Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jestliže se divák těší na horor o mumii, bude v případě snímku Mummy zklamán hned dvojnásobně. Výskyt mumie je totiž omezen na pouhý úvodní dvouminutový štěk a jeho údajná hororovost patrně stále čeká na objevení v labyrintu tajných chodeb některé z egyptských pyramid. Scénář se vyznačuje velkou prostoduchostí a prakticky neobsahuje žádnou uspokojivou zápletku. Po většinu stopáže sledujeme nezáživnou konverzaci nezajímavých postav, kterou čas od času naruší Imhotep skrze svůj hypnotický monotonní hlas, kterým již tak znuděného diváka pravděpodobně zcela uspí. Jakožto zdejší hororový expert tak uděluji tomuto neatmosferickému braku čistý odpad! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady naprosto úžasných Universaláckých hororů, s úžasným KArloffem, ten chlap zahraje snad všechno. Film disponuje pěkným neotřelým příběhem, skvělou Freundovů režií, skvělou atmosférou. A vlastně na celý film se zatraceně příjemně kouká. Plné hodnocení ale bohužel dát nemůžu kvůli jiným Univers. hororům(Dracula, Vlkodladk). ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Ono je to asi takhle - Boris Karloff byl vývěstní štít zářící na míle daleko a téma Egyptských pyramid a s ním spojených záhad a tajemných bytostí zase v kurzu. Proto vznikl právě tento film, oproti Frankensteinovi bytostně dobrosrdečnější, na druhou stranu zase méně děsivý. Karloff si vyjma začátku a konce masek neužil, milostná linka určovala vše ostatní a člověku v hlavě zůstane jen několik parádně řešených záběrů. Děs nečekejte, ovšem Karloff je ďábel. Narozdíl od remaku mimochodem inteligentní.... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! To si ale člověk uvědomí zejména tehdy, když může srovnat s pozdějšími filmy a o současných nemluvě. Tvůrci si uvědomili, že by nebylo šťastné zafáčovat Karloffa na celý film, aby divák přišel o jeho ostře řezanou tvář a démonické oči. Ani flashback do minulosti by nestačil, a tak s oživením mumie Imhotepa se vrací i jeho tvář. Šerosvitná kamera snímá napínavý příběh, který by mohl každým okamžikem skončit pro hlavní postavy nešťastně. Skvělá maskérská práce nezestárla a hypnotizující oči, které se v jednom okamžiku rozzáří, by dokázaly vyděsit i dnes. Klasicky vystavěný příběh využívá egyptské exteriéry i ateliérové prostory a disponuje příjemně tajuplnou atmosférou. Především příznivce starých hororů jistě neomrzí... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Tá Múmia naša dosiaľ tvrdo spála. Ale staré slová vzbudzujú ju znova, aby sa prebrála. Už Múmia vstáva, putá si strháva!". Parafrázou časti textu slovenskej hymnickej piesne "Nad Tatrou sa blýska" som si dovolil uviesť recenziu kultového filmu; a zároveň si ho uctiť. Nezahltí síce diváka desivou hrôzou, no príbehom vernej lásky, trvajúcej tisícročia, schopnej preniesť ducha mŕtvej milej cez iné telo a takmer pretrvať v mystickom žití-nežití. Neoslní prepracovanými hereckými výkonmi, no vystačí si dokonale s rovnako dokonale stvárneným Imhotepom, pri ktorom divák doslova cíti, ako sa mu zo spráchnivenej kože odšupujú tisícročné vlákenká obväzov. A rovnako treba vyzdvihnúť jeho zhypnotizovanú obeť. Na oltár mumifikovaného medzivojnového hororu priniesli obaja predstavitelia skvelú obeť. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Mumie je jediným klasickým monstrem společnosti Universal, které nemá literární předobraz. Části filmu jsou paralelní s filmem Dracula (1931). Křesťanský kříž je nahrazen symbolem zvaným "ankh" (egyptský znak pro "život"). (liquido26)
  • Dlouhá a komplikovaná scéna, kde dochází k reinkarnaci, se do filmu nakonec nedostala. To naštvalo mnoho lidí, včetně představitelky hlavní ženské role Zity Johann, která v reinkarnaci věřila. (Dreadd)
  • K vytvoření vrásčitého obličeje Imhotepa coby mumie bylo na obličej Borise Karloffa přilepeno tolik vrstev bavlny, že nebyl schopen hýbat obličejovými svaly, ani mluvit. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama