Reklama

Reklama

Jeden bojoval za Sever, druhý za Jih. Až revoluce v Mexiku z nich učinila bratry… Nastává konec Americké občanské války. Někteří Jižané nesou porážku těžce, a někteří se s ní ani nechtějí smířit. Jedním z nich je plukovník James Langdon (R. Hudson), který raději prchá do Mexika s celým svým regimentem i s jejich rodinami v přestrojení za uprchlíky, než aby se podrobil nové vládě. Očekává, že právě tam by mohli s pomocí císaře Maxmiliána nalézt nový domov. Mezitím se plukovník Severu John Henry Thomas (J. Wayne) rozhodne i se svými muži odejít ze služby a chytat divoké koně pro armádu. Celé stádo v počtu tří tisíc kusů však armáda Spojených států nepotřebuje, žádají jen šest set, a navíc za neférovou cenu. Lepší nabídku za kus jim učiní zástupci mexické vlády, kteří dokonce chtějí skoupit stádo celé. Henry Thomas i ostatní proto neváhají a cestují na jih, aby koně prodali armádě Maxmiliána. Osudy Langdona a Henryho Thomase se střetnou právě zde, na území Mexika. Oba důstojníky, kteří ještě nedávno stáli na opačných stranách konfliktu, stále doprovází vzájemná nevraživost. To ovšem musí jít stranou, neboť se ocitají tváří v tvář nebezpečným banditům a také uprostřed nevyzpytatelných událostí mexické revoluce… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pro rivalitu jižanů a seveřanů po ukončení války mám slabost a tento snímek ji přináší v opravdu hojné míře. Prostředí, v němž se odehrává, je poměrně působivé, děj je jednoduchý, ale celkem zábavný, ovšem v něčem značně překombinovaný - např. různé armády, indiáni, bandité. Potěšil místy příjemný (občas však trapností zavánějící) humor, smysl pro férovost na straně jižanů i seveřanů, ale také romantická linie byla dobrým zpestřením. John Wayne je asi největším kladem McLaglenova snímku a díky němu se přikloním ke 4*. Kdyby byli Neporažení o dvacet minut kratší, bylo by hodnocení čistokrevnější. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš zidealizovaný western, vsádzajúci na pojmy ako hrdosť, česť a priateľstvo. Osobne si myslím, že vo vyhrotenej situácii, aká bola po skončení americkej občianskej vojny na pomedzí Spojených štátov a vnútornými konfliktmi zmietaného Mexika, by chlapáctvo a šľachetnosť išli bokom a každý by v záujme vlastného prežitia hral v prvom rade sám za seba, takže je vysoko nepravdepodobné, že by sa v týchto pohnutých časoch zrodil príbeh, aký nám ponúka Undefeated. Pozerateľné, no režisér McLaglen dokázal nakrútiť aj lepšie westerny než sú Neporazení. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o setkání veteránů americké občanské války, kteří bojovali na protilehlých stranách, ale v nové situaci a v Mexiku se stávají nečekanými spojenci. Nejlepší oslava 4. července, jakou mi kdy americký film předvedl. A hrdinní jižani, kteří se nevzdávají, ani když jsou poraženi. /9. 6. 15./ ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se dlouho chystal protože mě zajímá Francouzská intervence v Mexiku a díky primě cool že to urychlila. Je tu dobře vidět jak si to Frantíci svou žabožroutí buzerací prosrali, stejně jako většinu dalších kolonií ale celkově je to takový zmatený a nevěrohodný jak už napsali mamrdi předemnou ale na to sere pes. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejmilejších westernových překvapení, jaké jsem kdy zažil. Má počáteční odtažitost vycházela z toho, že jsem si neuměl představit Johna Wayna na jih od mexické hranice, kterak se zaplete do tamní občanské války. Jenomže ona ta jeho angažovanost je více méně okrajová. Že i v tomto westernu bude všechno tak, jak má, lze vypozorovat už při prvním setkání plukovníků Thomase a Langdona, kteří v době občanské války sice stáli každý na jiné straně, ale vzájemný respekt tyto staré rány brzo zahojí. Ona vůbec společná party ex-unionistů s ex-konfederisty vyvrcholí úžasně odlehčenou hromadnou bitkou, které opravdu vůbec nic nechybí. :-) Z hlediska příběhu si tenhle film s věrohodností věru nepotykal, ale vem to čert. To hravě rozdupe třítisícové stádo divokých koní, které Wayne žene do Mexika, aby je prodal tomu, kdo má více peněz, či pádnější argumenty (v majestátnosti se tohle stádo vyrovná i početnějšímu stádu dobytka z Červené řeky). Film jako takový zřetelně odkazuje na slavné westerny Johna Forda, potažmo Howarda Hawkse, kterým tak Andrew V. McLaglen tímto způsobem vzdal holt. A že se mu to sakra povedlo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (5)

  • John Wayne si během natáčení zlomil tři žebra při pádu z koně, načež si natrhl vaz v rameni a nemohl vůbec hýbat s jednou rukou. Jediné, co zajímalo, bylo nezklamat svoje fanoušky a natáčel dál i se šílenými bolestmi. (facojurka)
  • I přes svoje homofobní postoje se John Wayne během natáčení velmi blízce spřátelil s Rockem Hudsonem. I s vědomím Hudsonovi sexuality byli dobrými přáteli i po natáčení. (facojurka)
  • John Wayne musel kvůli roli zhubnout spostu kilogramů, které musel předtím přibrat kvůli roli Roostrera Cogburna ve snímku Maršál z téhož roku. (facojurka)

Reklama

Reklama