Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, jelikoz jsem videl zrestaurovanou verzi, bylo to docela slusne koukatelny, pribyla totiz hudba a hlavne ctenej Chaplinovo komentar, kterej nahrazuje ty desny klasicky napisy, co postavy rikaj nebo co se deje. Jinak asi muj prvni celovecerni film, co jsem od Chaplina videl a docela zabava, ale ze by to bylo nejak masakralni, to se rict neda. Chaplin totiz hodne spoleha na to, ze vypada jak postizenej kreten v smesnym obleceni a spousta scen je postavena jen na tom, jak se nekde mota. No a ten jeho komentar, nevim jestli to byl umysl, nebo tak mluvil normalne, ale ma dost uchylackej hlas. Celkove slusna groteska, diky pridany hudbe a mluvenymu komentari pusobici docela zivym a ne skoro 80 let starym dojmem, ale proste to neni zas tak desna sranda, abych sel na vyssi hodnoceni a navic jsem taky cekal, ze to bude o zlatokopech hledajicich zlato a podobne, ale ona je to spis misty takova dojemna romantarna ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Chaplinův tulák je nezapomenutelná postavička. Kachní chůze, klobouk, hůlka, sáčko a téměř akrobatické kousky, na to se člověk může dívat pořád. Už jsem si myslela, že se mi Zlaté opojení bude líbit méně než Světla velkoměsta, ale ke konci mě to opět chytlo. Líbilo se mi to po celou dobu, ale konec hodnocení ještě vylepšuje. Chaplinovy filmy mají něco do sebe. Nejen, že obsahují vtipné gagy, ale taky přinášejí jakési poselství, nejsou bezduché... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Respektuji tu symbiózu tragédie a komiky, legendárnost scén jako pojídání boty, houskový tanec či balancování srubu nad propastí i Chaplinovu tvůrčí cílevědomost, nicméně jeho němá komedie o aurum hledajících prospektorech mi přijde zbytečně dlouhá a doslovná, doprovodná hudba připomínala varhany během přerušení v zápase NHL a jediná opravdu silná scéna byla ta přednovoroční s písní Auld Lang Syne. A vůbec, ztotožňuji se s názorem kapitána Edmunda Blackaddera, který tvrdí, že Chaplinovy filmy jsou asi taková zábava jako nechat se střelit šípem do krku a pak objevit, že je k němu přivázaný účet za plyn či že jeho genialitu spatřuje jedině v tom, že vynalezl způsob, jak si nechat zaplatit milion dolarů ročně za to, že nosí pitomé kalhoty.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin to skrátka vedel. V jeho filmoch vždy išlo i nejakú myšlienku, nielen prázdne gagy a vtip. V tomto prípade tu máme krásny príbeh, morálne poučenie a záver pekne pohladí pri srdci. Prekvapila ma aj úroveň trikov, ktoré na svoju dobu neboli vôbec zlé. A samozrejme nájde sa tu aj humor. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Perfektne gradujúci príbeh, navyše veľké peripetie strieda svojský záver, kde síce dochádza k šoku zo stretnutia, no ďalšiu časť s bohatstvom už nerozoberajú. Film založený na náhodách a absurdnostiach, predvídateľný a so šťastným koncom, no veľmi zábavný a o to tu išlo, navyše je to akoby ozaj ešte raná kinematografia. Chaplin ako sliepka, do toho krásny romantický príbeh, síce miestami kruté, no zároveň neidealizujúce danú dobu. Moderná doba, Svetlá veľkomesta, Cirkus, Zlaté opojenie, to sú diela, za ktoré som okrem iného ako jeho príhovor v diele Diktátor Chaplinovi veľmi vďačný. A pre experimentátorov, topánky vy radšej nejedzte! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (29)

  • Jediná němá komedie Charlese Chaplina, kdy měl při začátku natáčení kompletně vypracovaný příběh. (džanik)
  • Jedná se o pátý nejvýdělečnější němý film historie. Pouze v roce 1925 vydělal tehdejších 4 250 000 amerických dolarů. (Jirka_Šč)
  • Ve scéně, kde Charlie Chaplin ukazuje svůj nakreslený kompas, má sundané rukavice, ale v záběrech předtím i potom je má nasazené. (Novada)

Reklama

Reklama