Reklama

Reklama

Technické klenoty


Vojenské pevnosti (E02)

(epizoda)
Česko, 2024, 26 min

Režie:

Marek Bouda

Hrají:

Miroslav Táborský (průvodce)

Obsahy(1)

Jak ovlivnil vývoj vojenské techniky podobu pevností a jaký osud spojuje velkou část těchto staveb u nás? V druhém dílu dokumentárního cyklu o technických památkách nás Miroslav Táborský provede třemi unikátními vojenskými pevnostmi na našem území. (Česká televize)

Recenze (5)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Převážně olomoucké vojenské pevnost mě zaujaly podstatně méně než předchozí díl o hornictví. Každopádně, co se informační hodnoty týče, tak Mirek znovu chrlí jednu zajímavost za druhou. Takovou kadenci zajímavostí vám jistě nenabídne absolutně žádný průvodce. Stále nechápu, jak je možné do tak krátkého času nacpat tolik hodnotných informací. Velmi vydařený a skvěle koncipovaný dokument České televize. [75 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvě exkurze do pohraničních pevností dostavěných roku 1936 a jedné mnohem starší. K shlédnutí na  https://www.ceskatelevize.cz/porady/15286118447-technicke-klenoty/222562264090002/ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na toto téma by bylo možno natočit samostatný seriál. Vojenských pevností je u nás nepočítaně, tvůrci tedy museli pečlivě vybírat. Podle mého nám ukázali zajímavé objekty, jenže v takto krátkém čase to bylo opravdu omezené množství. Režisér Marek Bouda a dělostřelecká tvrz Bouda:) ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět skvělé téma. Zaujala mě mimořádná propracovanost a praktičnost pevností a řopíků. Jde vidět, že vše bylo stavěno opravdu hlavně prakticky a takticky. A ač jsem byla na několika prohlídkách pevností (Tvrz Stachelberg,…), tak jsem se nikde nedozvěděla tolik zajímavých informací jako za 25 minut od pana Táborského. Nebo si je už zkrátka nepamatuju… 😃 Což je asi pravděpodobnější. No zkrátka bezva díl o super tématu. Už se těším na další díl o pitné vodě. ()

Reklama

Reklama