Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá dívka je zraněna při autonehodě a k její záchraně je nutná operace mozku. Její otec, vlivný soudce, požádá o pomoc zkušeného neurochirurga doktora Vollina. Netuší však, že Vollin je posedlý povídkami Edgara Allana Poea a v soudcově dceři vidí nejen pacientku, ale především svou vysněnou Lenore. Soudce několikrát požádá Vollina , aby jeho dceru nechal na pokoji. Vollin se ale své Lenore nehodlá vzdát a vymyslí plán, jak se zbavit jejího otce i jejího snoubence. Ke svému plánu využije důvěry hledaného kriminálníka, který jej přichází požádat o změnu vzhledu. (Elinor)

(více)

Recenze (23)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasický americký horor se inspiroval povídkou E.A.Poa Jáma a kyvadlo, současně zazní úryvky z básně Krkavec, do češtiny nesprávně přeložené jako Havran. K tomu se ještě přidá něco z básně o Lenoře inspirované předčasně zemřelou ženou E.A.Poa Virginií. Lugosi disponuje především svým draculovským uhrančivým pohledem, zatímco Karloff si střihnul další zrůdu vedle monstra Frankensteina a mumie. Škoda, že kyvadlo nedokončilo svou práci, že stěny jámy nedrtily v přímém přenosu. Celkově milý starý horor s hereckými veličinami žánru, tajemným prostředím rozlehlého domu a bouří, která rve stromy i s kořeny ze země. Fajnové. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Šílený Bela a znetvořený Boris, už jen to stačí, abych si u filmu chrochtal blahem. A k tomu troška poeovského mučení a divák-sadista musí být spokojený. Škoda jen, že téma exploitation zůstalo v třicátých letech ani ne na půl cesty, ale vysloveně na svém začátku. Navíc po delším čase jsem zase v černobílém snímku zahlédl opravdu hezkou tvář (Jane Wareová byla opravdu kočička). Takže kromě tradičního želení nad koncem (zajímalo by mě, jestli fandění padouchům v takovém měřítku už není nějaká nemoc) bych jen lehounce upravil scénář, přece jen, finální prostoje doktora Vollina - místo toho, aby konal - krapet zdržují i v tak kratičkém ději. Přesto jde o skvělou Lugosiho one-man-show, v níž zbytek ansámblu jen sekunduje. A tak se mi to líbí. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Opět jsem si zase o něco vylepšil filmové vzdělání v rámci mé poslední mánie pouštět si horory 30.let. A dnes jsem vůbec nelitoval. Narazil jsem totiž na klenot mezi horory - Havran. S Poeovou básní to má společné snad jen její oblíbenost u Lugosiho jakožto doktora v důchodu. Ani tam však nezahálí a rozhodne se trochu si pohrát se svými návštěvníky. Karloffovi, jako jeho sluhovi, to "sekne" skoro stejně jako ve Frankensteinovi a zdatně Lugosimu sekunduje. Žádnou větší myšlenku v tom, proboha, nehledat! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který možná nemá nic společného s Poem (to neposoudím) ani nemá nic nadpřizozeného, nicméně skvěle se sleduje. Je to v podstatě předchůdce všech Saw a podobných hororů s domem plným pastí. Doktor Vollin (opravdu ďábelský Lugosi) se zamiluje do pacientky, které zachránil život. Protože ji nemůže mít, rozhodne se zabít ji, jejího snoubence i otce za pomocí znetvořeného zločince Batemana (opět monstrózní Karloff). Celý film je tradičně veden v konverzační rovině, mrtvol se nedočkáme, nicméně díky skvělému Lugosimu je napínavý od začátku do konce a závěr plný pastí včetně legendárního kyvadla stojí za to. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Mě to poměrně zklamalo, těšil jsem se na Lugosiho a pár atmosférických scén, ale i přes svojí krátkou stopáž se Raven dost táhne. A navíc jsem čekal něco trochu jiného. Nciméně Lugosi s Karloffem válí, maska KArloffa je víc než povedená. A příběh taky není k zahození, jen mi prostě tohle nepadlo do oka. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama