Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy Štěpán Šafránek nastoupil do ústavu pro mentálně postižené děti, uplynulo deset let. Ústav byl zrušen a Štěpán se vrací do nemocnice jako lékař u záchranky. Stále žije s pragmatickou lékárnicí Ute. Navíc mu zemřela maminka a musí se postarat o pohřeb i pozůstalost. V dispečinku záchranky slyší sestru Toničku vyprávět o řediteli Sahulákovi, který chtěl skočit z okna, a doma ho vyhledá Kendy, kterého vyhodila manželka. Když se zastaví za Ute, narazí na zrzku Annu a nabídne jí svezení. Majitel prosperujícího autosalonu Karas ho přemlouvá, aby se přihlásil do konkurzu na nového ředitele nemocnice, ale on o tom nechce ani slyšet. Pohádá se s Ute a poté opět narazí na Annu. Napíše pro ni básničku a další den Karasovi řekne, že se rozhodl kandidovat. Dál se schází s Annou. V konkurzu vyhraje a stane se novým ředitelem nemocnice. Začátky nejsou snadné. Navíc přijde o svou novou lásku Aničku, která zahlédla Ute, jak přichází ke Štěpánovi domů s kufrem. Marně ji hledá, v nemocnici se pouze dozví, že otěhotněla a odstěhovala se. Štěpán se odmítne zaplést do podvodných machinací a vrátí se k záchrance. O sedm měsíců později je nahlášen akutní porod... (TV Nova)

(více)

Recenze (377)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Piatym básnikom chýba tá iskra hlavne z prvých troch pokračovaní. Nebyť nostalgie, spomienok a prepojenia s predchádzajúcimi dielmi, pravdepodobne by síce básnici nestratili nádej, ale zapadli prachom zabudnutia. Film je ľahko pozerateľný a nebolo tam nič, čo by mi vyložene vadilo, ale je to, vzhľadom na depresívne obdobie Štěpánovho života, asi najpesimistickejčia, najmenej romantická a najmenej vtipná časť. Ale stále sa to dá pozerať. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Všechny předešlé díly básníků měly co do sebe. Vždy jsem si na každém z nich jednotlivě našla něco pozitivního a s tím se také dalo celý ten film prožít. Tento film jsem pouze přežívala. Škoda, že někdy už tak zdařilou sérii filmů zkazí ten poslední, kde jsou herci už starší a není to už ono. A pokud si vy básníci z ČSFD nechcete zničit iluzi z těch filmů předešlých, tak se na tento ani nekoukejte. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ešte stále je tam trochu toho čara starých Básnikov, ale či je to už opakovaným námetom, znovu čudným pocitom z neprirodzeného zvuku... hmm :-( Vracajú sa témy mladých dievčat a porevolučného podnikania, partnerských vzťahov... ale ja neviem, už to nemá šťavu. Okrem posunutia do ďalšej vekovej skupiny a s tým súvisiacich zmien v podstate film neprináša do básnickej série nič nové, ani svieži "severní vítr", ktorý tam tak túžil mať Dušan Klein. Je to také - trochu nostalgický feeling, dosť kopírovania a vykrádania samého seba. Nebolo to zlé, len také... ošúchané. Ako starý uterák - keď sa rokmi sperie, zdrsnie a vybledne, netreba sa s ním driapať z ľútosti. A čo tým myslím? Že špeciálne vo filmovej branži treba vedieť, kedy skončiť. Nevravím, že v najlepšom - to sa nedarí skoro nikomu. No aspoň v najhoršom... A Básnici už dúfam definitívne skončili. ()

rakovnik odpad!

všechny recenze uživatele

Básníci nepřežili rok 2000. Že by do této doby už nepatřili? Podle mě mělo básníci skončit s minulým režimem, protože do toho nového evidentně nepatří a nebo si s tím prostě neumí poradit režisér Klein, nebo ještě více scénáristé, kteří stvořili tento paskvil. Herci jsou otřesní a příběh ještě horší...tedy příběh...ono napasovat skoro dvouhodinový film na reklamu je dost obtížné - product placement po česku...O zoufalosti této serie svědčí i to, že k "básníkovi" Štěpánovi je přirovnáván trapný Mareš. Z jakého důvodu tam byl vůbec tento novácký estrádní šašek obsazen? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se Básníci odehrávají na maloměstě, přichází restituční prohlédnutí až po roce 2000 a to mnohým není po chuti. Leč za klíčový problém pátého dílu bych považovala neschopnost opustit koncept "do každého dílu Štěpánkovi novou dívku," protože přechozený vztah s Popelkou není ničím, co by bylo radost sledovat. Rozvedený Kendy taky není žádný ideál, ale ten alespoň neztratil svůj ostrovtip. Zrzečka v podání Badinkové je naprosto plochá a nezajímavá postava, ale naštěstí porodem ve výtahu ještě nic neskončilo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Kvůli onemocnění Parkinsonovou chorobou ve filmu nehrála Míla Myslíková, která v předchozích dílech hrála Štěpánovu (Pavel Kříž) matku. Film vznikl rok před její smrtí. (TomasSlach)
  • Věra Koktová, která ztvárnila uklízečku, si v předchozím díle Jak básníkům chutná život (1987) zahrála referentku z ministerstva zdravotnictví. Není však řečeno, jestli se jedná o stejnou postavu, která změnila zaměstnání, nebo o zcela jinou osobu. (funhouse)
  • Řidiče sanitky si zahrál skutečný záchranář zaměstnaný u ZSS HMP, Mgr. Michal Petrus, který byl zároveň odborným poradcem při natáčení. Při postsynchronech ho však nadaboval Jiří Kvasnička. (funhouse)

Reklama

Reklama