý koncept s tornádom. Občas síce poteší drsnejší moment a závan toho, že ten film by sa chcel brať aspoň trochu seriózne (úvodné usmrtenie takmer všetkých mladých  postáv), no len aby v ďalšom strihu mohol skĺznuť k takému patetickému filmu pre middle-America redheads. Neškodné, neurážajúce, ale zároveň pomerne o ničom. CELKOVO: 5/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Mám to vlastně dost podobně jako tehdy. Pánové Spielberg a Crichton šetřili na hvězdnějších jménech, vše narvali do speciálních (místy revolučních) efektů, které jsou svižné a přehledné. Vzduchem létaly domy, kombajny i krávy. Scénář se držel univerzálního schématu, moc toho nevymýšlel, no a podobné je to i nyní, stejně jako se vztahy mezi postavami i samotnými emocemi. Slaboučké a modelové. Ale tak nějak to funguje... Protože jižanský venkovan Glen Powell je rozený sympaťák a meteoroložka Daisy Edgar-Jones rozkošná jak spící miminko. Ona má vynikajícně vyvinutý smysl pro předvídání počasí, on velkou hubu a nadšení pro šílené kaskadérské kousky určené pro fandy lovců bouřek. Oba zastupují jiný tým, zatímco ona si navíc táhne trauma z tragické ztráty přátel a její parta vědátorů nemá úplně čisté svědomí, on není jen šaškem pro kameru, ale i srdečný chlapík s potřebou pomáhat. Jak tohle asi dopadne? Ostatní postavy jsou zatraceně jednoduché a předvídatelné, dialogy nestrhnou. Zkrátka vše podstatné se děje v blízkosti prudce rotujících sloupců vzduchu, tvůrci tu a tam překvapí nějakým svěžím nápadem a celkově velmi solidními triky. Jen to chtělo víc napětí a méně monotónnosti a blbých momentů (hrdinové z tornád nemají respekt, chovají se nezodpovědně, ale pak hysterčí a klepou se strachy; místní netuší, co dělat, když se tornádo blíží). Každopádně to má Daisy a sympatický devadesátkový styl. Větrem trochu (víc) nadnesené čtyři hvězdy. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Původní Twister z roku 1996 mě hodně bavil a současně nebetyčně (pun intended) iritoval a ohlasy ze zahraničí dávaly tušit, že se volné pokračování nad očekávání povedlo.  Což potvrzuji.  Je to další z typických updated script filmů, tedy nese se to v podobném duchu, jako Tron: Legacy, nebo Top Gun: Maverick, což jsou oboje filmy, které jsem si užil náramně a není náhoda, že scénář k Twisters spolupsal Joseph Kosinski, který právě oba výše zmíněné režíroval. Ta linie a přístup k látce tam je prostě znát. A funguje to.  Jako zdaleka nejpozitivnější na celých Twisters považuju fakt, že se nesnaží jít tradiční sequelovou cestou "Víc všeho a větší" a po celou svoji stopáž zůstávají nohama relativně pevně na zemi. Nic nepřepíčují. Tornáda nejsou větší, nebezpečnější, inteligentnější... Jsou to prostě "jen" tornáda. Technická udělátka, která postavy používají, nejsou absurdnější, víc hi-tech, nebo sci-fi... Jsou prostě jen modernější a to ještě jen občas. Všechno se to drží ve velmi přijatelných mantinelech technologické uvěřitelnosti a nikdo si tu nehraje na Emmericha.  Velikou radost dělá herecké obsazení, které není extra profláklé, ale hraje perfektně a je velice sympatické. Glen Powell je neřízená střela, velmi potěší i Daisy Edgar-Jones, která vypadá trochu jako Dakota Johnson, ale umí hrát o dost lépe.  Celé je to neuvěřitelně feel good, v jistých ohledech opravdu hodně 90's a sype to velmi příjemně, takže jakkoliv se nejedná o nějaký extra kus filmařiny, je to velice zábavný produkt a pokud budete mít ještě možnost stihnout ho v kině, dejte mu šanci.  Twisters jsou opravdu hodně věrní původnímu filmu a je to zajímavá příležitost, jak si tenhle kus devadesátek alespoň pocitově doplnit na velkém plátně, pokud Vám v roce 1996 unikl, například proto, že Vám bylo osm let. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuju, jak jsem si na den přesně před deseti lety v kině opravdu užil projekci filmu V oku tornáda. To bylo ale béčko, které využívalo opravdu prvoplánových "twisterovských" lákadel a disponovalo strašně napsanými jednorozměrnými postavami. Snímek Twisters je áčkovým ekvivalentem tohoto filmu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ač opět přináší výjevy, jako jsou ohnivé tornádo a bouře nahánějící divocí youtubeři, dělá to s amblinovsky hravým, dobrodružným a stabilně uchopeným tvůrčím přístupem. Daisy Edgar-Jones to dobře nese na svých bedrech a charismatický Glen Powell potvrzuje svůj status největší vycházející mužské filmové hvězdy současnosti. I když to navazuje na blockbusterový Twister z roku 1996, nedočkáme se tu žádných memberberries, jedinou navrátivší se postavou je přístroj Dorothy a je to tak dostačující. Twisters jsou osvěžující letní zábavou, jaká v kinech mnohdy opravdu chybí, a i přesto, že scénář by se dal kousek po kousku rozebrat jako katastrofická blbina, já na tohle zkrátka jsem. Nazvěme to klidně guilty-pleasure. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (38)

  • Scény v New Yorku sa v skutočnosti natáčali v centre Oklahoma City, ktoré bolo oblečené tak, aby vyzeralo ako Manhattan. Možno vidieť, ako postavy prechádzajú okolo Prairie Surf Studios, štúdiového domu, kde sa natáčali mnohé z interiérových scén filmu. (Arsenal83)
  • Žádný z používaných CB nemá zapojenou anténu. Nejenže by nemohly komunikovat, ale jakmile by se pokusili vysílat bez antény, usmažili by obvody uvnitř nich. (Johnny.ARN)

Související novinky

Deadpool & Wolverine se probojovali k miliardě

Deadpool & Wolverine se probojovali k miliardě

12.08.2024

Bylo to jen otázkou času. Tržby letošního marvelovského hitu Deadpool & Wolverine režiséra Shawna Levyho (Free Guy: Hra na hrdinu, Projekt Adam) se nabalují jako sněhová koule a už třetí víkend… (více)

Twisters přináší smršť do kinosálů

Twisters přináší smršť do kinosálů

22.07.2024

Katastrofický dobrodružný snímek Twisters, volné pokračování legendárního blockbusteru Twister z roku 1996, má nyní za sebou první víkend od svého nasazení do amerických kin, a jak se zdá, hlavy u… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama