Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poručík Tyler je zklamaný tím, že nebyl jmenován velitelem ponorky, jak si představoval, ale pouze jeho zástupcem. Navíc ponorka, na které slouží, dostala právě nečekaný a nesnadný úkol: přepadnout poškozenou německou ponorku, na jejíž palubě je kódovací stroj Enigma. Získáním tohoto kódovacího stroje by spojenecká vojska získala přístup k tajným informacím německé armády, a tedy i rozhodující převahu. Plán na přepadení ponorky a ukradení kódovacího stroje spočívá v tom, že Američané se převléknou za německé námořníky a budou předstírat, že jsou ze zásobovací ponorky a jdou také pomoci s opravou. Plán se zezačátku podaří, ale brzy se pravá totožnost prozradí a dojde k boji, který skončí zcela nečekaně. Němci sice americkou ponorku zničí, ale na německé se zachrání část Američanů se zajatými Němci… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ponorka U-571 je velice zdařilý film režiséra Jonathana Mostowa (Terminátor 3), který zde uspěl o hodně více než u svého předchozího snímku Únos. Je tohle skutečný příběh z druhé světové války? Na to bych si nevsadil, ale je to napínavá ponorková akčňárna? To se vsaďte že je! A takovým filmům já dávám plné hodnocení. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Popcornové válečné drama , které se drží historických faktů asi jako Paroubek s Topolánkem za ruce. Mostow to aspon vynahrazuje skvělou akcí a i atmosférou. Díky tomuto filmu mohl točit Terminátora 3. Přeci jen ponorková akce je jen jedna a to DAS BOOT. Na to nikdo pořád nemá! Něják , ale nemusím Bon Joviho jako herce. Ještě , že má jen štěk a žblunk! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Šifrovací zařízení Enigma je zase v kurzu a smečky německých ponorek v temné hlubině slídí a střílí na vše, co působí jen trochu nepřátelsky. Jedna poškozená ponorka nicméně ukrývá proklínaný šifrovací stroj, který má pro Američany zatraceně velkou cenu. Ale nebude to snadné a ne všichni z toho vyváznou bez újmy. Režisér třetího terminátořího dobrodružství Jonathan Mostow vsadil na příjemně autentickou retro atmosféru, dokázal využít efektní potenciál, kdy nechybí solidní zvukové efekty i diváky očekávané úhybné manévry na poslední chvíli. Navíc mnohé scény působí překvapivě syrově. Velmi solidní je i herecké obsazení, nikdo sice tehdy nevěřil, že Matthew McConaughey zašlape romanticko-komediální žánr a bude jednou platit za charakterního herce s Oscarem v kapse, nicméně v téhle vojenské štaci vypadá velmi dobře. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Řemeslně docela dovedně natočeno a až na McConaugheyho poulícího oči, jako by se mu tlačil mozek z hlavy ven, i dobře zahráno, ale ty wasserbomby neškodně explodující pár metrů od trupu a další technické, či historické nesmysly svádějí k myšlence, že v tom kufru nebylo šifrovací zařízení Enigma, ale stroj na výrobu slaného popcornu.. Ti američtí hoši byli v takové ráži, že klidně mohli vplout do ústí Labe v Severním moři a proti proudu řeky Spree dorazit až do Berlína, kde by za zpěvu písně 'Blaze of Glory' v podání Bon Joviho proklouzli vodovodním řádem do vůdcovy vany zrovna v době jeho koupele a jedním přesně mířeným torpédem by natrhli jeho říšskou Arsch. Když si Mostow začal pohrávat s fikcí a žánrem sci-fi, mohl to dotáhnout až do konce, no ne..? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film, který má tu výhodu, že zbytečně nenatahuje, vrhá se rovnou do děje a celý ve svižném tempu uplyne. Dá se to celkem snést, jen se přitom člověk nesmí moc pozastavovat nad reálností děje, nad tím, že Němci jsou tu ještě blbější než ve východních filmech a neměl by vědět, jak to bylo se získáním šifrovacích přístrojů doopravdy (např. by mu neměl něco říkat torpédoborec HMS Wolverine a ponorka U-110). BTW skutečná ponorka U-571 byla potopena 28.1.1944 letounem královského australského letectva. Jejího šifrovacího přístroje se nikdy nikdo nezmocnil. Vidět ten film poprvé o pár let později, odpad by jej neminul, ale tehdy jsem to ke svému překvapení celkem unesl. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film přiřazuje zásluhy na dekódování nacistického kódu Enigma roku 1941 USA. Ale Američané v té době ani nebyli ve válce a jejich podíl na rozluštění kódu byl prakticky nulový. (Jimmy15)
  • Šifrovací stroj Enigma, který byl použitý ve filmu, byl skutečný, nikoli rekvizita. Byl zapůjčen pro film od sběratele. (Čulo)

Související novinky

David Ayer a pět tankistů bez psa

David Ayer a pět tankistů bez psa

15.02.2013

Specialista na moderní policejní thrillery má za sebou minulost policajta v Los Angeles a člena posádky americké ponorky. První zkušenost proměnil v sérii drsných kriminálních dramat (loni se vytáhl… (více)

Reklama

Reklama