Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slastně těžkomyslný a geniálně depresivní alternativní film s motivem války ve Vietnamu, tentokrát však ne válečný, nýbrž spíš... veteránský. Jeho hlavní hrdina Jacob Singer se (už v poválečné době) stále vrací ve svých vzpomínkách a vidinách do válečných časů, a nejen tam, také ke své bývalé ženě a svému mrtvému synovi. A ony vzpomínky a vize postupně nabírají stále bizarnějších a děsivějších obrysů a přecházejí chvílemi až v horrorové výjevy. Realita se prolíná se sny a představami, až se hranice mezi reálným a snovým světem začnou vytrácet a hrdina je spolu s divákem zmítán pochybnostmi, stihomamem a existenciální úzkostí. Může za to tajné experimentování s halucinogenními drogami, které prováděla americká armáda na nic netušících vlastních vojácích? Těžko napsat něco podrobnějšího, aby člověk příliš nespoileroval, což by byla neodpustitelná netaktnost, neb si dodnes vzpomínám, jak se mnou kdysi hodně dávno pointa prozrazená až v samém závěru filmu zamávala. Jacob's Ladder možná nevyniká svým zpracováním (působí místy trochu nízkorozpočtově), ale ční vysoko nad průměr svým skvostným mysteriózním příběhem o věcech mezi nebem a zemí. A je v něm například prezentována jedna hluboká a dle mého soudu naprosto pravdivá myšlenka o tzv. pekle, ďáblech a andělech z pera středověkého německého mystika Mistra Eckharta. Ale nebyl bych to ovšem já, aby se mi z celého filmu nelíbila nejvíc jedna naprosto pitomoučká vedlejší scénka, ve které čtyři černé holky na chodníku zpívají kolemjdoucímu Singerovi v pošťácké uniformě "Please Mr. Postman". ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jakubův žebřík se po celou dobu tváří tajemně a komplikovaně a pomaličku vede diváka k závěru, který ale vůbec není překvapivý. Celou pointu jsem tušil od začátku a její potvrzení na konci mi přišlo skoro jako podraz, navíc klidně to mohlo být o půl hodiny kratší, odvážnější a hbitější ve způsobu vyprávění, to téma si o to přímo říkalo. Ale jinak Robbins je uvěřitelný, těch pár hutnějších hororových scén je vydařených ( nejvíc asi blázinec) a já u toho bez problému vydržel až do konce ( btw. doporučuju s českým dabingem, dabér Macalauye Culkina je přímo fantastický :) ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem úplně něco jiného než jsem čekal. Človek se chvilku zamotává a ztrácí se, ale pak se vše vrátí do normálu. Jenže to netuší, že o pár minut déle nebude zase tušit a bude přemýšlet, co se děje. Přesně takové filmy, které vás nenechají v klidu mám rád. Nakonec musíte počkat na závěr, který vše rosekne.. 8/10 = 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The only thing that burns in hell is the part of you that won't let go of life.“ Nahoru nebo dolů? Jacob Singer stojí uprostřed Žebříku a je na něm, jakým směrem se vydá.. "Fucking scary" thriller Adriana Lynea o bolestném očistci, traumatech války a nesmyslných lidských ztrátách v ní. Doporučuji dvojí podívání, neboť znalost pointy zvyšuje prožitek. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka me znacne rozhodila, po celou dobu byl ve me svyravy pocit, druha pulka byla uvolnenejsi a konec vse krasne shrnul a objasnil. Ve filmu jsou tri roviny vypraveni vetnam, ktery byl realny a pak jedna realita a druha realita.. cely film neustale oscilujete a snazite se prijit na to, ktera z nich je ta prava, a ktera je jen pouhym snem. Konec prinese rozuzleni tohoto paradniho dramatu obsahujici spoustu hororovych prvku. Skvele zahrana hlavni postava Timem Robbinsem. Malem to bylo za plny pocet uvidime, az se me to rozlezi v hlave. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Bruce Joel Rubin napsal scénář začátkem 80. let na základě snu, ve kterém byl uvězněn v metru. Nicméně dlouho nemohl najít pro film producenta, protože studio moc duchařským filmům otevřené nebylo. Teprve po úspěších filmů Duch (1990) a Angel Heart (1987), které se staly hitem, studio svůj postoj ke scénáři přehodnotilo. Poté, co byl zvolen režisér, tak sám Rubin strávil přes rok s Adrianem Lynem na jeho vylepšování. (Seabeast)
  • Před zahájením natáčení museli Tim Robbins, Pruitt Taylor Vince, Eriq La Salle, Ving Rhames, Brian Tarantina, Brent Hinkley a Anthony Alessandro absolvovat 5denní vojenský výcvik. (Listeroman)
  • Adrian Lyne s ťažkým srdcom prepísal na konci filmu scénu zahŕňajúcu biblický Jakubov rebrík. Pôvodne do nej scenárista Bruce Joel Rubin chcel zapojiť masívne schodisko, ktoré by stúpalo až do mrakov, s davmi ľudí, ktorí by ho lemovali. Lyne sa však obával všeobecného odmietnutia. Pôvodnú myšlienku teda nahradil schodiskom, ktoré stúpalo iba do Jakubovho domu - podľa princípu, že nebo je všade tam, kde sa človek cíti najšťastnejší. (misterz)

Reklama

Reklama