Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (313)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá pohádka. Ničím výjimečná, ničím zásadně problematická. Mezi Janákovými pohádkami rozhodně ta přijatelnější. Už dávno neplatí, že by podobné projekty měly ambice na pobavení celé rodiny, ale dětský divák určitě zvládne jednoduché poselství, logicky navazující situace, dvojici vychytralých záporáků a mírně emancipovanou princeznu společně s charakterním vodníkem. A dospělák může přemýšlet nad smyslem nebeské brány v dnešní době. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S našimi moderními pohádkami to mám tak, že mě buď na první dobrou zaujmou a pobaví, nebo mě vůbec nebaví a v horším případě naštvou. Klíč svatého Petra nesplňoval kritéria ani pro jednu z obou možností. Pohádka sice disponovala několika momenty, u nichž jsem se mohl zasmát, za celou hodinu a půl mě ale nedokázala ani zaujmout, ani otrávit, protože byla prostě taková nijaká. Byla to záležitost jako dělaná pro Štědrý večer, kdy už jsou diváci po večeři, dárky jsou rozbaleny a lidé se v různém stupni přejedení povalují po gaučích, vstřebávají dojmy ze všech těch překvapení, odfukují a sbírají síly na odklízení následků hostiny a řádění Ježíška, přičemž nejsou schopni věnovat dostatečnou pozornost dění na obrazovce. Já ale nejím, takže má pozornost nebyla patřičně rozptýlená, a já jsem si tak všiml vcelku chabého děje, podobně kvalitních dialogů i toho, že mě svým výkonem opravdu zaujal jen Lukáš Příkazký, který dokázal dostat do vodníkových očí nádherný smutek. Nevím no, za mě šlo o velice sterilní záležitost, která mě vlastně neměla čím oslovit. / Poučení: Jsi-li vodníkem, vyhýbej se slunci, otevřenému ohni a dovoleným v Egyptě. ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Nebylo to nic extra, ale velký palec hore za dva aspekty. První, že tam byla pro děcka výrazná morální ponaučení, často to v současných pohádkách chybí, nebo je naopak ještě zvrácené. Druhá věc: snad první česká pohádka, ve které vodník nepůsobí jako retard, nebo bukva, nebo retardovaná bukva. Co se týče pohádky jako celku, prvních 20 minut bylo zmatených, že jsem ani nevěděl, kdo má být hlavním hrdinou a jak se to zařadilo do "kolejí", tak už to bylo fajn. Logika sice občas dost haprovala (kouzelný Svatý Petr není schopný si prostě pro ten klíč dojít sám?) a někdy střih nenavazoval (při učení plavání to jde vidět na vodníkovi), ale celkově mě to nijak neuráželo. Každopádně ten Solomon Kane.... ehm vodník fakt potěšil. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádku České televize měl již téměř tradičně na svědomí režisér Karel Janák, bohužel se ale znovu ukázalo, že Korunní princ se asi jen tak znovu konat nebude. Pozitivem jsou rozhodně neokoukané tváře v hlavních rolích (Filip Březina jako muzikant Tobiáš a Sára Korbelová jako princezna Viola), scénář ale nepřichází s ničím příliš originálním, a tak pouze spojuje motivy z výrazně povedenějších pohádek, jako je Anděl Páně (křesťanské relikvie a postavy) nebo Bambitka (dvojice zlotřilých rádců). A jakkoli si vážím pana Nárožného, jeho neustálé obsazování do role otců sotva plnoletých princezen už nelze brát ani jako špatný vtip. 3* s přivřenýma očima. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Lukáš Příkazký je jako vodník kouzelný, až ho je do téhle pohádky škoda. Moc se mi líbil! Jinak to byla slátanina s podivnými, nepohádkovymi slovními obraty (drát do ucha), otravně cvrlikajícími zpěvavci a defilé nezajímavých, zoufale nepohledných postav v čele s hranatým smrkovým prknem a šišlajícím Nárožným. Nezachránilo to ani jindy spolehlivé duo Remundová- Novotný. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Filip Březina (Tobiáš) obvykle role v pohádkách odmítá, ale kvůli svoji babičce tentokráte souhlasil. (heczot)
  • Lukáš Příkazký, který hraje vodníka, měl při natáčení podvodních scén k ruce potápěče s dýchacím přístrojem. (heczot)

Reklama

Reklama