Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

classic 

všechny recenze uživatele

O čosi lepšie, ako Millerova križovatka, ktorá ma takmer, zdeptala, u Bartona Finka sa cítim v podstate lepšie, lebo je situovaný do môjho obľúbeného klasického hollywoodu, do roku 1941, o jednom scenáristovi, ktorému ponúknu angažmán v Mekke Filmu, aby napísal scenár pre film s Wallaceom Beeryom, akosi sa mu nedarí vôbec začať, síce sa predtým preslávil v New Yorku na doskách, ktoré znamenajú svet, no po príchode do Los Angeles, prežíva tvorivú krízu, zavretý v zvláštnom hoteli, jeho sused, je zahalený tajomstvom, zo začiatku mám úsmev na tvári, lebo sa mi zdá, že sa pozerám na dobre zvládnutú situačnú komédiu, neskôr sa to začína meniť na thriller, keď sa odhalí pravá totožnosť suseda... Film prešpikovaný výrazným čiernym humorom, akým bratia Coenovci, oplývajú, výborná réžia, opäť Joela, o 3. roky mladší, Ethan, si ešte chvíľu na spoluréžiu s bratom, počká. John - Turturro a Goodman, tak to je - par excellence ! I nová kamera, Rogera Deakinsa, sa mi viac páči, ako predchádzajúca od Sonnenfelda, ktorý s bratmi spolupracoval na prvých troch filmoch... A od tohoto okamihu, bude Roger v ich spoločnosti, ako doma. Kameraman, ktorý nikdy nedostal Oscara, zatiaľ... Jediný film o filme, ktorý v živote uznávam, je SUNSET BOULEVARD od BILLYHO WILDERA, nič viac - nič menej, nikto to nikdy neurobí, ako Wilder... ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Ó, áno... tvorivé bloky, deštruujúce miestnosť! Ó, áno... nedocenené vrcholy! Ó, áno... viera v umenie! Škoda pomalšieho rozjazdu a niekoľkých do prázdna vyšumených postavičiek... Za skvelé vystihnutie reálií scenáristického duševna a za premakanú technickú stránku by som bol ochotný dať plný počet. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne tomu nemožno uprieť typický Coenovský svojrázny štýl. Obsahovo mi to neprišlo ako nejak extrémne zaujímavé - v podstate také banálnejšie točenie sa okolo autorského bloku. No čaro spočíva v postavách, z nich tu Coeni vyťažili maximum. Každá jedna mala niečo do seba a vždy niečím dokázala upútať. Do toho trocha prekvapenia a atmosféra s prvkami, ktoré Coeni rozvinú až v neskorších filmoch. Nadpriemer. 70/100 ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se na Bartona Finka těšil, ale bohužel z mé strany přišlo veliké zklamání. Čekal jsem od bratrů Coenů (už mám zkouknuté jejich velké pecky, a tak jsem myslel že Barton Fink k ním přibide ) něco velkého, ale bohužel to tak nebylo. Těšil jsem se na tento film i proto, kvůli složení dvou mužských rolí, které jsem si vážně myslel že to dokáží roztočit a to ve velkém směru. Je pravda že oba dva Johnové měli ve filmu pár dobrých scén, ale to je tak všechno. To nezachrání jiné hodnocení. Moje hodnocení "pouhých" tří hvězd bych odůvodnil asi tímto: kvůli režii tedy dávám hodnocení navrch, protože vím že bratři Coeni jsou velmi nadprůměrnými režiséry, poté díky pár dobrým scénkám, které se ve filmu objevili a naposled kvůli dvou Johnům. Jinak nemám co jiného říci a stačilo mi vidět Bartona Finka jednou a to stačí. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Excelentně obyčejný socialistický pisálek John Torturo a naprosto úžasný, "ďábelský" John Goodman tvoří tandem, na kterém je tahle Coenovic alegorie postavená. A stojí pevně. Na poměry Coenů solidní nadprůměr, v širším kontextu vynikající snímek, žánrově spadající někam mezi thriller a psychologický film s nepopsatelným Coenovským cejchem. 80% ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)

Reklama

Reklama