Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (48)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zajatca som vzal na vedomie. Trpezlivo dopozeral, opätovne ocenil, že Neil Simon písal kvalitné hry, že ústredná dvojica si s chuťou zahrala (pričom Anne Bancroft ma zaujala viac), že problematika aktuálna v USA pred desiatkami rokov je u nás aktuálna v súčasnosti a že aj Hamlischova hudba bola počúvateľná. Celkovo teda uznávam kvality filmu, ale opakovane vidieť ho nemusím. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mel je neurotik, který má soucitnou chápající ženu, dobráckého bratra na venkově... aktuálně taky velkou smůlu v práci a uvnitř potřebu všechno kolem sebe bez uzardění komentovat. V nejhorší chvíli neváhá a po hořkých příhodách se sousedy kupuje lopatu na sníh! :o) Já bych za sebe taky neváhal a co nejdřív bych se odstěhoval z panelákové džungle New Yorku na venkov k bratrovi... Neil Simon v jedné ze svých povedených konverzačních her opět vytrousil množství svižných dialogů na pozadí (nejen) komických či tragikomických situací, ale tentokrát mě nesmírně překvapil i nadčasovým a pořád aktuálním tématem. Dobře propracovaný příběh s přesahem si po celý čas drží hravý nadhled, jenž vrcholí povedeným závěrem a po celý čas ho podbarvuje i rozhlasový moderátor svými ojedinělými aktualitami. Komedii drží na skvělé úrovni herci, z nichž si samozřejmě nejvíc Zajatce 2. avenue budu pojit s výborným Jackem Lemmonem (tenkrát ještě v plné formě vhodné pro podobný typ komické postavy), ale opomenuti by neměli být ani jeho partneři (Anne Bancroftová v roli manželky a známý režisér Gene Saks tentokrát před kamerou coby bratr Harry), protože právě výborná souhra mezi jednotlivými protagonisty vytváří onen nezapomenutelný herecký koncert. 85% ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie s nadčasovým tématem, nám v současnosti bližší o to, co právě zažíváme, ne každý se však dokážeme zbláznit s takovou dávkou humoru, ironie a sarkasmu, jako Jack Lemmon, ne každá žena má se svým nešťastným partnerem tak hluboký pohár trpělivosti, jako Anne Bancroftová, ovšem my všichni jsme zajatci mnohem horších štací, než je 2.avenue - přesto, nebo právě proto, si i dnes lze film užít s hořko-sladkou příchutí a zachovat si optimistický nadhled. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Úžasná konverzační komedie s dokonalým českým dabingem. Obrovské množství zcela zničujících komediálních scén. Kupříkladu v pasážích "Je to komplot!" či s vybalením lopaty, jsem už byla natolik zničena smíchem, že už mé břišní svaly nemohly dále:) Neurotický Jack Lemmon, v němž se možná poznal v jistých "vypjatých" situací každý z nás a trpělivá a chápající Anne Bancroft. I když ta ke konci filmu také zcela obrátila:) Potěšující scéna s honičkou na "zloděje" přes park, ulice a ještě dál. Sylvester Stallone se takto zřejmě již začal připravovat na Rockyho běžecký trénink. "Máš pravdu. Pokaždé, když přijdu po dvaceti letech o práci, ztrácím nervy. Ztrácel jsem nervy už v kolíbce", "Hledají kadeřníka. Večer ti udělám přeliv, a když ti nevypadají vlasy, ohlásím se jim." :) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Strasti života platící do dnes a které platit budou stále. ´Nemít prachy, nevadí...´, zpívá se v jedné české pohádkové písničce, ale jak každý ví, realita je poněkud jiná. Tuto větu mohou říkat ti, co mají dobře placenou a hlavně jistou práci. Ale pokud ji náhle ztratí, jako Mel Edison v tomto příběhu, to už do zpěvu leckomu není. A když ji ztratí i manželka, jedná se již o megaprůser. Příběh stavěný tak, jak to v životě skutečně bývá. Ale protože tu hraje Jack Lemmon, výrazná dramatičnost a depresivní nálada rozhodně diváky nečeká. A nuda už vůbec ne. Komedie stavěná hlavně na konverzaci, která ani po tolika letech nepřestává bavit i přes svůj vážný tón. Příběh o těžkostech manželského páru ve středních letech poukazující na typické potíže městského života. A vše, co tu je k vidění, je věrohodné. Proto ten nestárnoucí námět. Zajímavostí je, že stejně jako ve snímku ´Banáni´ z roku 1971, tu má malou roličku Sylvester Stallone, tentokrát coby pouliční zlodějíček a kapsář. Snímek je, jak by někdo puritánsky řekl, značně užvaněný, ale ve svém smyslu poučný. Ano, ve finále je tu jistá moralitka, ale zásadní a trefná. Takže typická lemmonovka, která neurazí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama