Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 1

Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang (Tomáš Maštalír), který přijíždí spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah. Procházejí vážnou partnerskou krizí, která pramení z hluboko ukrytého traumatu, a tento pobyt je pro ně ultimátem – buď svoje problémy překonají, anebo se každý vydá vlastní cestou. Koloběh rutinních dní však naruší příchod tajemné zásilky – balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu. Odesílatelem je Langův kolega psycholog. Ten od něj potřebuje pomoc v případě známém jako „jízda smrti“, na jehož konci byli čtyři mrtví. Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k tragické události přitahuje. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (154)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o tunajší psychologický horor, avšak keď Bebjak dramaturgicky zvládol ten čistokrvný (Zlo), tak sa aj Smršť dala lepšie zvládnuť. Dve hodiny sa občas celkom vlečú, Bebjak sa bojí nakrútiť skutočne strašidelnú scénu a keď už sa zdá že príde, tak nasleduje strih. Ale zbytočné (zvukové) ľakačky nechýbajú. Podobnú pointu sme už vo svetovej kinematografii videli neraz, osobne som rád, že sa ocitla aj v našej, i keď väčšina divákov si môže povedať, že lepšie by fungovala v deväťdesiatkách alebo ešte aj v nultých rokoch. Čo ma vedie k záveru, že viac než Shining pripomína Smršť niektoré iné známe filmy, ktoré ale tým pádom nemôžem spomenúť. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Jako až začne v Česku nebo na Slovensku někdo točit áčkové psychologické thrillery nebo horory, můžu si na tohle začít stěžovat, ale do té doby beru Smršť všemi deseti, protože pro mě to mělo dost přínosnou kvalitu co se týče řemeslné, herecké a hlavně scénaristické stránky. Původně jsem si sice myslela, že půjde spíš o nějaké to vyšetřování případu, ale ve finále jsem ráda, že Bebjak umí dobře uchytit i témata, která by od jiných režisérů působila lacině a zaměřuje se hodně na vztahy, psychologii a trauma. Pro mě je to momentálně určitě nejperspektivnější tvůrce Česka i Slovenska. Jako bonus zvládl velmi dobře pokrýt i tu hororovu stránku věci a párkrát mi přivodil husí kůži. Bebjak umí totiž nejen filmařsky zaujmout, ale také poskytnou komplexní příběh s dějovými zvraty a finálním rozuzlením, kdy divákovi dopřeje i nějaký ten moment překvapení. Takže co víc si přát. Navíc, ta atmosféra podivného hotelu a zvláštního zdejšího osazenstva ve mně evokavala až Lynchovské nebo Lanthimovské prvky. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně temně americké, herecky na neutrál, scenáristicky s dírami. Atmosférou slušný thriller, který připomene Osvícení a občas Prokletý ostrov. Bohužel zbytečně dlouhé, příběhově se nikam neposouvající a s twistem, který měl být wow ale znalý divák ho odhadne až příliš brzy. Pořád je ale fajn, že se u nás podobné experimenty točí a Bebjak to má v paži. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pár Karikových knih jsem přečetla, ale tuhle zrovna ne, takže se přiznám, že jsem měla trochu problém pochopit závěrečnou pointu (a zdá se, že nejsem zdaleka jediná), i když mám svoji mlhavou teorii. Ovšem, na rozdíl od zdejší většiny, nejsem ze snímku zdaleka zklamaná. Líbí se mi horrory, které vychází z psychologických vnitřních běsů propagandistů, zvláště, když jsou podpořeny kvalitními hereckými výkony a ponurou atmosférou. A především mi to přišlo opravdu strašidelné, pořád jsem měla vtíravý pocit, že někdo na hlavního hrdinu v pozadí číhá nebo ho pozoruje. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Česko-Slovenským mysteriózním thrillerem bylo v článku, jehož nadpisek zněl nějak ve stylu, že na Netflix míří film, na který nikdo nepřišel do kin. To se dá docela pochopit, protože, když si představím, že trávím 121 minut v křesle biografu….no, nevím, nevím. Z Bebjakovi Smršti mám zkrátka rozpolcené pocity. I když samotný film si bere z Karikova bestselleru jenom málo, jsou v něm věci, které v rámci žánru docela dobře fungují. Zároveň se však bijí s věcmi, které nefungují vůbec a celkovému dojmu ubližují. Jestli bych měl něco vyzvednout, tak to jsou lokace, vizuál a třeba Aňu Geislerovou, která je schopná zahrát i výmol na cestě. Horší to bylo s pointou, která se ztrácí v hromadě zbytečných záběrů a její vysvětlení ke konci už nedokáže zachránit, co předešlé minuty zbabraly. Jelikož mne to stálo jenom měsíční předplatné Netflixu, tak mi závěrem nezbývá než konstatovat, za málo peněz málo muziky. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Anna Geislerová povedala, že bola fascinovaná organizovanosťou natáčania, keď všetko podľa nej prebehlo veľmi príjemne a perfektne pripravené za len 16 až 18 dní. (Arsenal83)
  • Sám spisovateľ Karika sa o filme vyjadril: „Treba ho vidieť, nič podobné na Slovensku ešte nevzniklo. Ak Trhlinu označovali ako slovenský Blair Witch, tak Smršť bude slovenský Shining.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama