Reklama

Reklama

Rok Draka

  • USA Year of the Dragon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zkouknout něco takového v dnešní době je nesmírně osvěžující. Umanutej policajt Mickey Rourke chce zbavit čínskou čtvrť zločinu a to bez kompromisů. Během toho všechny strašně sere, všichni jsou mu u prdele, včetně vlastní ženy. Ta chce dítě a on na ní kašle a místo toho hobluje mladou reportérku. O nadřízených nemluvě, ty tam posílá do prdele téměř v každé scéně a přitom jsou ňák kámoši. Všechny prostě "vytáčí do červenýho" a je u toho hroznej frajer. Jeho protipól je uhlazenej čínskej elegán, kterej chce vyšachovat všechny starce a vládnout. Má to koule, akci, hloubku, intimitu a režijní um. Finální berserk zúčtování na mostě je super. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Typicky utahaná Ciminova režie pohřbila Stoneův scénář. Nechutně slizká hudba. Dojem z přerákosníkovaného filmu napravuje všechny prasící Mickey Rourke, ale ten šedivej přeliv si tvůrci mohli odpustit. Povinnost pro fanoušky Mickeyho a důkaz pro všechny, jaký herecký talent v sobě měl/má. O to nepochopitelnější je, jak se mohl později odmítáním rolí v "tutovkách" tak neskutečně zakopat. ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Drsná nekompromisní kriminálka -z vizuelně vděčného prostředí čínské čtvrti- u které vážně nevěřím v přítomnost kdovíjak kvalitní předlohy. Co ale bez debat funguje je scénář Olivera Stonea, jak správně nahláškovaný, tak hlavně dávající hloubku Rourkeho charakteru (rozhodně víc než jen jednorozměrný rasistický polda).  A režie to už je kapitola sama pro sebe. I v akčním žánru se Ciminův opulentně velikášský styl nezapře, všechny ty davové scény jsou dechberoucí. Velká škoda, že si tak osobně bral každou kritiku a nenatočil toho víc. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

V 80tých letech nebyly Stoneovi scénáře třikrát politicky korektní a Rok Draka ve své době vyvolal rozruch díky způsobu, kterým Cimino (O.Stone) pohlížel na Chinatown. Dnes je tato epická gangsterka zapadlá v propadlišti filmových dějin. Je to škoda, protože se jedná opravdu o velký film se vším všudy. Nerad používám termín "životní výkon" (imo relativní), ale v tomto případě Mickeymu role kapitána Stanleyho Whitea fakt sedla. Touha hraničící s posedlostí. Nenávist. Morální rozpolcenost (You were right; I was wrong. Sorry. I'd like to be a nice guy. I would. I just don't know how to be nice) to vše zdobí hlavní postavu, která je hnacím motorem filmu al Mickey ji zvládl fakt úžasně. Každému kdo má rád filmy Michaela Ciminoa a je zvyklý na tempo jeho vyprávění bych Draka vřele doporučil. Ostatním bych draka doporučil už jen kůli závěrečné přestřelce na mostě, ta je prostě uau ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Cimino se čtyři roky zotavoval z komerční katastrofy a diváckého nepřijetí ambiciózni ´Nebeské brány´, aby pak opět přišel s tím, za co ho mám tak rád – za kus poctivé filmařiny, s „ciminovsky“ precizní výpravou, kde Čínská čtvrť se stovkami komparzistů pulzuje životem stejně uvěřitelně, jako je zde zobrazené explicitní násilí pouličních gangů, kde se rozstřílenými těly a jednou uříznutou hlavou nešetří. Mickey Rourke coby prošedivělý nekompromisní komisař Stanley White je perfektní a kašlu na dobové kritiky, které právě této postavě vyčítaly otevřený neskrývaný rasismus, způsobený traumatem z vojenské služby ve válce ve Vietnamu a následně tak neprávem podsouvaly Ciminovi nesnášenlivost k menšinám v americké společnosti. Možná i proto film tak nějak prošuměl bez větší divácké odezvy v kinech, Cimino zahořkl a k naší divácké smůle je tak ´Rok Draka´ jeho poslední velký film. (- sledována blu-ray projekce). ()

Galerie (68)

Zajímavosti (21)

  • Okrem New Yorku sa natáčalo aj v americkom štáte Severná Karolína, v kanadskej Britskej Kolumbii a tiež v thajskom Bangkoku. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama