Reklama

Reklama

Breakheartský průsmyk

  • USA Breakheart Pass (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Armádní pevnost v divočině plné Indiánů a desperádů zachvátila epidemie. Na pomoc je vypraven transport s náhradní posádkou, pastorem, léky a rakvemi pro mrtvé. Vojenským vlakem jedou také ctižádostivý guvernér a jeho snoubenka, dcera velitele pevnosti. A pak je tu ještě jeden pasažér, o jeho společnost však nikdo moc nestojí: bývalý profesor na medicíně John Deakin, hledaný pro podezření z řady těžkých zločinů. Šerif ho dopadl a jedinou možnost, jak zatčeného dopravit do pravomoci úřadů, představuje právě onen zvláštní vlak. Hned od začátku cesty pronásledují transport podivné nehody, nevysvětlitelné události a smrt... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

honajz 

všechny recenze uživatele

Předloha Alistara MacLeana, který by snad dokázal sepsat napínavě i telefonní seznam, je zde znát. Pro mne je problém se ztvárněním - jak hlavních postav a celého komplotu, tak prací s lokacemi. Samotné prostředí vlaku, ale i hor a železnice, mi přijde trestuhodně nevyužité. Kameraman s režisérem se vše snažili sfouknout tak, že nějaká postava, nejčastěji Brosnan, stojí u vlaku, a přes vlak je pohled do dáli - v jednom záběru, bez švenku, bez zoomování, a ono to zde prostě nefunguje a ta majestátnost hor zde nevynikne, jak by měla. Ostatně - průsmyk. Víte vy, co je to průsmyk? Úzká cesta uprostřed hor. A tady? Širé a rovné pláně, lesy. Škoda, nebylo to špatné, ta detektivní linka mě bavila, ale prostě je to takové krátkodeché, bez zaujetí, šlo z toho skutečně vytřískat daleko víc. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď spočiatku trvá, kým sa film rozhýbe a odkryjú sa všetky podstatné karty, ale potom je o príjemný filmový zážitok postarané. Na western nie celkom typická mysteriózna atmosféra, vkusná akcia a aj napätie, ktoré je miestami servírované. Bronson ako takmer vždy skvelý hl. hrdina, aj keď by sa do jeho role hodil niekto mladší. Dobre mu sekundujú Crenna s Johnsonom. Dobre vystavaná zápletka a dejové zvraty sa starajú o to, aby nebola nuda, aj keď niektoré veci by si pýtali dotiahnuť, resp. prepracovať. Napríklad indiáni boli takí nemastní-neslaní. ()

Reklama

pursulus 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý western.¬         "Breakheartský průsmyk" je poněkud neobvyklý druh westernu — je to zároveň i "krimi" — a kvalitou jej lze dobře přirovnati k jinému neobvyklému westernu, zasazenému do doby mexické revoluce na počátku 20. stor. — "Hlavě dolů" aneb "Kapsám plným dynamitu" proslulého italského westernového tvůrce z 60. let 20. stor. Sergia Leoneho.¬                 Snímek se vyznačuje slušnou výpravou, napínavými scénami, magickým herectvím na míru Ch. Bronsona a výbornou hudbou J. Goldsmitha. Nedostatky spatřuji v nedotaženém méně propracovaném scénáři a místy odbyté "uspěchané" režijní práci. Přes to, jde o dobrý snímek, dobrý "krimi" western a jako takový stojí určitě za shlédnutí.¬                 Poznámka: Případná opoznámkování: uživ. mortak; Gemini. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Western zajímavý tím, že rozehrává motivy pro žánr poněkud netradiční. Kombinuje westernovou polarizaci charakterů a život na americkém západě s žánrem detektivky a nutno říct, že ostudu si Tom Gries neudělal. Pravda, Breakheartský průsmyk je snímek, který si užijete tehdy, pokud nepodrobíte scénář kritickému zkoumání a neřešíte uvěřitelnost megalomanského spiknutí, které vám scénárista předkládá. Je to jednoduše dobrodružná pohádka, kde musíte s přimhouřeným okem přijmout řadu scénáristických můstků, kterými si tvůrci vypomáhají. Oceňuji herecké výkony a scénu, kde se parní lokomotiva šplhá po strmých kopcích a zdolává stařičké mosty. Celkový dojem: 60 %. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Filmy s vláčkama jsou vždycky super a když je k tomu v balení ještě Charles Bronson, tak to je teprve panečku podívaná. Film je zajímavej a napínavej. Jen ten konec mi přišel, že tomu nejvíc uškodil. Prostředí ve kterém se odehrává závěrečná bitva není moc lahodné místo pro oko diváka. Spíš to vypadalo, jako by to točili někde za stodolou na poli. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Při souboji na střeše vlaku je poznat, že sníh na střeše vagónu je už částečně ometený nebo rozdupaný (na dalších vagónech v záběru je navátý sníh netknutý). (montywalsh)
  • Guvernér Fairchild (Richard Crenna) v závěru filmu naskakuje na indiánského koně se zelenou dekou, o chvíli později však sedí na koni s červenou dekou. (Lasskoun)
  • Parná lokomotíva, ktorá sa vo filme objavila, patrila spoločnosti Great Western Railway. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama