Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (248)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl fakt natesenej, posledni film od Coenu, co mi zbejval skouknout a Coeni me ani tentokrat nezklamali. Hlavni tema filmu, ze spisovatel ma blok a nemuze vymyslet pribeh, sice neni nic originalniho, ale zpusobem vypraveni Coenu a ty veci okolo z toho opet, jak uz je u nich zvykem, delaj vysoce originalni filmecek. Prvni pulka filmu je sice takova vlaznejsi, ale pak se to slusne rozjede a dojde i na sceny, ktery do komedii dvakrat nepatri, vcetne brutalniho zaveru s uchvatnym Goodmanem. Samotnej Turturro vypada jak silenej uchyl, ale je v roli naprosto perfektni. A jeste musim zminit Shalhouba, to byl taky spravnej magor. Akorat me nastval konec, ze jsem se to nedozvedel. Nebudu rikat co, kdo videl, pochopi. Sice to neni na cistejch 5*, i kdyz me film nezklamal, ale Coeni maj zkratka lepsi filmy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je mladý, je seriózní, je dramatik a dostal scénáristickou nabídku z Hollywoodu. Jenže sedí v zapadlém hotelu, sleduje odchlipující se zažloutlé tapety, trýzní se vedrem, samotou a trápí se nad prázdným papírem v psacím stroji. Ještěže je tu bodrý obtloustlý soused, se kterým se spřátelí. Joel a Ethan Coenovi jsou pověstní tím, že diváka potěší jízlivým gagem a vzápětí přimrazí do sedačky nějakou solidně násilnou scénou. Vesměs jejich filmy působí mimo jiné coby morality, kdy zlo v nich bývá víceméně pokaždé potrestáno. Jenže postavami napáchané škody jsou krvavé a kruté, takže to diváka ani moc neuspokojí. Pamatuje si spíš nevypočitatelné momenty, vybroušený styl a černý humor. U Coenů to mám poměrně jednoznačné: buď mě docela dost nadchnou, nebo naopak zklamou. Tohle je bohužel spíš druhý případ. Ještě před polovinou mě totiž tenhle příběh tak nějak přestal zajímat. A to pak nemůže dopadnout dobře. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Demonictejsi a nevysvetlitelnejsi film nehledejte. Barton Fink je dokonala, psychedelicka hra s divakem - kdyz jdete shlednout tento snimek a za nazvem BF nic nevidite, sledujete ho s cistou hlavou. Cim dele ho sledujete, tim vice upadate do chaosu a stavu nechapavosti a bezradnosti. Na konci si clovek uz neni nicim jist a je z toho takrikajic "uplne blbej". Zadny jiny film nedokazal u me vyvolat tolik otazek, smyslenek a spekulaci. A ona krabice zustane asi naveky nejvetsi filmovou zahadou... ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je velice působivý film, který mě rychle vtáhnul do děje, za co může především klasická coenovská atmosféra a především výborné a magické hotelové interiéry. Dále pak jak je u Coenů zvykem černý humor a absurdní dialogy plus k tomu přičteme skvělého a věčně zpoceného Johna Goodmana tak mě vychází určitě nadprůměrný zážitek. ()

choze 

všechny recenze uživatele

SHINNING: COEN´S EDITION. Rozlehlý liduprázdný hotel a v jednom z jeho pokojů se horkem i strachem z uzávěrky potí ambiciózní scenárista nad béčkovým scénářem, zápolíce s tvůrčím blokem, pochybami o sobě, izolovaností i směšností a děsivosti továrny na sny. Krásně vyplesknutý i zapálený John Turturro, znepokojivá atmosféra a celkově pěkná filmařina od detailu symbolicky velkých bot po scénu požáru hotelové chodby. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Film jako první v historii vyhrál 3 hlavní ceny na MFF v Cannes - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (John Turturro), za Nejlepší režii a Zlatou palmu pro Nejlepší film. (MrCreosote)
  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)

Reklama

Reklama