Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už posedmé se vrací legenda filmové Sci-Fi - Star Trek. Jejími hrdiny jsou opět kapitáni kosmické lodi Enterprise Jean-Luc Pickard a James T. Kirk, kteří se ve 24. století snaží překazit plány šíleného fyzika jménem Soran, který je odhodlán zničit civilizaci. Je to fascinující výlet vesmírným prostorem, v němž rychlostí světla proletíte dobrodružným příběhem nejslavnější a nejúspěšnější vesmírné ságy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Posádka Enterprise odchází do důchodu, i tak je ještě pozvána, aby absolvovala zahajovací cestu s novou lodí Enterprise. Bohužel při záchraně cestujících z lodi napadené neznámou energetickou vlnou je ztracen (doslova) kapitán James T. Kirk. O sedmdesát let později se kapitán Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) se svojí posádkou potýká s plány El-Auriana Sorana, který chce zničit obydlenou planetou, aby se znovu setkal s onou energetickou vlnou, která jej může dostat do bájného Nexusu. Ale Picard na tento boj není sám, v nouzi nejvyšší přichází na pomoc sám James Kirk ... Vcelku důstojné ukončení kariéry jednoho kapitána a jedné Enterprise - sice většina původních herců (kromě Williama Shatnera) zahrála jen v pár minutách na počátku - ale to vše vynahradil sám Kirk. Příběh je takový .. ehm .. tuctový, kolik takových neznámých energetických vln již Enterprise zažila, a navíc, je opravdu vždycky potřeba zničit celou loď? Pravda, sice můžou v dalším filmu dostat novou (čímž si filmaři skvěle vynahrazují technologický postup - vzpomeňte na kapitánský můstek v prvních Star Trecích a teďka). Co mi na filmu ale hodně vadilo byl příliš násilně naroubovaný humor - chápu že robot potýkající se s emočním čipem je k popukání, ale všeho do času ... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá rozehrávka, kterou pak ale skrečovalo přenesení děje do budoucnosti (lépe řečeno současnosti z Nové generace), čímž se například z dcery Kapitána Sulu stal jenom prostředek pro to, aby se mohlo o postavě alespoň mluvit, když už se herci na natáčení moc nechtělo (a to jeho postavu nemohli předhodit k děsivé smrti nějakému kosmickému běsu a pak se mstít, ptám se?!), navíc kdyby film skončil po těch pár minutách začátku, bylo by to i důstojné rozloučení s... Jednou postavou, to co se děje poté ji totiž moc cti nedělá, takhle legenda končit nemá, to jak odešla totiž hraničilo s obdobou ponechání v ústavu pro choromyslné kapitány v důchodu, kde by se zadusil kouskem Romulanského hranolku. Jenže naštěstí se otěží drží hlavně nová posádka se skvělým kapitánem a charismatickým padouchem. Hodně slabé čtyři. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Tak, pro TOSkaře je the best pochopitelně, prvních 17min. Zbytek jsem již takových 10 let, neviděl. Páč jsem to v dávných letech sjížděl tak nehorázně často, že si to pořád a velmi dobře pamatuji. Je to ale i díky tomu, že tady je satanžel jasně viděti, jak je propastný rozdíl mezi Pikrdem a Kérkem. A to není veselé srovnání. Hl. vinu, samoz. nese režisér, který prostě umí tv Star Treky, ale kinofilmy mu moc nejdou a tady je to velmi výrazné. Řada scén tak působí až moc lacině, když nepočítám parádní efekty. Protože to, co se v tv s. hravě schová, tady trčí, jak palec vzhůru. A přítomnost té (jak jí říká moje matka) zrůdy bez obočí s tou její zdá se, nekonečno sbírkou, debilních klobouků, též ve mě olbřímí chuť se na to v celku, někdy v budoucnu podívati, nevyvolá. Pokud si to někdy pouštím, tak jen těch úvodních 17min., kde pak skřípu zuby, páč bych dnes už vraždil, za film s Enterprise-B a 3 TOS postavami. Já bych dal TNG právě na těch 17min. na konci a zbytek je...jasný,hehe. Tj. zrcadlově obracený film.;-) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Příběhově je to dost nic moc, ale nikde jinde nemáte možnost vidět najednou oba dva největší kapitány vesmírné budoucnosti (nepočítaje Zappa Brannigana) bok po boku v akci. To převáží i plytkost zápletky a s notnou dávkou tolerance i trapného Data. Musím ještě reagovat a navázat na komentář uživatele berg.12. Bergu, důvod, proč mám tak rád sci-fi, je to sci a i fi, fi bez sci je jako comics bez obrázků...pak už je to totiž úplně jiný žánr. Ale máš pravdu, že Star Trek je jedinečný fenomén. Naprostá většina sci-fi (a z těch umělecky uznávaných skoro úplně všechny) varuje před technologiemi, budoucností, jsou to antiutopie, reagují na problémy dneška i dnů příštích. Upřímně je to další důvod, proč si science fiction tak vážím, protože je to velmi potřebná věc. Star Trek je ale jiný. On se z pokroku raduje, je to jedna z mála pravých utopií a proto mu jsem schopen občas i odpustit to, že vybuchující hvězda zasáhne jednu ze svých planet 3 vteřiny po zážehu, nehledě na rychlost světla....je to prostě Star Trek. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na tuhle posádku se zvyká hodně špatně. O to víc, že se na začátku mihne zlomek té původní a ukáže, že by na to pořád ještě měla. Jenže doba uběhla o pořádný kus dopředu a přednost získává slátaný příběh založený na čemsi s názvem Nexus, co je vysvětleno jako tajemný prostor štěstí, který nakonec všechny své principy popře. A když se divákovi dostane přímého srovnání, tak Shatner herecky překvapivě upozaděného Stewarta poráží rozdílem třídy? Ve výsledku až šokující slabota, která získává body vážně jen za Kirka a mnohem víc jich ztrácí právě za to, co s jeho postavou provádí. Nové generaci tak byly nohy podtrženy nohy ještě předtím, než se na ně na stříbrném plátně vůbec postavila. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (23)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 1994 v Hollywoodu. (Varan)
  • Podle Williama Shatnera byla věta "Who am I to argue with the Captain of the Enterprise?" tím nejtěžším, co kdy ve Star Treku řekl. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 24. března do 9. června 1994 v Kalifornii, Nevadě a Arizoně. (Varan)

Reklama

Reklama