Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poručík Tyler je zklamaný tím, že nebyl jmenován velitelem ponorky, jak si představoval, ale pouze jeho zástupcem. Navíc ponorka, na které slouží, dostala právě nečekaný a nesnadný úkol: přepadnout poškozenou německou ponorku, na jejíž palubě je kódovací stroj Enigma. Získáním tohoto kódovacího stroje by spojenecká vojska získala přístup k tajným informacím německé armády, a tedy i rozhodující převahu. Plán na přepadení ponorky a ukradení kódovacího stroje spočívá v tom, že Američané se převléknou za německé námořníky a budou předstírat, že jsou ze zásobovací ponorky a jdou také pomoci s opravou. Plán se zezačátku podaří, ale brzy se pravá totožnost prozradí a dojde k boji, který skončí zcela nečekaně. Němci sice americkou ponorku zničí, ale na německé se zachrání část Američanů se zajatými Němci… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (271)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nevidím důvodu, proč by tento druhoválečný ponorkáč neměl být v červeným. Na špičku žánru Das Boot se sice nechytá díky american hero mission podstatě, kdy se malinko prsíme místo zoufalého boje o život, ale to nic nemění na tom, že díky drajvu a slušné dávce napětí se na to dobře kouká. Proč ne. 75% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný filmeček s dobrým hereckým obsazením a slušně gradující atmosférou. Bohužel na svého slavnějšího předchůdce „Das Boot“ (1981) mu přece jenom chybí lepší propracovanost charakteristik jednotlivých postav a hlavně po psychologické stránce nevyvolává takové emoce. Tvůrci samozřejmě odvedli pořádný kus práce, ale některé scény jsou značně nedůvěryhodné, což mi vadilo. Někdo nad tím mávne rukou, ale já jim tu jejich „ponorkovou bezmocnost“ v některých pasážích vůbec nevěřil. Emoce jsou totiž strašně důležité a pokud se divák doslova „vžere“ do kůže své oblíbené postavy, má režisér vyhráno. Tady mi bylo tak trochu jedno, kdo další skape. Každopádně film si dozajista zaslouží slušné hodnocení, Oscara, i nominaci na zvuk. Tady byla odvedena opravdu solidní práce a nezbývá mi než zatleskat. 70% ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Jonathan Mostow natočil pěkný snímek plný klaustrofobických interiérů ponorek, dobrých hereckých výkonů a dost slušných exteriérových záběrů válčících plavidel (podmořské detonace hloubkových min a vůbec všechny výbuchy ve filmu vznikly jistě za nemalé finanční prostředky, protože jsou fakt dobré). Nevím, jestli je možno takto manévrovat s ponorkami, nicméně třeba scéna s podplouváním torpédoborce měla v sobě pořádný kus napětí. Nechybí scény sebeobětování se, ty mají Američani rádi, jsou přeci důkazem jejich neskutečné vnitřní síly:) Výrazný Bill Paxton, nevýrazný Harvey Keitel. Jeden z mála válečných filmů, který se mi líbil. 62 miliónů dolarů(rozpočet)/127,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Mostow docela rozdělil své fanoušky trojkou Terminátora na dva tábory, ale zručnost mu jako režisérovi nelze upírat. Protože ponorkové drama U-571 fakticky zafungovalo přesně tak, jak asi mělo v prvních plánech, tehdy ještě figurující na papíře. Sice v tom nelze hledat nějakou přehnanou historickou přesnost, ale základy jsou pravdivé, charaktery samozřejmě vymyšlené. Po stránce vizuální asi v pohodě, triky film nezahanbily, ačkoliv ani nenadchly (v porovnání s vysokým rozpočtem bych možná já osobně očekával malinko propracovanější pojetí v tomto směru). Hlavně se ale podařilo vykreslit drtivou atmosféru uvnitř ponorky a takové to bezútěšné čekání posádky na jakýkoli katastrofický scénář, ty chvíle řinčení kovů, když ponorku lízlo torpédo, prakticky k nezaplacení, stejně tak jako barelové miny pomalu se snášející ke dnu. Herci zahráli velice obstojně, nejvíce mi asi sedl Keitel v roli mentora, jenž už cosi v minulosti zažil. Závěr klasicky americky heroický, jednoduše zavánějící patosem, ale přehlédnu to. Ony válečné filmy spojené s tematikou ponorek mají něco do sebe, a to se počítá. Za mě dávám 76 % ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Filmové úpravy historických skutečností mi hodně vadí. Ponorka U-571 je jeden z mála filmů, kterému jsem to odpustil, protože mi místo historické opravdovosti naservírovala velice slušnou ponorkovou akci. A pokud jste ji viděli v kvalitním kině nebo máte doma slušnou výbavičku s DVD, dáte mi jistě zapravdu, že po zvukové stránce je to skutečně lahůdka. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film přiřazuje zásluhy na dekódování nacistického kódu Enigma roku 1941 USA. Ale Američané v té době ani nebyli ve válce a jejich podíl na rozluštění kódu byl prakticky nulový. (Jimmy15)
  • Šifrovací stroj Enigma, který byl použitý ve filmu, byl skutečný, nikoli rekvizita. Byl zapůjčen pro film od sběratele. (Čulo)
  • V traileru na film je záběr s německým kapitánem, který mluví anglicky. Ve filmu se pak již scéne neobjevila. (Čulo)

Související novinky

David Ayer a pět tankistů bez psa

David Ayer a pět tankistů bez psa

15.02.2013

Specialista na moderní policejní thrillery má za sebou minulost policajta v Los Angeles a člena posádky americké ponorky. První zkušenost proměnil v sérii drsných kriminálních dramat (loni se vytáhl… (více)

Reklama

Reklama