Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

InJo 

všechny recenze uživatele

Charismatickými borci obsazený dobrodružný western s velkým potenciálem (nejatraktivnější je samozřejmě právě to obsazení ve spojení s ohranou, ale přesto lákavou a funkční zápletkou, která slibuje mnoho zábavy), který byl naštěstí převážně naplněn. Nicméně film ke konci trochu uvadá (místo toho, aby gradoval) a neuspokojivý konec z něj dělá v podstatě zbytečnou záležitost, jelikož vlastně popře smysl celého předchozího dění a zanechá tak v divákovi mírně rozporuplné pocity. 70 - 80 % ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pár let před "Divokou bandou" a "Tenkrát na Západě" natočený snímek, ve kterém se objevuje řada pozdějších hvězd obou zmiňovaných filmů. Míra brutality se s postupujícími 60. lety začala rychle zvyšovat i v americkém westernu a většinou to určitě nebylo na škodu věci. "Profesionálové" nabízejí solidní akční podívanou a dobré herecké výkony a tak fanoušek žánru rád překousne i tuctovou zápletku a její rozuzlení, které divák už jistě dávno vytušil předem. Mezi 3 a 4*, zaokrouhleno dolů, když už jsem nedávno dal stejný počet hvězdiček i "Mstitelům" (1972). ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Fajn hláškami nabitý western s výbornou ústřední čtveřicí, hlavně role Burta Lancastera byla fakt cool. "Proč Američané v mexické revoluci zasahovali? Možná je jen jedna revoluce. V ní bojují ti dobří, proti těm špatným - otázka je, kdo jsou ti dobří." Dobrý byl samozřejmě i Lee Marvin. " Já jsem bastard původem, ty ses k tomu dopracoval sám." Dabing byl příšerný a ten "happy end" taky nic moc, ale jako celek žádná ztráta času. Ještě bych zmínila přesně vystižené počasí nejen v té mexické poušti, ale nakonec i tady. - " Když není horko, tak je zima, když není zima,tak prší." ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Takhle dobrou podívanou jsem opravdu nečekal. Nebojím se toho a dám plný počet hvězdiček. Sympatické postavy, solidní hudba, pikantní prostředí (sice na to mexické dvakrát nejsem, ale tady to fungovalo perfektně), vynikající (nejen) westernový herci a snad nejznámější dívčí tvář Divokého západu - Claudia Cardinale, zvraty v ději, dobré akční sekvence a v neposlední řadě také potěšující dialogy. Čas při sledování tohoto bezmála 2 hodiny trvajícího snímku utíkal velmi rychle a nebyl tu žádný prostor pro nudu. To už je důvod dát 5*, ne? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Americký western z doby mexické revoluce, který má sice hvězdné obsazení a exkluzivní skalnatou krajinu Death Valley, ale nějak to nebylo ono. Vadila mi dlouhá stopáž a simulace hlubších myšlenek, z nichž nakonec vychází relativizace dobra a zla. Takřka univerzální je sentence mexického bandity Raza (zde ohledně revoluce) a smyslu života: "Člověk musí mít nějaký ideál. Když ho nemá, odchází. A když zjistí, že je ztracen, tak se vrací". - Přesněji 3, 5. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)
  • Väčšina filmu sa natáčala v púšti pri Las Vegas, takže herci a štáb zostali počas natáčania v hoteloch vo Vegas. Údajne medzi ich nočné vyčíňanie patrili nahé tanečnice, streľba z brokovníc zo svojich hotelových izieb a vystreľovanie šípov do pamiatok v Las Vegas. Polícia sa rýchlo objavila a ich vyčíňanie malo väčšinu z nich dostať do väzenia, ale ich hviezdne statusy ich očividne zachránili pred vážnymi problémami... (westerns)

Reklama

Reklama