Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Teší ma, že som konečne videl film, v ktorom Angelina Jolie skutočne niečo zahrala. Dokonca bola podľa môjho názoru spomedzi všetkých herečiek najlepšia, čo ma naozaj milo prekvapilo. Musím však povedať, že spracovanie psychiatrického prostredia a prístupu k pacientom bolo na míle vzdialené od reality, a tvorcovia sa, tak ako dievčatá vo filme, prakticky nedržali žiadnych pravidiel. Od začiatku som mal pocit, že som na jednej vlne a necítim žiadne výkyvy. Chýbalo mi napätie, dejové zvraty či akýkoľvek výrazný pokrok v príbehu hlavnej hrdinky. Voči Girl, Interrupted inak viac-menej nemám žiadne väčšie výhrady, na film sa dobre pozeralo, ale v žiadnom ohľade ma neohúril. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, jak mnozí šli na film s Winonou Ryder, ale odcházeli z průměrného bijáku, ve kterém se ve vynikajícím světle ukázala jistá Angelina Jolie. Živelná, drzá, zajímavá. Potencionálně silný příběh o tom, kterak mladá dívka koncem šedesátých let spolykala tubu prášků a zapila je něčím ostřejším, a kterak se ocitá v psychiatrické léčebně, je rozmělněný, bezbarvý a k zajímavosti mu leccos schází. Na vině je z docela velké části i režisér James Mangold, který i v předchozí Zemi policajtů zajímavý příběh lehce brzdil. Se svým týmem se držel autobiografické knihy, navíc měl k ruce velmi slušné herce. Bezčasí léčebny je fajn, ale o její podstatě se mnoho nedozvíme, skutečně silné scény rovněž scházejí. Celkově je to monotónní a docela i dost dlouhé. Takže ty tři hvězdy ponechám. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Na Mangolda není spolehnutí. Jednou nahoru, podruhé hluboko dolů. Díky bohu se jeho Narušení řadí do té parádní poloviny. S tak silným příběhem a skvěle vybranou Winonou Ryder nešlo šlápnout vedle. Jak posadíte hrdiny do psychiatrické léčebny, máte silný zážitek téměř zaručen. Na Přelet nelze nevzpomenout, ale Ryderová je svá a je neuvěřitelně výborná. Alespoň v mé hlavě Joliovou zadupala, ačkoliv se rozhodně nehodlám přít o to, kdo je hlavním motorem filmu. Líbilo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě lákal už dlouho, hlavně kvůli obsazení. Když jsem to zkouknul, tak musím uznat, že to všechny herečky zmákly fakt dobře. Mangold sázel na jistotu a nijak moc neriskoval. Obvyklý vývoj hrdinky, která to napřed v blázinci nesnáší pak zjistí že blázince jsou fajn a ke konci jí jí dojde že to tak cool nebude, nás nemine. Aby to nevypadalo jako křivdění (ten film se mi líbil) jsou tu scény, které utkví (hlavně ta v cukrárně). Ke konci už mi to sice přišlo trochu nastavované, ale když neni co dělat tak je to fakt cool podívaná. 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dvacet let jsem kolem toho filmu chodil a neměl nijak velký zájem ho vidět. Když zvědavost nakonec zvítězila, usoudil jsem bohužel, že bych o moc nepřišel, kdybych ho dál ignoroval. Filmy o lidech zavřených za zdmi nějakého ústavu mě nikdy moc nebraly, a tento je navíc ještě životopisný, jak jsem zjistil, což vysvětluje, proč mi přišel tak nudný (osobně asi neznám žánr, který by byl nudnější). Kromě úmorné délky mě moc neoslovilo ani obsazení - nikdy jsem nebyl nějakým velkým fandou Winony Ryder (byť zde je velmi dobrá), na Angelinu Jolie mám vyloženě alergii a nemůžu ji ani vystát, a ani ve zbytku castu jsem nenarazil na jméno, které by mě nějak plnilo nadšením. Střídavě mě to nudilo a střídavě mi to přišlo jako strašná depka, u které jsem nepochopil, proč to vlastně chtít vidět a co by mi to mělo dát. Navíc souhlasím s názorem, že tenhle typ filmů do značné míry vulgarizuje psychiatrii, s čímž mám osobně dost problém. Podle mě je zde tento film dost přeceňovaný. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Druhý asistent režie Henry Alex Rubin se pokusí na večírku tančit se Susannah. (HellFire)
  • Angelina Jolie mimo natáčení vůbec s Winonou Ryder nemluvila, aby byla schopna svou roli zahrát správně. (HellFire)
  • Většina filmu byla natočena ve státní nemocnici v Harrisburgu v Pennsylvánii, která byla do roku 2005 používána pro léčbu mentálně zaostalých lidí. (HellFire)

Reklama

Reklama