Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podzemí buenosaireského metra dojde jedné noci k nevysvětlitelné události - jedna ze souprav beze stopy zmizí. Nikdo ze zaměstnanců ani z vedoucích provozu si to nedovede vysvětlit. Nějaké vysvětlení ale přece existovat musí - jeho vypátráním je pověřen mladý nadaný matematik Daniel, který brzy skutečně přijde s objevem, který se zdá být naprosto šílený. Přesto stále více indicií naznačuje, že by mohl být reálný. Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem, skrytým v labyrintu podzemních chodeb a tunelů je studentským filmem, avšak o to víc překvapuje profesionalitou, s jakou se jeho tvůrcům podařilo zpracovat žánr, který je pokládán za jeden z realizačně nejnáročnějších. Na festivalech fantasy a sci-fi filmů získal řadu ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé dílo. O tom, že existuje nějaká "Moebiova páska", jsem se díky snímku dozvěděla poprvé. Ne že bych díky její definici byla schopna plně porozumět tomu, co se tam ve spletitém systému metra událo:) Poutavě natočený příběh s výbornou hudbou a osobitou atmosférou (nekonečna). Příjemně jsem byla potěšena přítomností dvou herců, které si už vždy budu pamatovat jako postavy mafiána Doménica Rizza a dedečka Sergia Costy z Divokého anděla:) Scéna setkání hlavní postavy s profesorem v metru, které se nikdy nezastaví, velmi působivá, s myšlenkou, která člověka podnítí k zamyšlení:) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak to bylo zase jednou velice příjemné překvapení. Moebius je šokujícím studentským filmem se zajímavým příběhem, skvělým scénářem a dobrými hereckými výkony. Nejvíce se mi však líbila brilantně zvládnutá práce s kamerou a perfektně zvolené prostředí. Režisérův nápad promítat více filmových políček než je zvykem vedlo k přesvědčivému zrychlení metra, které spolu s nádherně osvětlenými tunely tvoří příjemný klaustrofobický pocit. Jediný problém, který jsem ''objevil'' je poněkud překombinovaná pointa a určité nastavování příběhu, aby tvůrci dosáhli požadované délky. Abych se vrátil ještě k té pointě, přišla mi poněkud nepochopitelná, ale jak píše Eodeon, nemá cenu hledat v ní nějaký širší smysl. Vlastně nedoporučuji o ní vůbec nějak více přemýšlet. Stejně tak si nijak nevšímejte vzorečků, o jejichž existenci mám jistou pochybnost. Moebius je ale každopádně skvělým důkazem, že i studenti dokáží natočit opravdu velice dobrý film. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne.e to je střela vedle pánové. Po dlouhé době jsem si přečetl komentář Eodena(tím Tě zdravím :)) a tak mam aspoň možnost porovnávat moje a jeho názory. Neřešit matematickou rovinu příběhu, která se tváří jako to hlavní a stěžejní je podle mě chyba. Snaha pochopit smyčku asi nebude nic platná a to je bohužel nejvíce chyba tvůrců, kteří se chtěli vyvarovat Lynchovskému způsobu "vysvětlení" a vrhli se na vědeckou dráhu dlouhých a krkolomných skoků od vzorce k vzorci. Celkově nádech větší mystiky by opravdu nevadil. Jak ukázali Maďarové v Revizorech, lze film z metra vyztužit dokonalým nádechem mystiky a tajemná(to, že film nezvládli v jiných věcech je už minulost...). FIlm nutí přemýšlet to ano, ale o čem? Většinou o matematickém vysvětlování a jinak je ve filmu jen velká záhada světel a neviditelného vlaku. Závěrečné rozhovor hlavní postavy topologa a jím dlouho hledaného vědce je vše říkající a celý film k ní jednoznačně směřuje. Na druhou stranu jsem rád, že se občas někdo i v koutě jakým je Argentina pokusí o trochu scifi prvku. Když si vzpomenu jak v Československu se dal natočit film jakým je "český Star trek" Ikarie XB1 lituji, že češi nad vědecko-fantastický žánr zavřeli oči. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Útrpné poznání, že studentský argentinský film vypadá jako řadový produkt německé produkce. Celou hodinku a půl mě z rutinní nudy nevytrhne jediná scéna a když se začne řešit podstata záhady v metru, stačí jen na chvíli dávat pozor, ozřejmit si pointu a znovu začít dřímat. Slaboulinká druhá hvězda jen za to, že rozuzlení film kompletně nezabíjí. Zbytečné vedlejší linie a nuloví herci ale ano. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce filosofující >vědecko-fikktivní< film jako úkaz, jak za málo peněz lze vytvořit poutavé dílko s přesahem až k přemýšlení... :-) Ano - "žijeme ve světě, kde nikdo nenaslouchá..." Docela zajímavý film. - - - P.S. ...Uvedeno na ČéTé a opět škoda, že nám nebylo dáno vidět v původním znění, ten český dabing... Bůh ví, proč to ti mudrlanti televizní dělají, když pořád jim někdo říká - jsou filmy, které není třeba (vhodno) dabovat... Ano, nikdo nám veřejnoprávně nenaslouchá. Ale třeba ta parta kazisvětů jednou zmizí jako ten tajemný vlak... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky „Podzemní dráha Möbius“ od Armina Josehpa Deutsch, která vyšla v roce 1950. (m.xFuck)

Reklama

Reklama