Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že příslušné téma šlo uchopit i mnohem sofistikovaněji. Takhle to vypadá, že si je režisér vědom s jak choulostivým námětem pracuje, ale snaží se ještě více šokovat naprosto zbytečně detailně vykreslenými intimními scénami a brutalitou. Někdo bude namítat, že tohle je krutá realita... dobrá já jsem schopný tohle přijmout, ale v tomhle filmu už to opravdu balancuje na hranici nevkusu. V mnoha ohledech mi to připomínalo Almódovara, jehož filmy upřímně nesnáším. Možná by bylo vhodné varovat lidi, kteří se na to hodlají podívat kvůli Gordon-Levittovi. Po jeho rolích v 500 Days of Summer nebo Inception může být trochu šok vidět ho jako náctiletého homosexuálního prostituta, každou chvíli líbajícího jiné muže nebo ocucávajícího jejich prsty při orálním sexu. 40% ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nestává se mi často, aby mě film takhle zaříznul už v prvních minutách (třeba "jenom" atmosféra při úvodních titulcích byla vynikající). Úvod zdobí precizní režijní feeling, kdy téměř každý záběr má perfektní šmrnc a dohromady vytváří vizuálně-emotivní dokonalost (podobnou propracovanost a komplexnost jsem takto oceňoval třeba na Jacksonových "Nebeských stvořeních"). Proto mě i trochu mrzelo, že zpočátku velmi výrazná režie se v druhé půli soustředí pouze na samotný příběh (bezpochyby velmi silný a v jistých momentech až drasticky vyhrocený), přičemž počáteční kreativita je naprosto opomíjena. Samozřejmě chápu a je nadmíru jasné, že zakomponování mysteriózních prvků by bylo zvláště v druhé části silně rušivé, nicméně celý snímek je od určité chvíle koncipován jako syrové a intimní drama, což nekoresponduje s přístupem, který byl zvolen na začátku a který se mi tolik líbil. Zkrátka mi ta kombinace mysteriózna a čistého dramatu trochu vadila a to i navzdory tomu, že je vzhledem k narušené psychice hlavních postav opodstatněná. Závěr je ale bez řečí síla a celkový dojem se co do emočního prožitku vyrovná i některým evropským, tématicky podobně laděným snímkům. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Individuální pohled na snímek se odráží čistě jen z faktu, kolik už toho má poctivý divák všemožných dramat "za sebou". Translation: vidět Mysterious Skin před nějakými pěti lety, asi se z něj posadím na zadek a dva dny se nezvednu. Je to dost syrové, kamera neuhybá, žádné zatmívačky... story o dvou zneužívaných chlapcích je drsné a není na něj nahlíženo skrz růžový závěs. Gordon-Levitt lehce dokazuje, že mu nedělá problém sebeobtížnější filmová role a já si říkám, že tenhle týpek nás v budoucnu ještě hodně překvapí. Co mě zarazilo, je očividná snaha snímku neodsuzovat pochybné existence, lidé tu jsou vyobrazeni jako samostatné osobnosti s vlastními problémy a úchylkami. Dramatický standard - 75%. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě dočista novej pohled na věc - že se možná někdy můžou zneužívanýmu dítěti sexuální hrátky líbit. Že ho zastihnou v době, kdy objevuje svojí sexualitu a provádí je na něm člověk, se kterým cítí souznění, porozumění, přátelství, lásku... a jakej to má dopad na budoucí život. Nevím, do jaký míry je to možný a jaká je pravděpodobnost, že pedofil zrovna natrefí na oběť s tímhle "vkusem", ale takhle jsem na to nikdy nepomyslela. A pak je tady protipól, kluk, jež si všechny nepříjemný vzpomínky zablokuje a vykonstruuje si v hlavě teorii, která vysvětluje ony "okna", hodiny, na který si nemůže rozvzpomenout, mezery v paměti a ze střípků vzpomínek spřádá skládačku alternativního světa, ve kterým byl unesen UFOny. Oba zneužívaní chlapci maj místo života sračku, každej z jinýho důvodu a každej se se zážitkem vyrovnává diametrálně jinak. Hodně silnej film, kde díkybohu neukazujou všechno, skvěle zahraný. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin je perfektní věc o dvou chlapcích, kteří mají absolutně jinou povahu, ale přesto mají jedno společné. Minulost. A té nemohou uniknout, ať se snaží jak se snaží. Strhující příběh o tom, jak se jeden chlapec snaží najít odpovědi na své zdánlivě nesmyslné otázky, zatímco ten druhý si vydělává prostitucí, je doplněn úžasnými hereckými výkony všech přítomných - od malých dětí až po pedofilního trenéra baseballu. Povětšinou temné prostředí se snaží jakýmsi způsobem proniknout do lidské psychiky a zcela podtrhuje už tak tajemnou atmosféru celého snímku. Tenhle film byla moje premiéra Arakiho tvorby a doufám, že bude následovat i nějaká repríza. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Aby se vpravil do role, Joseph Gordon-Levitt projížděl místa a města, kde se příběh odehrává, a poznával lidi, na kterých byly založeny postavy. Prováděl ho přitom sám autor předlohy - Scott Heim. (akisha)
  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)

Reklama

Reklama