Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy není film o Sex Pistols...je to smutné ohlédnutí za jedním magorem, jehož jméno asi navždy zůstane synonymem pro Sex Pistols. O destruktivní nepochopitelné lásce k ženské, které byste nejraděj zabodli kudlu do břicha od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně. Co záleží na tom, že to možná bylo všechno trochu jinak. Scény jako odchod z lodě, líbání u popelnic nebo závěrečná scéna s pizzou ve mě budou rezonovat daleko dýl, než bych si přála. Díky dokonalému Garymu Oldmanovi (jak je sakra možné, že tenhle genius se prvního oscara dočkal až letos?!) tak Sid navždy zůstane charizmatickou smutnou duší, kterou stáhla ke dnu sebezničující láska. Film tak není jen idealizovanou (ehm) vzpomínkou na jednoho punkáče, ale taky novodobým příběhem Romea a Medusy nebo výpovědí o střetu punku s běžnou společností. Uznávám, že film jako takový možná na 5* není, trochu postrádám vývoj postavy i celého vztahu, navíc u obludné Chloe Webb jsem si ze začátku myslela, že je to transka (škoda, že Cox neobsadil Courtney Love), ale to jsou jen detaily v porovnání s naprosto fenomenálním Garym, kterému musí v žilách kolovat punk, protože jinak si nedokážu představit, jak to dokázal. Žena, která se tady do Garyho/Sida nezamilovala, nemá srdce. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sid je pořád sjetý a v řídkých okamžicích, kdy není, se chová, jako by byl. Koho baví se na to koukat, je ten, pro koho byl film natočen. 1) 32letý herec, scénárista a režisér (jindy i střihač či producent) Alex Cox v pietně udělaném snímku s láskou a chutí připomíná různé vylomeniny, které feťák a chuligán (a shodou okolností též kytarista Sex Pistols) Sid Vicious se svou holkou prováděli._____ 2) Film není o Sex Pistols ba ani o hnutí punk. Co je punk a čím se proslavili Sex Pistols se ze snímku nedozvíme._____ 3) Co byl Sid zač si lze jednoduše přečíst. Fakt, že česká Wiki uvádí 31 popkulturních odkazů, je přinejmenším k zamyšlení nad soudobým mediálním prostorem. Výživné je i přehledné info k Sex Pistols. Doporučuji přečíst i Zajímavosti zde na ČSFD._____ 4) 28letý sexy Gary Oldman (Sid) typově sedí, i když chvílemi mi scénky připadají příliš aranžované. Výborná je i 30letá Chloe Webbová (neobyčejně protivná uječená Sidova partnerka Nancy)._____ 5) Výstižný koment, který bych napsal sám, kdybych si byl pospíšil: gudaulin***._____ 6) Jak říká ve filmu manažer Malcolm: But Sidney's more than a mere bass player. He's a fabulous disaster. He's a symbol, a metaphor, he embodies the dementia of a nihilistic generation. He's a fuckin' star. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Punkovou muziku jsem měl tak do dvaceti hodně rád, Pistole obzvlášť a Great Rock'n'Roll Swindle z ohraný VHSky jsem považoval za supr biják, hlavně jeho pařížskou pasáž se Sidem. A bavilo mě chodit chlastat a pogovat na punkový koncerty a lákal mě punkovej život. Ale v jádru jsem nebyl žádnej punker, jen pozorovatel. A dneska už mě nějaký výjevy ze života vysmaženejch a vypitejch degenů, jako byli Sid & Nancy, ani nebaví pozorovat. Starej dobrej Morrison byl sice taky smažka, vejpitka a kurevník, ale zároveň i intoš a mystik, svým způsobem. Zatímco tihle dva vylízanci... škoda slov. Ale co naplat, muzika je to pořád skvělá, mladej Oldman parádně špulí držku a drtí svůj anglickej přízvuk, a tenhle film je fakt zatraceně dobře natočenej. Škoda jen, že se neobjevila fatální postava Sidovy matky, ale to asi proto, že se to jmenuje jen 'Sid and Nancy', že jo. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Postavit filmový příběh na osobě Sida Viciouse který byl podle všeho sice na první pohled zapomatovatelný, ale většinu hudebního života prožil pod vlivem, který z něj i díky nevysoké inteligenci vytvořil spíše hadrovou panenku musí být docela solidní scénaristický ořech. I proto je film dějově vlastně takový nějaký nijaký. Na druhou stranu to zachraňuje Oldman, který v tom prázdném prostředí dokáže vykřesat zájem a společně s Cloe dává divákovi chuť dívat se dále. Jako klasický film ne, jako připomenutí zajímavé události punkové historie proč ne. You know, I was so bored once that I fucked a dog. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Snímok debutoval v sekcii Director's Fortnight v Cannes 1986, a podľa režiséra filmu (Alex Cox) boli v publiku i členovia skupiny Duran Duran. (classic)
  • Alex Cox považoval názov Sid a Nancy za nudný a nevýrazný, najviac sa mu páčil distribučný názov na kazetách v Mexiku, kde ho pomenovali Dva životy zničené drogami. (classic)

Reklama

Reklama