Reklama

Reklama

Tajemství terakotových válečníků

  • Velká Británie Mysteries of the Terracotta Warriors
Trailer
Velká Británie, 2024, 77 min

Režie:

James Tovell

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrobku prvního čínského císaře střežily tisíce terakotových vojáků. Podívejte se na jejich příběh vyčtený z archeologických nálezů a oživený působivými rekonstrukcemi. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mám rád, keď dokument svojím názvom priláka a aj ten názov splní. Teda, v tomto prípade, ponúkne tajomstvá a mnoho nových informácií a zaujímavostí. A zároveň otvára nové hádanky. Terakotová armáda bola nájdená náhodne, tak ako mnoho ďalších historických objavov - aj Rosettská doska, podľa ktorej boli rozlúštené hieroglyfy, bola objavená celkom náhodou, keď Napoleonovi vojaci lopatami spevňovali nejaké opevnenie. Tento dokument ponúka naozaj veľa zaujímavých vecí, že figúrky boli úplne rozbité a bola to práca niekoľkých rokov, kým ich dali dokopy, že na hrobovom komplexe o výmere 20 štvorcových míľ pracovalo neuveriteľný počet 700 000 robotníkov po dobu 37 rokov. Ale ostávajú otázky, ktoré zodpovedajú možno budúce dokumenty, no hoci sa vyjavili pochybnosti, že Čchin Š’-chuang-ti, možno svoju hlinenú armádu nedal postaviť kvôli ochrane v posmrtnom živote, ja som o tom presvedčený. Cisár bol totiž posadnutý nesmrteľnosťou a nakoniec na to aj doplatil, čo sa v dokumente nespomína.  V jeho časoch niektorí liečitelia totiž sľubovali, že konzumáciou ortuti, síry a arzénu, týchto všetkých pochúťok naraz, sa dá získať večný život a schopnosť chodiť po vode. Jedným z najznámejších stravníkov bol práve čínsky cisár Qin Shi Huang, ktorý netúžil až tak chodiť po vode, skôr mal chuť stať sa nesmrteľným. Pri hľadaní elixíru života požil niekoľko ortuťových piluliek a po chvíli zomrel. Nesmrteľným sa tak spolu so svojou Terakotovou armádou a Čínskym múrom stal aj týmto príbehom. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Optimálna dĺžka, zaujímavá téma, no nie až tak obohacujúco spracovaná. Bavili ma časti z minulosti, natočené ale nie sú bohvieako. Prítomnosť, skúmanie hrobiek plus komentár ľudí z fachu, typická rutina, v dobrom aj v zlom. Toto je bežný dokument z radu ktorý neurazí ale ani stopercentne nenadchne. K 4* nechýba veľa, no v druhej polovici som strácal záujem a to bolo v hodnotení rozhodujúce. ()

Reklama

flyer.nick 

všechny recenze uživatele

Dokument vlastně není moc o Terakotové armádě, i když i o ní jsem se dozvěděl několik nových věcí, co jsem ani netušil... Spíš je to dokument o dynastii, která armádu stvořila a nejspíš i zničila. A na dokument to má poměrně velkou výpravu, hrané sekvence jsou skoro jako z historického filmu. Ty dokumentární jsou naopak poměrně nudné a plné mluvících hlav. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že při objevu terakotové armády žádná ze soch nestála a skoro všechny byly rozbity na kusy? ■ Příjemné překvapení. Dokument se víc než samotné terakotové armádě věnuje související historii vzestupu, krutosti a pádu první čínské dynastie. Vychází ze Zápisků historika (Shǐjì), které spojuje s konkrétními archeologickými nálezy. Dozvěděl jsem se docela dost nového. Pokud mám kritizovat, pak čínskou snahu ukazovat věci perfektnější, než jsou - například efektně pravoúhle zarovnané terasy ve vykopané jámě hrobky. ■ P.S. Ústřední hrobka Čchin Š’-chuang-ti ve tvaru pyramidy nebyla dosud otevřena. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama