Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film od Boylea, co jsem měl možnost se podívat. Emocionálně nad neuvěřitelně vykonstruovaným Milionářem z chatrče vyhrává na plné čáře. Miliony jsou velmi příjemná záležitost nejen pro dobré herce s klučinou Alexem Etelem v čele. Chlapcova obsese svatými mě pobavila. Také je vidět, že v Anglii jsou sportovci jednoho sportu považováni za hrdiny. Hrát si za tratí má někdy své výhody. I když logika nemá stejně jako v Milionáři v příběhu až tak své místo jsem spokojen. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tento malý film od Boylea mi hodně sedl. Opět jednoduchá zápletka, ale provedení je mnohem zajímavější a taky má sociální, ekonomický a taky dokonce existenciální přesah. Navíc se na všechno koukáme z pohledu malého kluka, který chce jen pomáhat. Někteří budou na film koukat, jako sociální kritiku, ale tou opravdu není. Prakticky to samé, říkají Damienovi svatí. Film má dobré tempo a krásně si hraje s fantasii hlavní hrdinů a jejich touhami. Líbilo se mi, že Boyle nikde neřekne, že tohle špatně či tohle správně, ale nechá nás jen pozorovat. Jediné co trochu kazí dojem z vyprávění je tajemný zloděj, který se vrátil pro lup, který mě přišel ve spoustě scénách, jako by tam byl zbytečně. Hezký film, který ke konci trochu ztrácí dech, ale to nic nemění na tom, že je to zajímavá a dobrá podívaná. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi prijemny prekvapeni, kde Boyle ukazuje, jakej je hracicka. Zacatek vas totiz absolutne ohromi hravym stylem vypraveni, skvelejma vizualnima napada a celkove takovou pohodovou az pohadkovou atmosferou. Postupne behem celeho filmu to sice ubejva, az na konec se jedna o vcelku normalni film, ale to uz nepokazi vyslednej dojem. Navic pribehove to je fajn, film je sviznej, deti nejsou nijak otravny, je tu ozvlastneni v podobe svatejch a tatika hraje James "Jekyll" Nesbitt. Takle pohodovej film jsem dlouho nevidel. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Á boha jeho!“ ... to si zrejme povie každý, kto Dannyho Boylea za jeho americké a zombícke počiny odpísal a teraz si pozrie týchto dvoch milionárskych hajzlikov. Je to zhruba rovnaké prekvapenie, ako keď Burton nakrútil svoju Veľkú rybu, Carpenter Starmana, del Toro dobráckeho Hellboya (a keby Spielberg nakrútil erotickú komédiu). Milé, svieže a príjemne nekonfliktné! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Milionář z domku na předměstí aneb katechetická agitka Dannyho Boylea. Zatímco ve filmech určených pro dospělé dokáže míru moralizování (a že je morální status quo jedním z leitmotivů Dannyho děl, o tom asi netřeba vést debatu) udržet pod únosnou mezí, ve filmu pro děti se tato míra náhle stává bezbřehou... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Danny Boyle a scénárista Frank Cottrell Boyce zmiňují v komentářích na DVD, že jeden z herců hrajících ugandské mučedníky tvrdil, že je potomek skutečných mučedníků z Ugandy z roku 1881. (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama