Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tuto detektivku mám ráda zejména proto, že se v ní opět našla role pro Oldřicha Nového. Sice role noblesního a elegantního neřáda, ale stejně to byl požitek. Také se mi líbila role jeho mondénní manželky, cizí státní příslušnice z imperialistického západu. Ztvárnila ji málo známá, ale krásná Anna Pitašová. Do toho její mladý zhýralý milenec, partička šmelinářů s léky a samozřejmě pár správných chlapů chránící bezpečnost socialistického zřízení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Druhé volné pokračování ze série detektivek s kapitánem Tůmou (v podání Karla Högera) a poručíkem Líbalem (představovaného Josefem Bekem) je zřejmě vrcholem celého triptychu. Osvědčený model z předchozího 105% alibi je sice bohužel trochu obohacen o ideologickou rovinu ideové fronty buržoazně ocejchovaných občanů, jejichž náklonnost ke všemu ,,západnímu" působí stigmaticky a která stojí za majetkově motivovanou trestnou činností, což má prudce kontrastovat s nezkažeností soudruhů. Poukázat na prohnilost ideových nepřátel lidu bylo ideovým záměrem, uměleckým záměrem ale naštěstí bylo natočit funkční krimi komedii, což je můj ústřední vjem z celého snímku. Jako zajímavost pak herecký debut Josefa Abrháma v celovečerním filmu. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Napětí pomohlo, že nás děj netahal z místa na místo jak nadmutý kozy a většina pátrání se odehrávala v uzavřených místnostech. Skvěla napsané postavy, zejména tu kteoru ztvárnil Oldřích Nový můj zážitek z filmu ještě zvýšily. Nemůžu si pomoct, ale herecký projev mladýho Třísky se až neskutečně podobá hereckýmu projevu mladého Bebela (pohyb tělem, pohledy ). Parádní patráčka na který bych ještě jako třešinku na dortu bych vyzvihnul velmi originální vtipný úvod na který navazuje stejně tak originálně vtipný závěr. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dvojice kapitán Tůma a nadporučík Líbal dokázala předchozím snímkem oslovit mnoho diváků. Takovýchto detektivek ve své době nebylo mnoho a tak ani není divu. Tvůrci se rozhodli pokračovat a udělali dobře. Tentokrát se příběh odehrává v Karlových Varech. Veškeré postupy na jaké jsme zvyklí se zde zopakují, jen je bohužel okořeněn typickým moralizováním. Ale není to zase až tak hrozné, jako v jiných případech. Menší nadhled už naznačuje úvod snímku v recepci. Jakoby náznak toho, že nám byla předána jen obyčejná detektivní povídka, takže to neberme zase až tak vážně. Příběh je stavěn hlavně na dialozích a slovních přestřelkách. Kulisy hotelu ani nic jiného nedovolují. Přesto finále vyniká menším napětím. I když se zdá, že atmosférou nedosahuje předchůdci, jedná se opět o povedenou českou filmovou detektivku. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Stopa zločinu, i Josefa Šestáka přezdívaného Šoufek, vede do Karlových Varů a proto tam vyráží i duo kapitán Tůma a poručík Líbal. Je zajímavé sledovat známá místa z dob před mnoha lety, zvlášť když se při cestování v prostoru vozidlu podaří při odbočování z ulice Sadová doleva (do ulice Zahradní) vjet přímo před oddělení VB v ulici I. P. Pavlova. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)
  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama