Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že přímo ve stejný rok vznikly dvě pohádky na motivy této látky od B. Němcové. S čerty nejsou žerty jsou dnes jistě právem mnohem známější a oblíbenější. Ale ani tato komornější a rozpočtově mnohem chudší verze není vůbec marná. Například Jana Březinová v roli komorné alias 'Dorotky' je skvělá! ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Pohádky o dobráckých čertech, o jejich pomoci spravedlivým, o pekle, kde je jako v ráji... Tady Lucifer dokonce spojuje mladému páru ruce, ještě že nemá štolu! Že se to takovými čerty v lidových pohádkách jen hemží, na věci nic nemění, tohle opravdu nemám ráda. - Jinak pohádka krásně udělaná, po všech stránkách jedna z nejlepších televizních pohádek. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Na to že tohle studiové podání vzniklo ve stejném roce jako notoricky známé S čerty nejsou žerty, nemůže být snad více odlišné. I proto se na tuto verzi vyplatí podívat. Démonický lucifer v podání Old Shatterhanda, či roztomilá Veronika Freimanová jsou super a ta zima a sníh se sypou skoro až z televize ven... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jedné z našich nejlepších pohádech se špatně konkuruje, to je dá rozum. Ale Čertův švagr by nebyl nic extra, i kdyby existoval jen sám o sobě. Na televizní adaptaci má slušnou výpravu a Vladimír Ráž odehrál výbornou roli. Tím výčet kladů končí. Strádá zejména scénář a herecké výkony. Tedy to, na čem by měla studiová pohádka stát v první řadě. Zapamatovatelných hlášek je naprosté minimum, písničky prakticky nejsou a o nějaké atmosféře si může tenhle chutý příbuzný Bočanova filmu nechat jenom zdát. Jediné plus je obsazení Dády Patrasové. Ta by se neztratila ani v S Čerty nejsou žerty. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jedním z míst, kde se dá návratem do raného času dětství právě potěšit, je úžasný svět pohádek, který má být nepodbízivý, ale kouzelný a přitažlivý. Jinými slovy, pohádka pro děti musí být tak dobrá, aby se líbila i nám dospělým. Této pohádce nelze upřít pozoruhodnost v hlavních postavách. A pokud jde o styl úpravy, tak považuji navzdory studiovým kulisám pohádku za docela zdařilou. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno