Reklama

Reklama

Breakheartský průsmyk

  • USA Breakheart Pass (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Armádní pevnost v divočině plné Indiánů a desperádů zachvátila epidemie. Na pomoc je vypraven transport s náhradní posádkou, pastorem, léky a rakvemi pro mrtvé. Vojenským vlakem jedou také ctižádostivý guvernér a jeho snoubenka, dcera velitele pevnosti. A pak je tu ještě jeden pasažér, o jeho společnost však nikdo moc nestojí: bývalý profesor na medicíně John Deakin, hledaný pro podezření z řady těžkých zločinů. Šerif ho dopadl a jedinou možnost, jak zatčeného dopravit do pravomoci úřadů, představuje právě onen zvláštní vlak. Hned od začátku cesty pronásledují transport podivné nehody, nevysvětlitelné události a smrt... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

mortak 

všechny recenze uživatele

Knihy Alistaira MacLeana ze sedmdesátých let minulého století jsou kvalitou o řád níž než ty ze šedesátých. Breakheart Pass ale patří k těm lepším, i když je to jen taková krátká jednohubka (necelých dvě stě stran), kterou slupnete za jeden večer. O to víc zamrzí, že i když se scénář po většinu času drží věrně knihy, dojem kazí příšerně odfláknuté finále, protože filmaři neměli peníze na postavení pevnosti. Holt je to jen levné béčko, které ovšem potěší Bronsonem, Goldsmithovou hudbou, a špičkovou bitkou na střeše jedoucího vlaku mezi Bronsonem a legendárním americkým boxerem Archie Moorem. Už jen kvůli ní stojí film za vidění. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Charles Bronson, ten svérázný kladný hrdina opět nezklamal. Tvrdý, tajuplný a nesmlouvavý čistý charakter postav jeho rolí je obdivuhodný. Mám rád tyto příběhy z dob Divokého Západu, kde spravedlnost vítězí nad bezprávím. Pohádka? Zdá se vám to pošetilé? Ale tak by to přece bylo krásné, ne? Jak by byl svět hezčí, kdyby ... ()

Reklama

tonho 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý western s Charlesom Bronsonom, ktorého dej sa väčšinou odohráva vo vlaku. Film disponuje detektívnou zápletkou. Miestami, hlavne, keď sa objavila ďalšia mŕtvola, som mal pocit, že sledujem variáciu na Vraždu v Orient Exprese, odohrávajúcu sa na Divokom Západe. Finále filmu však bolo rýdzo westernové. ()

corbeau 

všechny recenze uživatele

Napínavá westernová detektivka s výborným Bronsonem a skvělou titulní skladbou. V době nadužívání digitálních triků potěší kvalitní postaru točená akce (hlavně rvačka na jedoucím vlaku). Škoda jen, že si scénárista nedal práci s vychytáním logických chyb, kterých bych si v klasickém westernu nejspíš ani nevšiml, ale vzhledem k detektivně pojaté zápletce z filmu trochu trčí a v závěru přímo bijí do očí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

S počtem westernů co jsem viděl mě už dokáže nadchnout jen něco hodně originálního, což Breakheartský průsmyk splňuje téměř dokonale. Výborné obsazení v čele s Bronsonem (Crenna, Lauter, Johnson, Durning, Irelandová), ledová pustina a vlak plný vojáků cestuje do pevnosti, kde má být záškrt. Ve skutečnosti... ale ne, to nemá smysl prozrazovat. Každopádně ve vlaku cestuje i pár dalších lidí - zástupce železnice, guvernér s mladou milenkou a taky šerif co veze zločince. A ve vlaku začne někdo vraždit. Kupodivu to spoustu lidí nechává chladným, zatímco právě Bronsonova postava  začíná pátrat. Vraždy jsou brutální, zatrne při nich (pády z obrovských mostů) a někde v půlce mě režisér rozbil dokonalou bouračkou kterou razantně zredukoval počet postav. Taková westernová Vražda v Orient expresu s tím rozdílem, že tohle je thriler s pár akcemi a ne salonní detektivka. Sice ke konci se to překlopí do víceméně tradičního vyústění (kdo, proč) a finále tím jak to hrdinové snadno zvládli je celkem odbyté, ale i tak solidní 4* a western roku 1975. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Když Deakin (Charles Bronson) ohledává mrtvolu doktora, tak doktor nemá na krku šátek. V záběru o chvíli později v kupé už má mrtvola doktora okolo krku šátek (kravatu). (montywalsh)
  • Dej filmu sa odohráva v Nevade, no v skutočnosti sa natáčalo v Idahu. (m.a.t.o.)
  • Při souboji na střeše vlaku je poznat, že sníh na střeše vagónu je už částečně ometený nebo rozdupaný (na dalších vagónech v záběru je navátý sníh netknutý). (montywalsh)

Reklama

Reklama