Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tulácká road movie podle všech pravidel žánru. 1) Zaujalo mě silně heterácké pojetí přátelství dvou mužů. Ne vždy se filmařům podaří bez pózy a křeče vyjádřit vzájemné sympatie mezi chlapy._____ 2) Ty postavy jsou vlastně hodní lidé, jak neurvalý Max tak i katatonický Lion. Jenom se mentálně (i reálně) pohybují kapku mimo mainstream - a to myslím spíš v negativním smyslu._____ 3) Trochu mi vadila předvídatelnost děje a chování._____ 4) Pointa ve mně vzbuzuje ambivalentní pocity. Na jedné straně pěkně dokončuje portréty obou postav, dává jim takový ten finální dotek osudovosti. Na druhé straně ale děj zůstává otevřený a film končí v okamžiku, kdy si to rozhodně nepřeji._____ 5) Nejlepší na věci jsou oba hlavní protagonisté: pěkný sexy 33letý Al Pacino (bývalý námořník Lion) a přesvědčivý 43letý Gene Hackman (drsňák Max)._____ 6) Alespoň jsem se naučil pár vhodných výrazů pro stopaře: Up yours, you two-bit sonofabitch you! Eat canteloupe, you bellyaching rhinoceros! ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Vytipoval jsem si tenhle flák s historkou o Strašákovi z úst Pacina na čt2, páč jsem zaprvé čekal kvalitu, zadruhé film bez reklam a zatřetí bych si to nikdy na domácí projekci sám nestáhl. No... Hackman a Pacino, to jsou dva veliký pojmy světové kinematografie, to bezpochyb. Určitě zde vše potvrzují. Jenže těch děr a hluchých míst ve scénáři bylo tolik, že jsem se málem unudil k smrti a nezachránili to ani ti dva bouráci. Nic proti, chyba je asi ve mě. 40% ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Al Pacino a Gene Hackman vytvořili dobrou tuláckou dvojici. Jejich přátelství a touhu po splnění svých snů jim věříte, ačkoliv já jako divák jsem nějaké opravdové emoce nepocítil. Silné scény se (hlavně v prostředku filmu) střídají s momenty, které jsou zdlouhavé a abych řekl pravdu, chvílemi prakticky o ničem. A v takových chvílích to ani ústřední dvojka nemůže zachránit. Scarecrow je jistě kvalitní snímek, jenže mně osobně styl vyprávění nesedl a asi jsem čekal zážitek, který mě zasáhne víc. Slabší čtyři hvězdičky filmu dám, ale vážně mi to celé nějak nesedlo... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus povolil režisér až moc (dlouhé sekvence) improvizačního skotačení a blbnutí, Pacino a Hackman jsou výborní, ale rád bych viděl dramaticky sevřenější příběh. A taky asi první film, kde mě trochu "nudila" kamera Vilmose Zsigmonda - veterána Nového Hollywoodu (např. několik Altmanových a De Palmových raných filmů, Blízká setkání třetího druhu, Vysvobození, Lovec jelenů.. z poslední doby The Black Dahlia), který umí mistrovsky snímat scény v dlouhých záběrech a z velkého odstupu, v celcích dokáže sledovat postavy v prostředí ve kterém se pohybují bez zbytečných střihů, spíše jen s pomalým zoomováním. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman (Max) a Al Pacino (Lion) zamlada. Setkají se náhodou na stopu a jejich cesty se spojí. Zažijí spolu hodně dobrodružstí, dobrých i špatných. Max sní o tom, že si otevře myčku aut. Lion by chtěl vidět svého syna, o kterém skoro nic neví. Max a Lion se chovají jako opravdoví přátelé. Jeden pro druhého dokáží obětovat cokoliv. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)
  • Gene Hackman prohlásil, že role Maxe Millana v tomto filmu je jeho vůbec nejoblíbenější ze všech rolí, které kdy dostal. (D3VIL)

Reklama

Reklama