Reklama

Reklama

Shardlake

(seriál)
  • USA Shardlake
Drama / Historický / Mysteriózní / Thriller
USA / Velká Británie, 2024, 3 h 28 min (Minutáž: 49–56 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Během rušení kláštěrů za vlády anglického krále Jindřicha VIII. vyšle králův první ministr Thomas Cromwell (Sean Bean) do jednoho z klášterů právníka Matthewa Shardlakea (Arthur Hughes), aby vyšetřil smrt královského zmocněnce. Vyšetřování, které provází další vraždy, nejasné stopy a spletité motivy, směřuje k překvapivému řešení. (raininface)

(více)

Recenze (36)

verbal 

všechny recenze uživatele

Sansomovy knihy jsou dle mého neskromného a ryze objektivního názoru moc dobré. Dokonce bych neváhal velkohubě prohlásit, že jeho trampoty zkripleného středověkého právníka za vlády prasokrále Jindry Osmičky bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co lze z historické literatury i z literatury obecně s obrovskou chutí sežrat. Jedná se totiž nejen o nebývale qalitní, originální a strhující napínače s naprosto precizně vykresleným historickým pozadím, ale především o vzdělávací počin, který velmi zábavnou formou sqěle doplňuje bílá místa ve velkobritském dějepisu 16. století. Tudíž jsem se, sice s obavami, vrhnul po audiovizualizaci Sansomovy prvotiny „Rozpuštění“ lačněji než štětka s genitálním oparem po Herpesinu a slupnul to na jeden zátah. Ten oprávněný strach pramenil výhradně z toho, že jsem pod produkcí uviděl rudý nápis „Dyzny“. A nebyl by to zkurvený manipulativní bolševický kokotporát, aby to alespoň pořádně nenegrofikoval. A tak tu máme klášterního negropata z Ugandy a mnišské osazenstvo tvoří z poloviny mouřenínové, hadrové hlavy a pandžábští čmoudí, pro které dozajista nebylo ve středověké Anglii, a zejména v církevních kruzích, kam plivnout! Nasraně druhé se však jedná o naprosto perfektní, kulantně výpravnou a maximálně věrnou adaptaci Sansomova sqostu, ozdobenou naštěstí bílým!!! Fazolkovým Cromwellem, zcela bez jakýchkoliv středověkých feministek, maskulinních vzplanutí k pánským konečníkům, zvrhlí mniši jsou zde bez revisionismu označování jako odporní sodomité, a ti na to de fuckto mají kopyrajt od Ředitele již od roku 325. Je vidět, že to SýDžej bezhlavě nepustil z ruky jako Bernie Saské kroniky Bolševizi, takže se až na to černomytí jedná o vynikající a téměř důstojnou adaptaci. Audiovizualizace samozřejmě nikdy plně nevystihne úžasnost knihy, takže pokud nejste úplní mongololidé a umíte číst, vřele doporučuji to udělat, nebo alespoň žvýkejte dobré knihy. Autorova prvotina, ač parádní, je z jeho 7 knih asi nejslabší, a opravdové bomby SýDžej jede až od druhého dílu. Moc doufám, že to proleze se slušnou sledovaností i přes většinové zdegenerované homixové retardéry a já se dočkám rasově, tranzistorově i sufraštětkově nezpotvořených adaptací všech sedmi. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Shardlake je slušná detektivka s nádhernou dobovou výpravou. Ale postrádal jsem tam autenticitu, protože to na mě celé působilo, jako kdybych se díval na současné postavy navlíknuté v kostýmech z 16. století. Nevím, jestli ten anachronismus převzali scenáristi z knižní předlohy nebo je to jejich vlastní práce. Každopádně je to Shaldrakova největší slabina, která při sledování ruší. Celkově je však můj dojem pozitivní a na případné další pokračování se těším. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za mě asi jedna z nejlepších knižních adaptací, co jsem kdy viděl. Tvůrcům se ve čtyřech dílech podařilo zachovat ducha knihy tak, že nepůsobily zkratkovitě, ale naopak přehledně a ocenit musím i solidní tempo vyprávění. Chybu neměla ani dobová atmosféra, která diváka úplně v pohodě přenese do sychravého prostředí Anglie 16.století. Asi největší obavy jsem měl z obsazení, protože po pěti přečtených dílech jsem měl celkem jasnou představu o tom, jak Shardlake s Barakem vypadají. Ale i když jsem si je v hlavě vymodeloval jinak, nemůžu říct proti castingu ani popel a ani mi nevadilo, že hlavní hrbatý hrdina tu oproti knihám postrádá tu špetku nadhledu a sebeironie. Naopak. Arthur Hughes byl skvělý. A tak jediná výtka míří opět k úlitbě pokrokářům a jejich cpaní barevných herců do rolí, do kterých nepatří. Na druhou stranu nebylo to zase tak hrozné, aby to pokazilo celkový dojem. Tak sem s dalšími řadami a doufám, že to dojde až ke Zjevení. 90% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená historická detektivka z Anglie, z doby, kdy vládl král Jindřich VIII. Seriál má působivou a hutnou atmosféru. Místy si určitě vzpomenete na film či knihu Jméno růže. Moc mi sedla vizuální stránka, kterou seriál má. Je to správně špinavé, prolezlé plísní, mokré a studené, všude samé bahno, a k tomu banda lhářů a hříšníků, co se skrývají za Boží vírů. Tvůrci nasadí pomalejší tempo, a poctivě budují atmosféru, a pomalinku odhalují, o co vlastně celou dobu jde, a jestli je vůbec důležité odhalit vraha a pravdu, pokud král dostane to, co chce. Má to postavy, které nejsou černobíle, a velmi snadno si je lze oblíbit a fandit jim. Arthur Hughes si krade spoustu scén pro sebe, a několikrát mi předvedl, že je velmi talentovaný herec. Anthony Boyle má velmi vděčnou postavu, a moc si jí užil. Hodně se mi líbili scény, kde jsou Hughes a Boyle společně, jelikož mají tu správnou parťáckou dynamiku a chemii. Tuhle dvojici chci vidět znovu u dalšího případu. Ruby Ashbourne Serkis je tady hodně fajn, a krásně doplňuje oba hlavní hrdiny. Bavil mě výkon Seana Beana, který na malém prostoru ukazuje jaký je herec. Shardlake je povedená historická detektiva, která mě velmi příjemně překvapila a si jí dost užil. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jelikož neznám Sansomovi knížky, tak první co mě napadlo když sem zahlédl "plakát" téhle minisérie bylo že půjde o další teen fantasy od Disneyho. Jenže chyba lávky a Shardlake jmenující se podle svého hlavního hrdiny je velmi slušná historická detektivka, která svůj fiktivní případ zasazuje do reality Anglie šestnáctého století (v tomhle případě těsně za popravu Anne Boleyn). A ono to funguje a funguje to opravdu dobře. Jediné co mě trochu mrzí je fakt, že se celá série z větší části odehrává v interiérech, takže není zase tolik možností jak nasát tu špinavou středověkou atmosféru. Ve výsledku je to ale spíš detail...70% ()

Zajímavosti (2)

  • Klášter St. Donatus ve skutečnosti neexistoval a ani Scarnsea nebylo skutečným přístavním městem na jižním pobřeží Anglie – obojí si vymyslel C.J. Sansom. Právník Matthew Shardlake (Arthur Hughes) je sice fiktivní postava, jeho pozice královského komisaře pod vedením Thomase Cromwella (Sean Bean) však byla skutečným, mocným postem. (Jirka_Šč)
  • Sean Bean zde hraje historickou postavu Thomase Cromwella. Tento rádce a první ministr krále Jindřicha VIII. byl 28. července 1540 popraven stětím. (DerfelCadarn)

Reklama

Reklama