Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Věčný tulák Charlie Chaplin se opět chopil režisérských otěží a střihl si další tragikomickou postavu ve filmu plném úžasných gagů, hořkosti života a nádherné hudby, z níž mě nejvíce zaujal Flight of the Bumblebee, který v jistých dvou scénách dokonale vystihoval danou situaci:) "Světlo jejího půvabu odejde s ní. On bude znovu ponechaný své prázdnotě, ponuré a osamocené existenci..." ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

No zadna pecka, ale verim ze soucasnemu/minulemu cloveku obzvlaste ceskemu cloveku musi byt sympaticke, jak americky hloupy liny Honza ke stesti prisel. Vsechno je jenom nahoda ;]] a kdyz je Chaplin uz ta celebrita, co na tom, ze je to docela skaredy devkar nejvetsiho kalibru a ma/mel priznanych nejakych 45 deti. Uricite udelal i lepsi veci nez toto. Hodina sest minut je na grotesku zoufale moc... ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Čo možno povedať o človeku, ktorý má na svedomí film, ktorý je svieži aj po 80. rokoch po jeho vzniku, hoci technológie, divácky vkus a celkovo svet sú niekde úplne inde?! Charlie bol géniom a Gold Rush aj teraz dokáže pobaviť, prekvapiť, potešiť...Nadčasové dielko, ktoré nezapadne prachom. Btw odporúčam pozrieť si geniálny chaplinovský výkon Johnnyho Deppa vo filme Benny&Joon, ktorý odkazuje aj na Gold Rush:) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Charliem Chaplinem jsem skoro nepolíbený, a tak jej s láskou objevuji, čeho byl tenhle člověk schopná. Není takový kaskadér jako Buster Keaton, ale nebojí se. Svoje filmy chtěl mít dokonalé, a to se mu povedlo. V tomhle případě je to trikově naprosto unikátní, především pak scéna s domem na okraji skály. Silný je ale i příběh, který v sobě skrývá víc, než by si člověk myslel. Představte si to jako reálné drama a hned poznáte, že to chce mimořádného člověka, aby vás tím pobavil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tématicky ne tak důležité jako Diktátor, příběhově ne tak zábavné a ztřeštěné jako Moderní doba, ale přesto naprosto kouzelné a svým způsobem jedinečné dílko. Živelnost a promyšlenost jednotlivých scén opět bere dech, akční vsuvka s balancováním na kraji útesu je dnes legendární jako Charlie sám a hlavní myšlenka, tedy odradit zlatokopy od pobytu v nehostinné zemi nikoho, kde vám k obědu brzy zbude jen vlastní bota, se také určitě cení. Ale Chaplinův vrchol je přeci jenom jinde.. 80% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (29)

  • Jediná němá komedie Charlese Chaplina, kdy měl při začátku natáčení kompletně vypracovaný příběh. (džanik)
  • Slepici z Jimovy (Mack Swain) halucinace hrál původně jeden pomocník, když ale nebyl schopen předvést to, co po něm Charles Chaplin požadoval, navlékl se do kostýmu sám režisér. (džanik)
  • Ve svém životopise Charles Chaplin uvedl, že nápad na film dostal v Pickfair, tedy v sídle jeho dvou společníků a přátel, Mary Pickford a Douglase Fairbankse. Ukazovali mu obrázky Aljašky a Klondajku a na jednom z nich byli prospektoři stoupající legendárním Chilkootským průsmykem. (džanik)

Reklama

Reklama