Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Adrian Lyne mimo svoj obľúbený kvázi umelecký milostný žáner. Jeden z prvých mysterióznych filmov s veľkou pointov v 90tych rokov. Bohužiaľ som bol na niečo prekvapivé upozornený vopred a tá pointa mi došla behom prvých pár minút. Našťastie to neznižuje pôžitok z veľmi sugestívneho a intenzívneho filmu, kde aj po znalosti onej pointy neviete, čo sú skutočné spomienky, čo sú predstavy a čo je skreslená realita. Škoda, že nie je u nás príliš známy. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (i když ne zcela čistých) horrorů 90. let. Jisté kruhy tvrdí, že tento snímek byl velkou inspirací pro hru Silent Hill. Pokud jste ji hráli (nejstrašidelnější hra na PlayStation), možná tomuto tvrzení dáte za pravdu. Jakubův žebřík je co se týče atmosféry mnohem "silenthillovitější" než film, který byl podle této hry nakonec natočen. Dvojhvězdičkovou averzi některých mých oblíbených uživatelů (obitus, Cabal, Paldini) v tomto případě příliš nechápu, ale každý máme chvíle, kdy z nějakého důvodu nedokážeme ocenit jinými pochopenou kvalitu. :-) Jakubův žebřík patří k nejpůsobivějším a nejchytřejším mysteriozním filmům 90. let. Možná je z nich tím úplně nejlepším. A to počítám i snímky Davida Lynche ze stejné dekády. Právě Lynchovi fanoušci dokáží myslím Jakubův žebřík dobře ocenit. A totéž platí pro (přemýšlivější) hráče Silent Hillu. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní horor se zajímavým zvratem na konci. Tim Robbins svou roli hraje naprosto skvěle a atmosféra vás taky pohltí. Trochu mi to připomnělo seriál Awake a film Pan Nikdo. Pořád totiž nevíte, co je skutečnost a co ne. Tim tu hraje veterána z Vietnamské války a dějí se mu divné věci. Pořád se mu vrací hrůzy z bitvy a on začíná být paranoidní a odpoutává se od reality. Naštěstí v tom není sám a jeho bývalá jednotka to prožívá s ním. Jenže nic není tak jednoduché. Je celý systém spiknutý proti němu, nebo je Jakob jen blázen? "Chtějí mě zabít!" ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Chvílemi uvnitř taková Schůzka se stíny v reáliích americké armády a vietnamské války s odhalováním podobně hrůzostrašného tajemství, mezi tím řada nezapomenutelně podivných výjevů někdy úžasně tajuplných (příhoda v metru), jindy čistě děsivých (totálně psycho projížďka bláznicem), k tomu se hluboce zamotávající mysteriózní děj se snovou atmosférou... kamera, osvětlení nebo hudba taky dělají své. Přestože závěrečnou pointu Jakubova žebříčka lze částečně vytušit již s ohledem na poněkud nesourodé střídání více linií, dílčích mysteriózních situací a prožitků (nehledě na jednu nápovědu do očí řeknutou hlavnímu hrdinovi!), naštěstí to zdaleka nestojí jenom na finálním odhalení. Celou tou dramatickou haluciogénní Jakubovou cestou se táhne působivá, zneklidňující atmosféra a děj si úspěšně udrží napětí, přesto se musím přidat k těm, kteří filmu vyčetly rozvláčnější délku – pár slabším místům, v nichž se občas na chvíli ten úderně sugestivní náboj vytratí, se režisér nevyhl a taky si myslím, že mírné prostříhání o 20 nebo 30 minut by výslednému zážitku spíše jenom prospělo. [85%] ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Akce: již při prvním čtení dostanete gigantickou várku spoilerů zdarma. Jakubův žebřík není úplně lehké uchopit, protože divákovi v ničem nenadbíhá. Nejde tu o prvoplánové obviňování US vlády z experimentů na vojácích – tím nejpodstatnějším, čeho se Lyne snaží dosáhnout, je alegoricky a za pomoci náboženských prvků (v Bibli je Jakubův žebřík metaforou k posmrtné cestě duše do nebe) se vyjádřit k post-vietnamskému traumatu a vyrovnat se s ním. Stejně jako Jacob může vystoupat po žebříku za synem do nebe a nalézt klid v duši teprve, když se po hororové cestě peklem (ironicky zastoupeném i smyslným vztahem s „pohanskou královnou“ Jezabel) vzdal všech pout vážících ho k zemi, tak se může voják (personifikované Státy) svého traumatu zbavit, až když na něm přestane viset a nimrat se v něm a přijme celou záležitost jako svoji „mrtvou část“. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Adrian Lyne s ťažkým srdcom prepísal na konci filmu scénu zahŕňajúcu biblický Jakubov rebrík. Pôvodne do nej scenárista Bruce Joel Rubin chcel zapojiť masívne schodisko, ktoré by stúpalo až do mrakov, s davmi ľudí, ktorí by ho lemovali. Lyne sa však obával všeobecného odmietnutia. Pôvodnú myšlienku teda nahradil schodiskom, ktoré stúpalo iba do Jakubovho domu - podľa princípu, že nebo je všade tam, kde sa človek cíti najšťastnejší. (misterz)
  • Před zahájením natáčení museli Tim Robbins, Pruitt Taylor Vince, Eriq La Salle, Ving Rhames, Brian Tarantina, Brent Hinkley a Anthony Alessandro absolvovat 5denní vojenský výcvik. (Listeroman)

Reklama

Reklama