Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (102)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na předchozí úspěchy se Allenovi nepodařilo navázat, byť od prvotního blockbusteru zůstal zachován princip dvou silných mužských postav, zraněné osoby, prolézání z bodu A do bodu B s povolenými třetinovými ztrátami, oplácaná dáma, dvě děti a samozřejmá účast Sheily Allenové. Když se čas naplnil je posledním Allenovým pokusem vrátit se na producentské výsluní. Po parazitickém Po dobrodružství Poseidonu se jedná alespoň o nové téma. Skleněné peklo, které vzniklo spojením dvou velmi dobře napsaných knih, jako jediné netrpí neduhem ostatních filmů, čili slabými dialogy. Od Roje se dialogy v Allenových filmech stávají nechtěnými parodiemi. I když si Allen vybral některé své osvědčené herce a Newman tahá dítko na zádech jako o život, přesto většina postav zůstává neživotných, což je primárně dáno špatnými hereckými výkony ve vedlejších rolích, až se pomalu zdá, jako kdyby si film Allen opět sám režíroval. Snímek do umlácení diváka spoléhá na jediný trik, který Goldstone zřejmě ovládá, čili na zadní projekci. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Je mi jasne, ze sa reziser James ZlatyKamen pokusil nadviazat na vysiny kultoveho The Towering Hell z roku 1974. Sice je tento film podstatne slabsi, nevidim to az tak biedne. Vulkan vybuchne kdesi na ostrove v Juznom Pacifiku..... moze byt, a ucast ludi ako Paul Novomuz /Cat on a Hot Tin Roof, Cold Hand Luke/, Jacqueline Bisset /La Nuit Americaine/ a Williama Holdena /Sunset Boulevard, Wild Bunch/ zabezpeci filmu vysokych 76 % ()

Reklama

halogenka odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to si snad dělali srandu ne? Dramatická scéna se "sopečnou sondou" byla opravdu nehorázná blbina. Navíc člověk už tři minuty předem ví, že bude nějaké vzrůšo, protože přesně tehdy spustí "dramatická hudba". Úděsné dialogy. Strašné efekty (i na ta 80. léta). Vtipné mi přišlo, jak skupinka odjížděla do bezpečí 3 autama - bílé, modré, červené... Halt americké patrioty nic nezastaví. Otázkou zůstává, proč v tom hraje Newman a Bissetová. Záhada. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Naprostá katastrofácká klasika let (takřka) sedmdesátých a to já můžu. Nechybí žádná z žánrových tradic - prvotní ignorace problému většinou, následné vypuknutí krize, rozdělení lidí na dva tábory - ty hloupé, co zůstanou, kde jsou a ty chytré, co se vydají na cestou za životem a během jejich cesty jen můžete tipovat, kdo kdy umře a kdo to nakonec přežije. Ohrané, že? Rozhodně, ale stejně jako u jiných katastrofáků to má také parádní herecké výkony (kromě Newmana hlavně Burgess Meredith) a nezaměnitelnou atmosféru, takové filmy už prostě nejdou točit a ve srovnání s béčkovými katastrofickými hrůzami, co vznikaly hlavně v 90. letech, je to dost fajn. Podruhé už bych se na to asi nepodíval, na to si z žánru nechávám jen špičky typu Skleněného pekla, ale na sobotní odpoledne to byl příjemně zvolený způsob zkrácení času. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový ekvivalent ke „hře na lávu“, při níž jste s kamarády lezli po opičí dráze a nesměli se dotknout země, jinak jste prohráli. Když se čas naplnil oproti jiným katastrofickým filmům bohužel nabízí jen velmi málo atrakcí, díky kterým divák může pociťovat nějaký strach o postavy. A nemít k tomuto snímku nostalgii z dětství, byl bych asi i přísnější. Aspoň to hvězdné obsazení to stále velmi dobře táhne kupředu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Celý štáb se musel potýkat s problémovým alkoholikem Holdenem. Když měl přijít ráno na natáčení, objevil se o mnoho hodin později a pak se opil do němoty. Protože i jemu samotnému bylo jeho chování trapné, souhlasil s tím, že se nechá hospitalizovat, a na natáčení se vrátí za šest dní. [Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)
  • Ačkoliv byl film propadákem, přesto byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší kostýmy. Vyhrál však snímek Tess (1979). (Terva)
  • Láva a její efekt vytékající ze sopky byla během natáčení nahrazena směsí smetanového jogurtu s rajským protlakem a ve filmu je jasně vidět její červenooranžový vzhled. (Fuhman.Dajar)

Reklama

Reklama