Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadal ještě ucházející, nicméně další pokračování už byla vskutku "ucházející". Kvalita z nich totiž ucházela stejně rychle, jako uchází vzduch z píchnuté pneumatiky. Nehodlám se koukat až do konce, jestli se tahle pneumatika splaskne úplně, nebo zda ji stihne někdo před úplným vyfouknutím zalepit a případně trochu přihustit. Dosavadní díly mě totiž přesvědčily o jediném - že Česká televize má (nebo měla?) zřejmě tolik peněz, že neví co s nimi, a tak se občas pouští do natáčení podobných volovin, jako je tato. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi jsme až moc zhýčkaní dokonalostí a genialitou filmu, ale tato verze není zrovna povedená. Co jsem pochopil z rozhovorů, tak seriál je více podle knihy, respektive co se nevešlo do filmu, seriál pohodlně obsáhl. I přes angažování hereckých legend a hvězd se nepovedlo Juraji Herzovi je skloubit všechny postavy dohromady, aby herecky zahrály jinak již slavné postavy nově, ale přesto zajímavě a hlavně zábavně. Věčně ožralý Polívka nebo ksichtící se Kaiser prostě nestačili. Vlastně to už Radek Holub řekl na začátku. "Švejkovatět, švejkovatět a zase švejkovatět." Ale Švejk už tady jednou byl a Černí Baroni také. A právě do kombinace obou se chtěl seriál stylizovat, leč nepovedlo se. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

To je fuckt hezké, jak se celý herecký ansámbl a štáb při natáčení viditelně skvěle bavil a "Černé barony" si užíval plnými doušky... Ale neměli by se, kruciprdel, bavit a užívat si taky diváci? Knížku jsem v pubertě tatíkovi kradla a smála se u ní, film mě potom poněkud zklamal, ovšem pořád jde o povedené dílo proti seriálu, kde hraje prim imrvére ožralý Poblívka a rádoby "šarmantně" švejkující Holub. Příležitost ke štěku se našla pro každého herce v ČR i z přilehlého okolí a jak se zdá, to je ten důvod, proč vlastně seriál vznikl: aby bylo česko/slovenskou kulturní frontu za co platit. A že je divák otrávený na zdechnutí? Na to sere Herz... 35% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno