Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

PhillM. 

všechny recenze uživatele

A aj, skvělý seriál zde v případě klasiky nejklasičtější výrazně selhává. Velice nepodařená adaptace, kde funguje máloco. Ani scénář (!) se nepodařilo napsat zajímavě a dát tomu tu správnou atmosféru. Přitom na výpravě tohoto dílu se rozhodně nešetřilo, vlakem se tu jezdí o sto šest, do blat dartmoorských se s vervou nahlíží... Jenže když dojde na lámání chleba, je to nudné, chladné a prázdné. Například jedna z nejdramatičtějších scén, kdy se šokovaný Watson u jeskyně setkává s Holmesem je zde odbyta přímo trapně! (‘Holmes!’ I cried—‘Holmes!’ / ‘Come out,’ said he, ‘and please be careful with the revolver.’ / ... / ‘I never was more glad to see anyone in my life,’ said I, as I wrung him by the hand. / ‘Or more astonished, eh?’ / ‘Well, I must confess to it.’) Baskervillská bestie si prostě zaslouží lepší zpracování. Ošklivá kaňka na jinak bezvýhradně pětihvězdičkovém seriálu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V hodinách temnoty je moc zla na blatech nejsilnější.. Holmesova taktická „nepřítomnost“, pachatel i motiv (za vším hledej ženu, ale nejprve zjisti, jestli nejde o peníze) jsou tak notoricky známy, že šlo jen o to, s čím Millsova adaptace vyrukuje na poli hrůzy a mysteriózna. Vyšlo to tak na půl, kdy denní prostředí devonských vřesovišť překvapivě funguje lépe než studiem zavánějící noční scény, Brett s Hardwickem odvádějí ničím zajímavý standard a svítící Scooby-Doo jen těžko může někoho vylekat. Aspoň že padouch na konci zvládl svůj močálový wellness s působivou noblesou.. ()

Reklama

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Půjdu na to kulantně, a protože mám fakt problém se rozhodnout, jestli se mi víc líbí verze tahle, nebo ta Fisherova z roku 59, řeknu, že se mi obě líbí stejně. Příběh je klasika, všichni víme, jak to dopadne, ale stejně si pořád můžete užít zpracování a herce a mlhu nad blaty. A nakolik se pro mě Jeremy Brett stává definitivním Sherlockem, překonávajícím i božského Petera Cushinga, tohle jsem si užil maximálně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typické britské televízne krimi v spojení s asi najznámejším Doyleovým románom o inteligentnom detektívovi. Akurát že Jeremy Brett mi ako Holmes až tak nesadol. Herecké výkony sú štandartne dobré, ale dosť nezáživné spracovanie so slabšou celkovou atmosférou malo za cieľ, že som sa pri filme často nudil. Záverečná "akčnejšia" 10-minútovka to ani zďaleka nemôže zachrániť. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Toto je už 4. - 5. adaptace tohoto románu, co jsem měl tu možnost vidět. Některé z nich jsem viděl i dvakrát a navíc jsem četl knížku. Takže si říkám, čím mě tato adaptace může ještě překvapit? Skvělým výkonem Jeremy Bretta? Ani ten už nepřekvapil, protože na Brettovo mistrovství jsem si už zvyknul a navíc Jeremy tam zase tak moc nebyl. No takže když se to vezme jako celek je to, až na pár malých odchylek, velice přesná (možná vůbec nejpřesnější) adaptace slavného románu, která rozhodně nenudí a u které mi nedělá problém strávit štědrý večer, zatímco zbytek rodiny sleduje zarputile vánoční díly seriálu Ulice. ____ B!shop: A ty jsi Sherlocka snad znal osobně, že se ti na něj Jeremy Brett nehodí vzhledově ani oblečením? :-)) Doufám, že nemáš na mysli, že by snad měl nosit tu příšernou loveckou čepici a plášť jako má snad v každým druhým filmu :-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama