Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Mičl 

všechny recenze uživatele

„Žij rychle a umři mlád!“ - Sid Vicious. A to se mu vlastně splnilo, ale nebudu předbíhat. Gary Oldman působivě ztvárnil roli basáka Sex Pistols (sice mu občas vypínají zesik, protože baskytarista není zrovna extratřída, ale co) a ztělesnění punku Sida Viciouse. Chloe Webb jsem sice předtím moc hrát neviděl, ale řekl bych že jeho našlehanou uřvanou starou zvládla dobře. Všichni a všechno v tomhle filmu je prý ?boring! a vlastně i tenhle film. Je jisté že Sid Nancy nadevše miloval a zda ji zabil? Tenhle film se spíš opírá o soudy kriminalistů, kteří se shodují, že pod vlivem drog vraždil, právě Vicious, existují však i jiné verze. Například že ji zabil drogový dealer. Sida Viciouse nakonec v 21 letech zabije heroin od ženy, která mu dala život - jeho matky, jaká to ironie osudu. ()

S.i.d. 

všechny recenze uživatele

Za tento film Alexe Coxe obdivuju a nenávidím. Výborně vystihl to jak Sidův život díky drogám spadl až na dno ze kterého už nevstal. Gary Oldman už jako mladý dokázal skvěle vystihnout svou roli a to film zvedlo v kvalitě ještě výš. Co mi tam nejvíce vadilo, byla postava Johnnyho Rottena. I když Johnny takový nebyl, Alex Cox ho ztvárnil jako flegmatickyho, namyšlenyho blbce který umí akorát nadávat policistům. Ve filmu bylo také pár historických nesrovnalostí a občas i špatně ztvárněná fakta. Přes tyto vady tento film je jedním z mých nejlepších filmových zážitků a kdykoli se na něj znovu rád podívám. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Alex Cox, režisér podivnosti Repo man hned dva roky poté natočil životopisný snímek z hudebního prostředí. Nejsem žádným velkým fanouškem Sex pistols, film mě přesto uchvátil. Pro Garyho Oldmena to byla první hlavní role a vůbec bych se nebál říct, že i jedna z nejpovedenějších, jakou kdy vytvořil. To samé platí i o Chloe Webb. Spolu ztvárnili neskutečně věrný a šílený pár a jejich propad na absolutní dno všeho je děsivě mrazivý. Marně bych zde hledal nějakou pozitivu, tohle je fakt hlavně bordel, špína, chlast, drogy, z nichž hlavně herák je nejdůležitější součástí životní rebélie Sida a Nancy. A hlavně taky PUNK!!! ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Nejsem punker, neposlouchám punk, neposlouchám Sex Pistols, ale tahle prodrogovaná romance mě dokázala něčím zaujmout. Přece jenom život takového normálního anglického punkera sem mockráte neviděl. I tento snímek patří do té skupiny, který když shlédnete, slovu "drogy" se budete vyhýbat ještě hodně dlouho, neb celý film je doslova protkán heroinovými vlákny. Celou dobu jsem si říkal: "Kdo hraje toho hlavního pankáče?" Jaké překvapení tomu bylo, když jsem zjistil, že to byl právě Gary Oldman. Je pravda, že on dodnes dostává samé prémiové role, ale tahle byla dost ujetá a musím přiznat, že roli feťáka sem mu sežral i s jeho punkovou vizáží. Všechno toto zahaleno do prostředí hospod, barů, hotelů, feťáckých doupat, atd. A vše podtrženo nepřílišným osvětlením, takže např. záběr na sjetou Nancy právě telefonující v budce, kdy místro její tváře je vidět jen černá skvrna, působí dosti psychadelicky. Nevím z jakého důvodu, ale není zde uvedeno jméno režiséra, tak bych to rád dodal...režie:Alex Cox A na závěr snad jedno punkerské přísloví: Jen blbni, jen blbni, jen blbni...(a koukni jak dopadl Sid Vicious:) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako malej pankáč jsem se na tenhle film strašně těšil, ale po jeho skončení můj obličej nabral vzteklou rudou barvu a ladil tak s mými tehdejšími vlasy. Proč? No protože Sid byl přece nevinnej! Na základě svého tehdejšího zhnusení jsem po letech i hodnotil. Teď jsem se na to mrknul znova a musím uznat, že film věrně a sugestivně ukazuje rodící se punkovou scénu a kromě hromady kultovních hitů nabízí i výborný herecký výkon Garyho Oldmana. 80% ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • V čase 00:49:22 až 00:49:33 ve scéně, kdy parta Američanů mlátí Sida (Gary Oldman), přichází Malcolm MacLaren (David Hayman) s nataženou rukou a slyšíme, jak nabijí zbraň, ale je jasně vidět, že ve skutečnosti pouze zbraň markýruje prsty, přesto na konci scény z "nabité zbraně" vystřelí do země. (Kletus)
  • Rozdielne boli aj reakcie rodičov Sida (Gary Oldman) a Nancy (Chloe Webb). Manželia Spungenovci akékoľvek snahy o kontakt, či podiel na filme o osude svojej dcéry odmietali. Sidova matka (Anne Beverly) sa zo začiatku usilovala presadiť zákaz nakrúcania, ale rozhodlo osobné stretnutie s režisérom filmu Alexom Coxom. (classic)
  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)

Reklama

Reklama