Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem zatím Nabokovu knihu nečetl, nicméně vlemi mne zajímá už proto, že její dřívější filmové zpracování od Kubricka se od toho Lynova podstatně liší. Nikoliv dějem, ale celkovou náladou a charaktery postav. A přestože hlas většiny mluví jinak, Lynova verze se mi líbila nesrovnatelně více. Dominique Swain je úžasnou, živoucí a strhující Lolitou a pro Jeremyho Ironse je Humbert snad životní rolí. Emotivní režie a pěkná kamera podtrhují hluboký filmový zážitek. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Počul som výskanie detí. Najsmutnejšie nebolo, že Lolita v tej chvíli nestála pri mne, ale že jej hlas v zbore chýbal." Nebudem Adrianovi Lyneovi (JAKUBOV REBRÍK, NESLUŠNÝ NÁVRH) vyčítať hlúposti, pretože od náročnej a kontroverznej Nabokovej knižnej predlohy nikto rozumný nečaká ostré akčné tempo, paradoxne ani explicitné sexuálne scény alebo zmysel pre humor. Takže výsledok je pravdepodobne taký dobrý, ako len mohol byť. Iste, môžeme si predstavovať, čo by sa stalo, keby ústredný part lolitky hrala iná herečka, ako skôr priemerná sedemnásťročná Dominique Swanová (dcéra Johna Travoltu z TVÁRE TOHO DRUHÉHO), prípadne čo by sa stalo, keby bola do tmy zatlačená rola Franka Langellu (a ani tá Melanie Griffithová nie je žiadnym víťazstvom), ale to nekritizujem, iba nahlas premýšľam, pretože i po hereckej stránke to pomerne funguje. Ostatne, čo čakáte od Jeremyho Ironsa? Ale je to... nuda. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nápadité, odvážné, ale kapku zbytečné. Lyne pouze prezentuje to, co si v šedesátých letech Kubrick nemohl dovoli (a nejspíš ani neměl potřebu si to dovolovat) a to formou poutavého příběhu silně zacíleného na divákovy city. Jeho režie je cílevědomá, dobře ví, jakého efektu a jakými prostředky chce dosáhnout. Zcela se mu podřizuje Morriconeho hudba, Athertonova kamera i herečtí představitelé (lehce přehrávající Jeremy Irons a perverzní choutky vzbuzující Dominique Swan). Lyneova verze je pro dnešní publikum bezesporu stravitelnější než ta Kubrickova. Divákovi nabízí méně cenzurovanou a tím pádem lákavější podobu proslulého románu (od dob filmů-noir zde snad nebyl erotikou tak prosycený snímek), aniž by toho na oplátku vyžadovala příliš. Na dané téma nenahlíží nikterak inovátorským způsobem, proč taky, je pouze solidní podívanou, přesvědčenou, že trocha senzacechtivosti nikomu neublíží. 70% Zajímavé komentáře: k212, num, chaturga ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejtragičtější příběh, co znám. Kam se hrabe Shakespeare. Tam snad není postava, která by nebyla tragická. Irons podává skvělý výkon, překvapivě i Melanie Griffith, ale u mě celý film stojí na Dominique Swain, která svou roli zvládla tak dobře, že to přes obrazovku/plátno funguje i na mě. Být v Humbertově situaci, zachoval bych se stejně. Sakra, proč já ten film nemám v nejoblíbenější desítce? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vím přesně, co budu cítit, až příště znovu Lolitu uvidím. Budu posté žasnout nad čarovně svůdnou Dominique Swain, budu mít oči plné slz nad steskem po Lolitě, a budu na dvě hodiny Humbertem, který by pro další chvíli, kdy bude Dolores v jeho náruči, obětoval a zahodil vše. To, co Irons v hlavní roli předvádí, není totiž dobrý herecký výkon, je to naprosté položení do postavy, dokonalé souznění s charakterem a zhmotnění všech mužských vášní a tužeb, byť v jakkoli nezdravé formě. Takže až se na Lolitu zase podívám jeho pohledem, ucítím lásku, která mění životy. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (18)

  • V Austrálii byl film až do roku 1999 zakázán kvůli obavám z podporováním pedofilie. Poté byl film povolen s ratingem R. (Dr Lizal)
  • Tato verze Lolity sice vznikla již v pokrokovějších 90. letech 20. století, avšak obavy vyvolávala stejné. Spojené státy se v těch letech zaměřily na témata zneužívaných dětí a dětské pornografie. Kongres v roce 1996 schválil zákon, který se dotkl také filmového odvětví. Všechny scény s dětmi při předstíraných sexuálních aktech byl zakázány. (Zetwenka)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama