Reklama

Reklama

Modrooký samuraj

(seriál)
  • USA Blue Eye Samurai
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Mladá bojovnice je v Japonsku v období Edo odsouzená na okraj společnosti. Ze všeho nejvíc touží pomstít se těm, kdo za to můžou, a neváhá při tom jít přes mrtvoly. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (127)

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ľudia sa nechajú rýchlo uhranúť niečim ľahko nadpriemerným a potom už strácajú reálne kritické okuliare. Ja chápem, že je to stále anime, takže by som mu mal viac odpustiť. Ale stále sa to v niektorých chvíľach tvári superrealisticky, zatiaľ čo v hneď ďalšom dieli neviem, či nesledujem nejaké výplachové Shonen jump anime. Prvých päť dielov som nadšený sedel a vychutnával si jedno z najlepších anime posledných rokov. S najlepším zobrazením japonskej kultúry hádam od seriálu Šogún. Je jasné, že to urobili Amíci, lebo Japonci by takto otvorene svoj hlboko zakorenený rasizmus, sexizmus a šovinizmus, ktorý je na míle horší ako čokoľvek na západe, nikdy nezobrazili. Hovoril som si, že by som ocenil, keby niekto takto natočil remake Mulan... No a potom prišiel šiesty diel. Ktorý presunul seriál niekam na dno céčkovej akcie. Trikrát rozpárané brucho behom 5 dní, zlámané kosti, prepichnutý členok, ale tancujeme, ako keby nebolo zajtrajška. Seriál sa z tejto facky iba ťažko dostáva v siedmom diely, ale v ôsmom si to zasa úplne rozbije. Akože, ja chápem, že chceli zobraziť hlavnú hrdinku ako túto nie čiernobielu postavu s vlastnými nedostatkami a problémami. Ale to neznamená, že musí byť hlavná hrdinka idiot. Vôbec, inkonzistencia chovania hlavných postav dosť lezie na nervy. A to všetko celkovo je škoda, pretože, hoci tento štýl animácie úplne nemám rád, je to urobené veľmi slušne. Plus sa konečne niekto nebál urobiť niečo skutočne pre dospelých s kopou krve, násilia, sexu a nahoty. Vôbec, ale vôbec netuším, ako chcú pokračovať v druhej sérii. Môže to byť epické, alebo totálny klinec do rakve. ()

Arigato 

všechny recenze uživatele

Seriálová událost roku 2023. Neobyčejně povedený vizuál, který hraje všemi barvami, přitom dokáže být stále elegantní a nepřeplácaný, jemuž velice povedená animace dokázala vdechnout život a společně dokázaly vyobrazit tradiční Japonsko v té nejzdařilejší formě. Hodně scén by stačilo už jen zarámovat, některé zase oplývají nevšední brutalitou. Blue Eye Samurai je navíc i scénářem velice silný, jelikož už od prvního dílu dokáže diváka zcela vtáhnout a pomalejší tempo mu dává dostatek času k plnému vstřebání všeho, co se v seriálu doposud událo. Tvůrci také přemýšleli i nad dialogy, které jsou promyšlené, a vyzdvihnout musím i vývoj postav. Navíc žádná z nich není nijak otravná – ono i to nejaponské anime má něco do sebe, jelikož vynechává hodně prvků, které mi upřímně u klasického anime vždy vyloženě vadily (a právě často přehnané nebo až nereálné reakce některé postavy ve mně nikdy nezanechaly dobrý dojem). Inspirace cizí tvorbou či odkazy na ní jsou zjevné, ale šikovně si bere ze všeho tak nějak jen to nejlepší. Seriál má rozhodně každému co nabídnout a těším se na další sérii. ()

Reklama

Torgal 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak veľmi som chcel aby to bolo na päť hviezd, ale skvelý štart seriálu vrcholiaci majstrovsky uchopeným piatym dielom dospel k rozpačitému záveru. Mizu nie je typická hlavná postava. Hnaná pomstou svojmu cieľu podriaďuje celý svoj život, bez ohľadu na to, že je to cesta z ktorej niet návratu. Je to osviežujúci koncept podporený výbornými vedľajšími postavami a ich životnými osudmi, ktoré sa organicky prepletajú s tým jej. Špeciálne linka Akemi je strhujúca a omnoho zaujímavejšia než jednoduchá revenge story v popredí. Animácia je tiež skvelá a sugestívnym zobrazením krvi, násilia a sexu je rozhodne pre dospelé publikum. Tak v čom je problém? Šiestou časťou ustúpila realistickosť prepálenej John Wickovskej akcii a z Mizu sa stal terminátor, ktorého nezastaví žiadne z početných zranení. Finále, ktoré sľubovalo veľkolepú bitku, ma ale sklamalo na všetkých frontoch. Dobývanie Edu bola skratkovitá fraška plná nelogickostí, rovnako ako finálna konfrontácia Mizu so svojím arcinepriateľom. Pre túto pachuť premrhanej šance na najvyššie hodnotenie siahnuť neviem. 8/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to vizuálně hezké, v jednotlivostech nápadité a celkově jaksi chytlavé, ale zároveň je to až příliš postmoderní, roztěkané a příliš mnoho věcí v ději tam nedává smysl (jakože ani v rámci  manýristické stylizace toho světa).. Chtěl bych tomu bezmezně fandit, ale nějak mě to nepřesvědčilo. Především poslední díl je naivně křečovitý a bolavě přiblblý. ()

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprostá dokonalost.  Tenhle animák se bezchybně strefuje do mých chutí. Velmi dobře propracovaná hlavní postava s uvěřitelným a uspokojivým vývojem, sympatické vedlejší postavy které seriálu dodávají hloubku a emoce, které by bylo jinak velmi těžké prozkoumat a ani poněkud monotónní záporáci příběhu moc neubírají. To celé zkombinované s naprosto skvělým soundtrackem a kvalitní animací dává dohromady pro mě jedinečný zážitek a jeden z nejlepších seriálů posledních let. Pro ještě lepší zážitek doporučuji japonský dabing, dodá to celému seriálu větší autentičnost, i přesto že se jedná o západní tvorbu. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (2)

  • Hlavní postava Mizu má charakteristické modré oči, protože je míšeného původu. Tvůrcem seriálu je Michael Green a jeho manželka Amber Noizumi, která je také míšenka s japonskými kořeny. Inspirací pro vytvoření příběhu byla jejich vlastní modrooká dcera, které společně říkají „Modrooký samuraj“. (anfi15)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama