Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Výborný, ale také i těžko uchopitelný snímek, o kterém jsem doposud věděl tak nějak matně a o to víc jsem příjemně překvapen. Navíc docela zaráží několikrát zaznamenaná podobnost s letošní Hranicí života (čistě subjektivní dojem vycházející z mého pochopení obou filmů), která je minimálně o třídu horší. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jakubův žebřík se po celou dobu tváří tajemně a komplikovaně a pomaličku vede diváka k závěru, který ale vůbec není překvapivý. Celou pointu jsem tušil od začátku a její potvrzení na konci mi přišlo skoro jako podraz, navíc klidně to mohlo být o půl hodiny kratší, odvážnější a hbitější ve způsobu vyprávění, to téma si o to přímo říkalo. Ale jinak Robbins je uvěřitelný, těch pár hutnějších hororových scén je vydařených ( nejvíc asi blázinec) a já u toho bez problému vydržel až do konce ( btw. doporučuju s českým dabingem, dabér Macalauye Culkina je přímo fantastický :) ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Film do slova a do písmene psychidelický. Tenhle způsob vyprávění mi příliš nesedl. Chvílemi jsem se bavil, v zápětí se mi zvedal kufr nad nechutností několika scén (muž bez očí, brrr), nebo se mi točila hlava ve snaze všemu porozumět. Vcelku dobrý film, který však z výše jmenovaných důvodů nemusím vidět vícekrát. 50%. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

"Když se budete bát umírání a budete se života držet, uvidíte, jak ho z vás démoni vyrvou. Pokud jste se smrtí smířeni, poznáte, že démoni jsou ve skutečnosti andělé, kteří vás osvobodí ze Země. Bolí nás jedině to, čeho se nechceme vzdát, naše vzpomínky, naše pevné vazby." - Mistr Eckhart. Podobně byl tento pohled zmíněn i ve filmu a má vazbu na hlavního hrdinu. Příběh je o droze, která byla tajně použita na vojáky v americké armádě během války ve Vietnamu - tuto zprávu samozřejmě vláda popřela, ale víte, že je možné opravdu všechno. My tak ve filmu postupně sledujeme, jak postupně účinky drogy Jakuba v průběhu života ničí a přivádí mu nepěkné stavy a vidiny. Všemu se snaží ve spojení s parťáky, co s ním ve Vietnamu byli, přijít na kloub a oni postupně záhadně mizí. Bude Jakub úspěšný? ÚVAHA NAD INTERPRETACÍ: Možná, že v tom někdo spatří víc interpretací, ale po závěrečné scéně filmu mě napadla pouze jedinná. Jakub ve Vietnamu byl, experimenty s látkou na jejich četu byly použity, ale ve Vietnamu také zemřel. Vše, co vlastně pozorujeme je alegorická cesta Očistcem zasazená do našeho světa. Nebo možná spíš "cesta" šitá na míru Jakubovi odrážející se od jeho podstaty. Peklo je vlastně znázorněné ve scéně v podivné nemocnici. Jakub zřejmě neví, že je mrtvý či se s tím nehodlá smířit a trpí tak dlouho, dokud svoji smrt nepřijme (o jeho smrti vypovídá scéna s věštěním z ruky), ostatně nemá ani na výběr. Jedna z posledních scén se schody a malým chlapcem je symbolika spojená s Nebem, kdy Jakubova duše najde svůj klid a pevné místo v něm. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Už úvod riadne útočil na psychiku...no moji zlatí, horor to však zďaleka nieje...Jakubov rebrík je na jednej strane pevne opretý o psychadelické flashbacky, na druhej strane o niečo nerukolapné, domýšľavé a mysticky prekombinované, človek už začne kombinovať s kadečím...napr. či Lyneho Jakubov rebrík nemá náhodou súvisieť s religióznym symbolom Jakubovho rebríka často znázorňovaného vo výtvarnícve. A tí anjeli, to akože čo? Proste.....bolo to pre mňa málo jednoznačné, zmyslovo nadkombinované...a ja na takýto boj s filmom skutočne nemám nervy... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Film poslúžil ako inšpirácia pre sériu hier "Silent Hill". (mackyns)
  • Některé obrazy byly inspirovány forografiemi Joela-Petera Witkina. Nejlépe zřetelný obraz beznohého muže s kapucou, který třese hlavou, je zvárněn podle Witkinovi fotografie "Man With No Legs" z roku 1976. Dále je film po vizuální stránce ovlivněn především dílem malířů Williama Blaka, H. R. Gigera a Francise Bacona. (Seabeast)
  • Ve filmu zmíněná látka BZ byla inspirací pro fiktivní drogu žebřík. Jedná se o jednu z mnoha život neohrožujících paralizujících chemických zbraní vyvinutých v průběhu studené války. Droga nebyla nikdy použita v boji. (KRYSIOPICE)

Reklama

Reklama