Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký akční film vystavěný z tradičních žánrových prefabrikátů nepostrádá nic z toho, co od něj fanda očekává, zejména pak akci, přestřelky a boj muže proti muži na všechny způsoby. Hlavní postavou je vynikající bojovník Nick Gunnar, který vede skupinu mezinárodních žoldáků na nevelký ostrov v jihočínském moři. Jejich úkolem je donutit domorodce, aby prodali jisté společnosti těžební práva na obrovské nerostné bohatství, které se tu marně snažili získat už mnozí. Jsou tvrdí, precizně vycvičení, až hazardérsky odvážní, sebejistí a připravení bojovat do posledního dechu. Jenže všechno je nakonec tak trochu jinak, protože Gunnar se ostrově setká s přátelským přijetím, je ohromen jeho nádherou, kterou by těžba nerostných surovin zcela zničila a navíc se zakouká do jedné z místních krasavic a skamarádí s jejím malým synkem. A tak se nakonec parta žoldáků postaví na stranu domorodců aby hájila jejich zájmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Akční snímek nepostrádající nejen důvtip, myšlenku či citovou stránku hlavní postavy, ale i očekávanou naivitu a bezbřehost. Co je však nejzajímavější, málokdo si všimne, že celé dějství je vyobrazeno podle několika velice známých scén z několika starších, převážně akčních snímků. Už začátek, kdy je Nick Gunnar přemlouván k akci a kdy on pronese že už to nedělá, připomene Ramba. Následuje sestavování jednotky po vzoru Sedmi statečných. Tento western dá o sobě vědět ještě několikrát, jako například ve scéně s Jamaalem obklopeného dětmi. A džungle jako taková? Co takhle Nezvěstní v boji? Napadení ostrova jako z Dvojitého zásahu. Dalo by se pokračovat, neboť rozpoznatelných snímků je tu víc. Film jako takový samozřejmě žádnou peckou není. Děj je místy hodně zkratkovitý a bez logiky. Je na něm vidět i malý rozpočet. Jako nenáročný akční zábavný film však může posloužit dobře a to snad i bylo hlavním tvůrčím úmyslem. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Podle mě je Švéd parádní akční film, ve kterém je Ludgren ve skvělé formě. Příběh je prostý. Nick Gunnar je najat na to, aby přesvědčil domorodce na jednom ostrově o opuštění svého bydliště, kde chce společnost těžit nerostné suroviny. Gunnar si sežene tým žoldáků nejrůznějšího kalibru a jde na věc. Domorodci ostrov opustit nechtějí a Gunnar se rozhodne domorodce chránit proti blížící se invazi, která je nevyhnutelná. Film má pěkný akční scény, dobrý hlášky a povedené obsazení. Pro mě je tento film klasikou žánru na kterou se vždy rád podívám, i když má nějaký ten nedostatek. Za mě 90% :) ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Překvapen jsem byl, když jsem si nakonec uvědomil, že první 2/3 filmu nejsou akční, ale jen tak výpravné až životopisné ve vesnici ve Vietnamu. Ale přesto to byly zajímavé 2/3 filmu. Divák se dověděl jak to tam chodí. Třetí třetina filmu začala být drsná a začalo se střílět, dobrá akce celkem atd... takže průměr nakonec jen 50% = *** ()

Figu 

všechny recenze uživatele

"Můžu ochutnat Nicku? Ježiši, odkud je takový svinstvo? Ze Švédska, jako já!"... Ano, ve Švédsku se narodilo spousty světové špičky ať už v hokeji, třeba Peter Forsberg, či ve fotbale Henrik Larsson, tak i ve filmu drsný Dolph Lundgren! A stejně jako Forsberg měl na ledě svojí pětku, nebo Larsson na trávě svojí jedenáctku, tak i Lundgren zde před kamerou svoji skupinku žoldáků, se kterou udělal slušný výsledek a u mě vyhrál! Dokázal mi, že se stejně jako oba dva vedle něj zmiňovaní dokáže poprat do konce svých sil a nic nevypustí. Navíc je i stejně kvalitní střelec! Holt Švédi mají a měli i před dvaceti lety kliku na talenty! 55% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Nebudete muset pracovat, aby jste se najedli.“ „A to má být dobře?“ Záživnější a ne tak kýčovitý Avatar bez fantasy pozadí a 3D formátu? Tak to je Švéd. Tenhle film musí mít Cameron asi rád, když ho obšlehl :-). Já jsem na tom stejně. Je to neoriginální, tuctové a snad i průměrné, ale mám ten film hodně rád a strašně mě baví. Jeden z těch Lundgrenových nejlepších. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film sa premietal v kinách po celom svete, okrem USA, Anglicka a Nemecka. (m.a.t.o.)
  • John Sayles napísal scenár v lietadle na ceste do Tokia. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama