Reklama

Reklama

Český sen

  • USA Czech Dream
Trailer

Obsahy(1)

31. května 2003 - je pár minut před desátou dopolední a na parkovišti v pražských Letňanech se tlačí více jak 3000 nedočkavých lidí. Mnozí z nich svírají igelitky, někteří jsou vyzbrojeni taškou na kolečkách. Moderátor z osvětleného pódia nabádá, aby lidé využili přistavené cisterny s pitnou vodou a napili se. Asistentky rozdávají kelímky. Z reproduktorů zazní ještě jednou hyperhymna ČESKÉHO SNU: Tak zkus se dívat jako dítě, spousta věcí omámí tě... Náhle na pódium vybíhají manažeři hypermarketu, vítají se se svými zákazníky a svižně přestřihnou blyštivou pásku. Ochranka odstraňuje kovové zábrany, dav se dává do pohybu. K hypermarketu zbývá ještě 300 metrů. Lidé se rozběhnou... Chvíli na to nejrychlejší z nich oněmí: hypermarket, ke kterému doběhli, je jen velká filmová kulisa... První česká filmová reality show ČESKÝ SEN je celovečerní film o hypermarketu, který nebyl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (546)

Jordan 

všechny recenze uživatele

s prižmúreným okom dávam 4* - pretože chlapci mali neuveriteľne dobrý nápad, riadnu guráž a "gule" ho zrealizovať, a ja som za každý vtip a recesiu, záver však trochu celkovo dobrý nápad zrazil mierne k zemi sekvenciou s novinovými titulkami a televíznymi novinami, kde podľa mňa nešlo o hlbšie zamýšľanie sa nad primárnou témou filmu ale o mierne pozérske konštatovanie a vyťahovanie sa, poukazovanie na to "aha, čo sme dokázali, zblbi sme čechov a sme celosvetovo známi". Plus, akokoľvek skvelo to mali vymyslené a chceli ľuďom otvoriť oči, pri záverečnej konfrontácii s nachytanými ľuďmi to nevedeli argumentačne dostatočne zdôvodniť a aj keď boli na krôčik od veľkolepého obrodenia národa, možno tréma, možno strach a možno nepripravenosť spôsobila, že viac ako ostro vysvetliť všetkým tým ľuďom sa zmohli len na akési obhajovanie, ktoré nemalo s ich inak geniálnym cieľom touto mystifikácou ľudí prinútiť k zamysleniu sa nad svojím stavom skoro nič spoločného. Inak, nebrať ten záver, film bol naozaj majstrovsky a občas prehnane ironicky vykreslená štúdia dnešného konzumného sveta, toho, čo všetko dokáže reklama a ako dokáže manipulovať človekom, ktorý je chudák v záplave marketov a obchodných stredísk úplne zmagorený, ale zároveň aj pekné pozorovanie totálne degenerovaných a začarovaných marketingových štruktúr, v ktorých si hocikto môže vymyslieť hocičo a rôzne firmy, agentúry a spoločnosti, aj keď vedia, o čo sa jedná, a že ide možno aj o podvod, vám to dokážu spropagovať a urobiť na to kampaň. Skrátka, žijeme vo svete takých zauzlených vzťahov a zaužívaných vratných procesov, že si dvaja recesisti môžu vymseliť obrovský hypermarket a či už je to etické, neetické, dokážu zohnať peniaze a ľudí, ktorí im to urobia, bez ohľadu na to, aký bude výsledný efekt. Alibizmus, povrchný prístup k veciam, totálna degenerácia a rezignácia. Scéna, kde rodinka na parkovisku pri západe slnka spieva "Haj, hou" je až hororová. A pri viacerých scénach mi behali zimomriavky po chrbte. Veru, v akom bezútešnom svete to žijeme. Tá finta so zatmením slnka bola tiež dobrá. No a úplný záver, to po tej spornej pasáži s novinovými titulkami, ako lepič plagátov vymieňa billboardi "Český sen" za iné, "normálne" a existujúce výrobky na cigarety a MAster Card, tak tento záver je pre ľudí, ktorí posolstvo, aké chceli tvorcovia "Českého sna" ľuďom predať, pochopili, úplne "dechberoucí". ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Český sen je super/hypermarket, alespoň pro mnohé (osobní vložka komentéra: já markety s jakoukoli předponou nenávidím). Co to vypovídá? O síle reklamy? (osobní vložka komentéra: na reklamy seru a letáky neberu). O blbosti lidí, kteří se nechají oblbnout letákem plným absurdních cen? O totálně konzumní společnosti, která netráví čas s rodinou v lese ale v nákupním centru? Mně bylo tááák smutno při sledování, smutno z těch lidských těl, jejichž snem je třímat v ruce nákupní košík a vlastnit žrádlo v akci. Na druhou stranu obdiv oběma režisérům i naprosto parádní zapojení staré anglické koledy Hey Ho, Nobody´s Home coby hudebního podkresu. Ta melodie totiž tu tragikomiku přesně podtrhla. A asi nejvíc mě zaujalo povídání reklamního tvůrce, že to on hýbe světem. Vytvoří kus cancu, vyvěsí to po městě a de facto určí, co budou dva tácy lidí onoho dne dělat. A strop Sixtinské kaple jako nejstarší billboard? No tohle je arogance reklamníků napřesdržku. Prostě zajímavá podívaná a ukažte mi aspoň trochu škodolibou dušičku, která na konci nezažívala labůžo :-) Na druhou stranu, lidi, kteří to vzali s humorem, jsou mega sympaťáci. A tak by to asi mělo být, umět si udělat prču ze sebe samých, ale já vím, o tohle tvůrcům nešlo. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nadšenost socialistického konzumenta, který má najednou možnost vybírat nejen z nepřeberného množství zbytečných výrobků, ale i z velkého množství neméně nepotřebných supermarketů, se mění v "silnou" pozici zákazníka, který musí být osloven, přilákán a nepochybně zmanipulován. "Tak zkus se dívat jako dítě, spousta věcí omámí Tě..." V roce 2004 nám dva klucí, kteří vypadají jako by neuměli do pěti počítat, ukázali, co se skrývá za oponou a sílou reklamy. "Podvod na lidi, kteří si to zaplatili sami" zaznívalo z úst jedné pravicové političky, které se jistě nehodilo do krámu, že její politické vzory a chlebodárce ze západu, zrovna někdo tímto způsobem zesměšňuje a upozorňuje na jejich zaryté praktiky. Podvodnou politiku si tu lidé platí již přes dvacet let. Toto je jen kapka v moři, když se budeme bavit o financování něčeho, co se může zdát jako "zbytečné". Tohle rozhodně zbytečné nebylo. Ukázalo to nejen určitý vývoj společnosti, ale také její navyklé praktiky z předchozího režimu. Kapitalistické prozření za průčelím supermarketu je drsné, ovšem plně vyjadřující vše, co nám obchodníci ze západu nabízejí. Ale ano. Teprve až doma, pod zářivým obalem zjišťujeme, co, nebo spíše z čeho, jsou schopni vyrábět nabízené zboží. Nákupní centra nepochybně mění mentalitu lidí. Zde je to vylíčeno jako rodinný zážitek. Když jsou ti lidé šťastní, a když jsou všichni pohromadě, proč ne? Ale pro mně osobně je to děsivé. Výchova českého zákazníka, nebyla pro korporace chystající se do útoku na východ, po listopadu 89, rozhodně ničím neřešitelným. Řeší to až v dnešní době. Řeší to slevami, akcemi, snížením výrobních nákladů (výroba v Polsku nebo zkrácení mzdy) Ani dnes není český zákazník na úrovni toho západního. Zvlášť, když do boje vstoupí kolonialisté z EU, a začnou nám diktovat, co vše můžeme a nemůžeme. Náš zákazník náš pán. Uděláme pro ty postkomunistický trouby co se dá, ale pěkně po svém, prostě, abychom z toho něco měli. A výsledek? Kaufland 200m od Tesca. Mostecká absurdní realita, která trvá skoro 10 let. Ovšem parkoviště před těmito stavbami jsou plná celý den. Takže se zápaďákům daří. A dařit bohužel bude. Malost českého človíčka vyjadřuje tento dokument více než přesvědčivě. Na závěr bych rád použil výraz, který použil jeden stařík, právě zjišťujíc pravdu o Českém snu. "To jsou kurvy!" Přesně tak, dědo....za tohle jsme bojovali? Vlastně ne, tohle říkaly generace dlouho před námi, já osobně bych řekl ....za tohle moji rodiče cinkali, mávali a mrzli? Závěr, kdy se mění plakát Českého snu za reklamu na cigarety, je komicky absurdní a přitom velice smutný vrchol všeho. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Takže, kromě toho, že se nám zviditelnili dva studenti filmové akademie, co jsme se dozvěděli? Když město zaplaví reklama na nový levný hypermarket, lidi přijdou. Důchodce lákají slevy, někteří zoufalci chodí po obchodech rádi a sebevědomí mladíci z reklamky se naivně považují za bohy, kteří ovládají svět. To všechno bratru za 19 milionů z kapes nás všech. Úžasné. A dál? Dál už nic. Žádné překvapení, žádná kvalitní filmařina, žádná věrohodná autenticita (to hrané občas bije do očí), žádná přidaná hodnota. Navíc se pokněkud bezradní autoři, jak se ovšem dalo předvídat, ani nedočkali toho velkolepého finále, na které se tak těšili. Lidi přišli, někteří si zanadávali, ale většinou se tomu jen zasmáli a šli domů. Zkrátka mnoho povyku pro nic. To se týká akce samotné i filmu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Michael Moore po česku! :) Filip Remunda a Vít Klusák nastavili zrcadlo českým obyvatelům, kteří jsou s vidinou levných cen ochotni podniknout cestu za svým "snem". Překvapilo mě velmi, kolik lidí si představuje ideální strávení svého volného času nakupováním. Použiji slova mé kamarádky.."idea geniální, děj, pointa, a především výsledek..kruté, ale POTŘEBNÉ"! Samotného mě překvapilo (i když..vlastně nepřekvapilo:), kolik nachytaných lidí to nechápe..nechápou, co tím chtěl autor říci. Proto chci ke slovům mé kamarádky přidat ještě jedno adjektivum..smutné..tím VÍC POTŘEBNÉ! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Celá kauza rezonovala i v zahraničních médiích a film získal řadu ocenění na světových festivalech. Na svůj festival jej vybral i Američan Michael Moore, tvůrce jednoho z nejúspěšnějších dokumentů vůbec Fahrenheit 9/11 (2004). (Zdroj: JuniorFest)
  • Václav Havel o dokumentu v pořadu "Press klub" Frekvence 1 řekl: "Ten film je podle mého mínění skutečně velmi dobrý a vytýkají-li mu, že je založen na podvodu, že oklamal lidi, pak musím říci, že tato výtka by se mohla vztahovat ke všem Formanovým filmům a že tak to prostě chodí. Chceme-li se dostat na dřeň nějakého tématu, potom musíme být v zájmu dobré věci trošku tvrdí." (trojúhelník)
  • Snímek získal řadu ocenění, jmenujme např. cenu za nejlepší scénář v rámci MFF o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM 2005; Na Evropském filmovém festivalu v Bruselu získal Cenu udělovanou televizní stanicí Be TV pro nejlepší film (Prize Be TV for best Film). Na 35. ročníku polského festivalu Lubuskie Film Summer - Lagow 2005 cenu Silver Grape Award. Na MFF dokumentárních a animovaných filmů „Poslanije k čelověku“ v Petrohradě (Rusko) Zvláštní ocenění mezinárodní poroty. Film zvítězil na Mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Jeonju v kategorii Digital Spectrum. Golden Gate Award za nejlepší celovečerní dokumentární film získal na 48. MFF v San Franciscu. (hippyman)

Reklama

Reklama