Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (349)

zette 

všechny recenze uživatele

Podle me vyborny serial, ktery me bavil kdysi a bavi me i dnes. Myslim, ze ukazuje realny pohled na vojaky zakladni vojenske sluzby. Slusne vykresleni postav, sledujeme jejich osudy, prani, sny, lasky, chlastani. Slusna sonda do nasi byvale socialisticke armady, zpracovane tak, ze se na to koukal ve sve dobe se zajmem kazdy. A vy, co davate odpady se jdete bodnout a kochejte se dnesni serialovou produkci... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má nějaké ty filmové a seriálové hříchy,jedním z mnoha mých je tento socialistický,propagandystický,zelenomozkový seriálek :-) V dobách učení,kdy jsem doma trávil víc času než ve škole...;-) jsem na to každý ráno koukal na primě a musel jsem uznat,že je to prostě dobrý.Asi je to tim,že jsem nezažil vojnu.Herecké výkony jsou velice obstojné,jako anti-herci Zounar a Rychlí ze sebe nic lepšího nikdy nevymáčkli,režie Sokolovského je výborná a to i přesto,že seriál od srdce nenáviděl...paradox.Kriminální zápletka a výtečná hudba navíc dávají seriálu slušné napětí a opravdu díl od dílu jsem se bavil víc.Navíc jsem jednu chvilku opravdu miloval Evičku Vejmělkovou,tagže já si tenhle nenáviděný seriál prostě obhájím ;-) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Celé jsem to viděla s doprovodnými komentáři lidí, kteří byli v té době na vojně a velice rádi si zavzpomínali na některé věcné reálie. A dodnes si užívají všechny ty detaily, včetně zamilovaného Kyslíka. Někdo tedy dokáže najít pro sebe to dobré všude, někdo jiný musí za každou cenu vyřvávat a dávat tím najevo svou omezenost, jako například nerudný paascha, že. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Základní vojenská služba byla něco, na co všichni nadávali, ale chlapi, kteří jí prošli na ni kupodivu často a docela rádi vzpomínali. Protože ty časy už se nikdy nevrátí, je fajn, že byl seriál připomínající toto období natočen. Jinak bychom vnukům těžko vysvětlovali, co to vojna byla. Herecké výkony nebyly sice excelentní ale Petr Rychlý či Martin Zounar tam hráli přece jen o něco lépe než v současné Ordinaci v růžové zahradě. Nezavrhujme až tak svoji minulost, pliváme tím do tváře sami sobě. Stejného výsměchu se od příštích generací dočkají i naše dnešní seriálové skvosty. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Päťročnice splnené na 205%, zelení súdruhovia a súdružky, všadeprítomná propaganda a fanatizmus tvoria pozadie tohto vtipného seriálu. Obsah je reálny tak na polovicu z celej možnej, ale čo sa týka hereckých výkonov a situácií sú takmer všetky zábavné a nenútené. To mi postačuje na najvyššie hodnotenie, vždy sa dá na tomto dielku dobre pobaviť. Keď dostanete k tomu patričný výklad od osôb, ktoré mali s onou "pakárňou" zvanou tiež niekedy aj základná vojenská služba dočinenie, je zaujímavé porovnávať skreslenosť protežovanú filmármi a realitu od detí onej doby. Ide o jeden zo seriálov, ktoré poskytnú oddych, zábavu, zamyslenie a v neposlednom rade dobovú atmosféru a to všetko v jednom kuse. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (60)

  • Malú rolu sestričky v nemocnici si zahrala v tejto časti Maja Velšicová, ktorá bola v skutočnosti matkou Borisa Slivku, ktorý hral úlohu Vlada Rutkaja, temperamentného, žiarlivého, ale aj kamarátskeho traktoristu zo slovenskej dediny. (Raccoon.city)
  • V mnoha případech filmové postavy vůbec nepostupují podle vojenských řádů. Mnohokrát se stane (například po vyšetřování rvačky vojína Rutkaje – Boris Slivka), že se voják předpisově při odchodu z kanceláře nadřízeného nezahlásí – myšleno pochopitelně u důstojníků. (Robbi)

Reklama

Reklama